Вести

НАРЕДНИ САСТАНАК ХЕТ-ТРИК КОМИТЕТА УЕФА У СТАРОЈ ПАЗОВИ

10.03.2023.

Лепа вест стиже из седишта Европске фудбалске уније. Наредни састанак ХЕТ-ТРИК комитета УЕФА одржаће се 4. октобра ове године у Спортском центру ФСС у Старој Пазови.

На редовној седници УЕФА ХЕТ-ТРИК комитета у Ниону, на предлог нашег генералног секретара и члана овог важног комитета Јована Шурбатовића, донета је одлука да ФС Србије буде домаћин наредне седнице и угости представнике УЕФА и националних савеза.

Пракса је да се састанци овог тела одржавају на местима која су пример доброг управљања и успешне реализације развојних пројеката из средстава ХЕТ-ТРИК програма УЕФА. Недавно је ФС Немачке представио свој Национални трениг центар у Франкфурту, а наш спортски центар је означен као одличан пример како се велики и значајни пројекти реализују, одржавају и користисте током времена. УЕФА је у заједничком пројекту са ФСС и државом Србијом кроз овај програм инвестирала 6,5 милиона евра у СЦ Стара Пазова, а захваљујући сталним улагањима нашег Савеза из сопствених средстава у реконструкцију постојећих и увођење нових садржаја, као и модернизацију укупне инфраструктуре, СЦ Стара Пазова је данас пример доброг управљања и другим националним европским савезима.

Од како је изграђена и свечано отворена 2011. године, српска кућа фудбала изазива позитивне реакције спортских посленика из цлеог света, а ФСС се у протеклој деценији позиционирао као институција са најмодернијим и најфункционалнијим спортским комплексом у Европи.

Имајући у виду да се из ХЕТ-ТРИК програма финансирају сви важни инфраструктурни пројекти фудбалских асоцијација, јасно је да овај Комитет представља један од најважнијих сектора УЕФА, чиме информација из Ниона још више добија на значају.

УЕФА ХЕТ-ТРИК програм је покренут 2004. године са циљем да развија европски фудбал на свим нивоима функционисањ да обезбеђује финансијску подршку националним савезима, члановима УЕФА. До данас је кроз овај програм финансирано 760 инвестиционих пројеката, 1000 терена, 3000 мини пич терена, 34 националних тренинг центара и 35 административних зграда савеза. Посебна пажња је посвећена развојним пројектима у женском фудбалу, базичном фудбалу и социјалним и зеленим пројектима. Средства из овог програма су све већа из године у годину, од почетних 300 милиона евра данас се пројектују на готово милијарду евра (ХЕТ-ТРИК ВИ).

Осим инвестиционих пројеката преко овог програма се финансирају и текући трошкови савеза, лиценцирање, добро управљање, едукација тренера и судија, активности интегритета такмичења, женски и базични фудбал, футсал…

СЦ ФСС располаже са модерним хотелом са 64 двокреветне собе и четири апартмана, рестораном, кафеом, салама за седнице и едукацију, Прес центром, свлачионицама, шест фудбалских терена, халом капацитета 800 седишта и модерним стадионом са 3000 места. Свакодневно се одвијају различите активности од утакмица, припрема до међународних турнира у свим узрасним категоријама. Данас је један од највећих и најмодернијих спортских центара у Европи.

Важно је напоменути да је приликом посете Александра Чеферина, председника УЕФА, Зорана Лаковића, директора Националних асоцијација УЕФА и Роберта Росетија, председника Судијског комитета УЕФА договорено да се један од следећих семинара најбољих европских судија одржи у Старој Пазови, што је још један доказ признања нашем савезу и потврда квалитета садржаја спорског центра.


Карл-Ерик Нилсон, председник Хет-трик комитета и потпредседник УЕФА у друштву Јована Шурбатовића, генералног секретара ФСС