Вести

ПОЧЕТАК КРАЈА | ИСПРАЋАЈ ЈУГОСЛАВИЈЕ ПРЕ 30 ГОДИНА

03.06.2020.

Био је то почетак краја једне велике земље, у том тренутку и велике репрезентације која је последњи пут учествовала на једном великом такмичењу под именом СФР Југославија. На данашњи дан, 3. јуна 1990. на опроштају од југословенске јавности пред одлазак на Светско првенство 1990. у Италији, фудбалска репрезентација Југославије поражена је од Холандије 0:2 (0:0). Утакмица је одиграна на загребачком Максимиру под великим политичким набојем и само пар недеља након чувеног неодиграног меча Динамо – Црвена звезда који је обиловао тешким инцидентима.

Селектор Ивица Осим супротставио је актуелним европским првацима следећи тим: Томислав Ивковић, Зоран Вулић, Мирсад Баљић, Предраг Спасић, Фарук Хаџибегић, Давор Јозић, Сафет Сушић (од 59. Роберт Просинечки), Срећко Катанец (од 59. Драгољуб Брновић), Дејан Савићевић, Драган Стојковић, Златко Вујовић (од 75. Дарко Панчев).

Током извођења химне „Хеј Словени“, публика на Максимиру је окренула леђа терену уз звиждуке химни. Стадион је био преплављен „холандским“ заставама, а домаћи навијачи су током целог меча звиждали својој репрезентацији. Репрезентативци Југославије су ту утакмицу играли само за себе будући да нико за њих није навијао. Фарук Хаџибегић је пре меча прокоментарисао „значи нас 11 против 20 хиљада“. И Драган Стојковић Пикси је био запањен дешавањима на Максимиру…

„Лео Бенхакер је на конференцији после меча зачуђено констатовао да није имао појма да Холандија има толики број присталица у овом делу Европе. Касније су му објаснили да то нису били њихови навијачи, већ наши ’ненавијачи’. Политика је већ увелико узела маха, али међу играчима није било никаквих проблема. Функционисали смо као тим и нисмо доживели ни најмању непријатност током припрема у Хрватској“.