А селекција

ПРОТИВ БУГАРСКЕ СА ДЕЦОМ НА ТРИБИНАМА

01.11.2023.

Дисциплинска комисија УЕФА казнила је Фудбалски савез Србије због увредљивих скандирања и других инцидената на утакмици против Црне Горе која је одиграна 17. октобра на стадиону ‘Рајко Митић’.

Казна подразумева једну утакмицу без присуства публике, што значи да ће у Лесковцу 19. новембра, када Србија у оквиру последњег кола квалификација за Европско првенство игра против Бугарске, улаз на трибине бити дозвољен само деци млађој од 14 година у организацији Фудбалског савеза Србије (Основне школе, школe фудбала са територије наше земље).

Истовремено, Фудбалски савез Србије је кажњен са 89.250 евра, чиме је укупна новчана казна због изгреда на трибинама само на последња два меча националног тима у 2023. години, достигла цифру од 144.250 евра.

Подсећања ради, захваљујући напорима руководства ФСС и разумевању чланова Комисије за жалбе УЕФА, претходна казна од две утакмице без публике, смањена је после уложене жалбе на једну утакмицу уз услов да се не понове исти или слични прекршаји у трајању од две године.

Нажалост, упркос свим превентивним и безбедносним мерама које је ФСС предузео (сваки власник улазнице имао је обавезу да приложи пасош и копију личне карте, како би се индивидуализовала одговорност), као и изузетној сарадњи са ФСЦГ на припреми утакмице, поновио се исти прекршај, односно увредљива скандирања која УЕФА дефинише као расизам.

ФСС ће због значаја предстојеће утакмице против Бугарске искористити сва правна средства, одмах упутити жалбу и покушати да ублажи казну. Потпуно свесни чињенице да су учињени прекршаји од стране наших навијача и да смо били под условном казном, тражићемо одлагање или ублажавање исте, како би на новоизграђеном стадиону у Лесковцу приредили најбољу могућу атмосферу и пружили пуну подршку нашој репрезентацији.

Без обзира на исход жалбе, стадион у Лесковцу ће свакако бити испуњен до последњег места, јер нам правила дозвољавају присуство најмлађих навијача до 14 година.

Поучени претходним искуствима са мечева против Литваније и Мађарске, убеђени смо да ће наш тим имати сјајан амбијент на свом последњем кораку ка Немачкој.