Подсетник - Правила игре (видео материјал) 1 - Обећавајући напад - очигледна прилика за постизање поготка

27.03.2020.

 

Наредних дана на званичном сајту ФСС биће објављен видео материјал уз пратећи текст, који ће судијама и посматрачима суђења служити као подсетник у вези с одређеним категоријама из Правила игре.

Ради лакшег праћења уз сваки клип приказана је и адекватна дисциплинска мера или је директно дат одговор на питање да ли је у питању прекршај. Пратећи текст уз видео материјал се налази у наставку.

 

https://we.tl/t-JoxWAvCBMZ

 

 

Обећавајући напад  – Очигледна прилика за постизање поготка

Заустављање обећавајућег напада и очигледне прилике за постизање поготка су прекршаји приликом којих није пресудна брзина и снага које су коришћене приликом старта, него се у обзир узима део терена на коме је прекршај начињен, број и распоред  играча обе екипе, слободан простор који играч у поседу лопте има испред себе.

Уколико екипа може у наредних неколико секунди да развије обећавајући напад, из кога евентуално може настати добра позиција да се угрози гол противника, а притом играч над којим је начињен прекршај испред себе има отворен простор, слободан део терена или има могућност да одигра лопту свом саиграчу који би могао наставити обећавајућу акцију, такав прекршај биће санкционисан жутим картоном, без обзира на снагу, брзину и интензитет којим је прекршај начињен.

Приликом процене да ли се играч налази у обећавајућем нападу или очигледној прилици за постизање поготка у обзир се узимају следећи елементи:

  • удаљеност између места прекршаја и противничких врата
  • правац игре, кретања играча са лоптом
  • задржавања контроле над лоптом
  • позиција и број одбрамбених играча

Уколико су испуњена сва четири критеријума биће досуђен прекршај због заустављања очигледне прилике за постизање поготка а играчу који начини прекршај биће показан црвени картон, без обзира на коришћену снагу, брзину и интензитет.

Када играч над противником направи прекршај којим спречи очигледну прилику за постизање поготка и судија досуди казнени ударац, играчу који је направио прекршај биће показан  жути картон ако је прекршај био у покушају играња лоптом; у свим осталим случајевима (нпр: држање, повлачење, гурање,немогућност играња лоптом итд.) прекршиоцу ће бити  показан црвени картон.

____________________________________________________________________

АПЕЛ

У вези са кампањом Фудбалског савеза Србије за прикупљање финансијске помоћи здравственом систему, држави и грађанима, Судијска комисија ФСС позива све судије и посматраче суђења Супер и Прве лиге Србија да се, у складу са својим могућностима, придруже овој кампањи како би се показало јединство и солидарност, с циљем да се избори коначна победа над глобалном претњом – вирусом COVID – 19.

Средства могу бити  уплаћена на наменски динарски хуманитарни рачун Фудбалског савеза Србије:

160 – 406494-78