VAR

ВАР ПРОТОКОЛ: ОСНОВНА НАЧЕЛА ПРИМЕНЕ ВАР СИСТЕМА

31.03.2021.

 

Основни документи који регулишу примену и коришћење ВАР система на фудбалским утакмицама су ВАР протокол (саставни део Правила игре) и ВАР приручник намењен, пре свега судијама, али и свима који желе да упознају филозофију ВАР система.

На овом месту ће у наредном периоду кроз низ чланака и тумачења бити објашњена основна начела ВАР система, када и на који начин се користи и какве процедуре се примењују у зависности од дешавања на терену.

 

Основна начела

Употреба ВАР-система на фудбалским утакмицама базира се на низу начела, при чему се сва начела морају примењивати на свакој утакмици у којој се употребљава ВАР-систем:

  • ВАР судија је члан судијског тима са независним приступом видео-снимку утакмице који може помоћи судији само у случају „јасне и очигледне грешке“ или „пропуштеног озбиљног инцидента“, а који се односи на следеће ситуације:

а.         Погодак / нема поготка

б.         Казнени ударац / Нема казненог ударца

ц.         Директан црвени картон (не други жути картон/опомена)

д.         Погрешан идентитет (када судија покаже жути картон или искључи погрешног играча екипе која је начинила прекршај)

 

 

  • Судија увек мора да донесе одлуку, тј. судији није дозвољено да одложи одлуку па да потом помоћу ВАР-система донесе одлуку.

 

  • Прва одлука коју судија донесе неће бити промењена осим ако преглед снимка јасно покаже како је одлука била „јасно и очигледно погрешна“.

 

 

  • Не постоји временско ограничење за поступак прегледа снимка с обзиром на то да је тачност важнија од брзине.

 

  • Играчи и службена лица не смеју да окруже судију или да покушају да утичу на одлуку о прегледу, поступак прегледа или коначну одлуку.

 

 

  • Уколико се игра настави након инцидента који се потом прегледа, не поништавају се дисциплинске мере показане/настале у периоду после инцидента, чак и ако се првобитна одлука промени (осим опомене или искључења због заустављања обећавајућег напада или заустављања очигледне прилике за постизање поготка).

 

  • С обзиром на то да ће ВАР-судија аутоматски „проверити“ сваку ситуацију/одлуку, нема потребе да тренери или играчи захтевају „преглед“ снимка.
  • НАПОМЕНА: Медији које евентуално интересују детаљи везани за ВАР имплементацију могу да путем e-maila [email protected] пошаљу питања на које ће добити одговор