Вести

ПРЕДСЕДНИК ДРАГАН ЏАЈИЋ И ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР ЈОВАН ШУРБАТОВИЋ О ОДЛУЦИ УЕФА ДА ФСС И БЕОГРАДУ УКАЖЕ ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ И ПОВЕРИ ОРГАНИЗАЦИЈУ НАРЕДНОГ САСТАНКА НАЈВИШЕГ ТЕЛА ЕВРОПСКЕ ФУДБАЛСКЕ УНИЈЕ

08.02.2024.

На Конгресу УЕФА који је одржан данас у Паризу, усвојена је одлука Извршног комитета да Београд и Фудбалски савез Србије буду организатори наредног састанка највишег тела Европске фудбалске уније, 3. априла 2025. године.

Одмах по завршетку седнице у дворани ‘Maison de la Mutualite’, председник Драган Џајић није крио задовољство због поверења које је указано Србији од стране кровне организације европског фудбала на челу са Александером Чеферином.
„Одлука УЕФА да домаћинство наредног Конгреса додели нашој организацији, за све нас који радимо у српском фудбалу мора да буде част и привилегија, али пре свега огромна одговорност и обавеза да докажемо да смо достојни указаног поверења. Београд је препознат као динамичан град са богатом фудбалском традицијом и способношћу да организује један од најзначајнијих догађаја у европском фудбалу. Имамо сасвим довољно времена да се припремимо за овај велики изазов и сигуран сам да ћемо бити на висини задатка. Конгрес у Београду је важан корак у даљем јачању веза између Фудбалског савеза Србије и Европске фубалске уније, као и прилика да разменимо искуства и идеје са колегама из других земаља.“ – рекао је Џајић и нагласио да одлука УЕФА долази у најбољем могућем тренутку, када се наша А репрезентација припрема за наступ на Европском првенству у Немачкој и када српски фудбал бележи значајан напредак у различитим сегментима, пре свега на плану развоја инфраструктуре.
Tоком свог обраћања Конгресу, први човек европског фудбала Александер Чеферин је у једном тренутку рекао да се Југославија никада није осећала европскије, него када је Црвена звезда освојила Куп Европских шампиона 1991. године: „То је била победа против француског клуба, извињавам се госпођо министарко“ – нашалио се Чеферин са Амели Удеа Кастером, министарком омладине и спорта Француске која је била присутна у дворани, па наставио: „Победа Црвене звезде је генерисала јединствен осећај поноса и припадности, а са друге стране, Југославија се никада није осећала више изоловано и несрећно, него када је била искључена са ЕУРО 1992 из разлога с којима смо сви упознати. Уосталом, фудбалска легенда попут Дејана Савићевића који је овде са нама, најбоље ово може да потврди.“ – рекао је Чеферин, што је код свих чланова наше делегације изазвало посебне емоције.
„Чути такве речи од председника УЕФА на једном оваквом скупу заиста те чини поносним и привилегованим. То су били успеси српског фудбала и наравно да остаје огромна жал што 1992. године нисмо добили шансу да на терену покажемо оно што смо заслужили кроз кваклификације на путу ка Шведској. Драго ми је што се УЕФА сетила да минутом ћутања ода почаст људима који су преминули између два Конгреса и што смо на тај начин имали прилику још једном да се опростимо оде великих имена европског фудбала, али и од двојице наших људи чија су имена била исписана на великом екрану, Мустафе Хасанагића и Велимира Ђорђевића.“
Генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић каже да се на добијању организације Конгреса радило већ дуже време са људима из УЕФА:
„Игром случаја, на месту где се 1953. године родила идеја о оснивању Европске фудбалске уније, донета је један од најважнијих одлука за српски фудбал у последњих неколико година. Свакако велико признање за Фудбалски савез, Београд и државу Србију, али и обавеза да се још једном покажемо у правом светлу. Имамо довољно искуства, капацитета и знања за један овакав изазов. Прошле године смо били домаћини ХЕТ-ТРИК Комитета који је један од најважнијих сектора у систему УЕФА, преко кога се финансирају сви велики пројекти у европском фудбалу. Тада смо добили највише оцене и сви делегати су одушевљени што ће поново имати прилику да посете Београд. Оно што је најважније, мислим да је ово само почетак. Захваљујући улагањима у инфраструктуру на свим нивоима, сигуран сам да ћемо све чешће бити домаћини великих фудбалскиг догађаја. Са челницима УЕФА већ смо обавили многе разговоре на ту тему, а изградња Националног стадиона пружа нам огромне могућности и даје за право да се после 2027. године надамо додели организације неког великог такмичења или финалне утакмице Лиге Европе.“ – рекао је Шурбатовић и додао да се од 13. до 18. фебруара очекује прва у низу посета оперативног тима УЕФА у Београду:
„Ми смо већ спремни за све што нас очекује, остаје само да организационо, логистички и оперативно цео посао приведемо крају“ – закључио је први оперативац ФСС.