А селекција

ПОБЕДА У ЛИТВАНИЈИ | ОРЛОВИ СА КРИЛИМА АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА (ВИДЕО)

14.10.2019.

Добро издање Србије у Вилњусу и очекивана победа против Литваније – 2:1 (0:0) на путу до коначног циља, пласмана Орлова на ЕУРО 2020. године.

СТРЕЛЦИ: 0:1 А. Митровић 49, 0:2 А.Митровић 53, 1:2 Казалаускас 79. ЛФФ стадион у Вилњусу. Судија: Паве Рачковски (Пољска).

ЛИТВАНИЈА: Черниаускас, Баравикас, Климавичијус, Гирдваинис, Миколуиунас, Голубицкас (од 73. Казалаускас), Шимкус, Воробјовас, Вербицкас (од 56. Жулпа), Ласицкас, Матулевичијус (од 65. Лаукцемис).

СРБИЈА: Дмитровић, Милетић, Миленковић, Коларов, Младеновић,  Максимовић, Миливојевић (од 72. Лукић), Радоњић, Љајић (од 85. Гудељ), Костић (од 46. Гаћиновић), А. Митровић. Селектор Љубиша Тумбаковић.

Добро је Србија ушла у меч, имала после неколико минута игре већ две изгледне прилике. Прву после продора Радоњића и покушаја Александра Митровића, другу када се Љајић нашао у доброј ситуацији али је Черниаускас одбранио.

С друге стране знало се да ће Литванцима опредељење бити прво одбрана, а своју шансу тражиће из контра напада. Посед лопте био је очекивано на страни Орлова, а до прилике смо долазили и после прекида, као примера ради у 18. минуту када је Коларов погодио спољни део мреже. Покушао је и Миливојевић ударцем са дистанце али домаћин је отклонио опасност.

Играо се 29.минут када смо били веома близу водећем голу, Александар Митровић је био највиши у скоку али поново је Черниаускас спасао своју селекцију. Литванија се мало ослободила притиска и имала два покушаја, један са дистанце, други после покушаја Матулевичијуса главом.

Није било голова у првих 45 минута, а већ у уводним минутима наставка радост Орлова. И гол Александра Митровића – 30 у дресу репрезентације! Претходно је селектор Тумбаковић извршио прву измену, из игре је изашао Костић, а заменио га је Гаћиновић. Асистент код гола Митровића био је Љајић који је с десне стране у петерцу пронашао Митровића а овај прецизним ударцем донео вођство Србији. Играо се 49. минут,а после четири минута, поново сарадња овог тандема и сада већ нокаут, сигурних  – 2:0.  Био је ово чак седми гол Александра Митровића у шест одиграних утакмица у квалификацијама.

Чинило се тада да је на стадиону ЛФФ све завршено, поготово после прилике и покушаја Радоњића и одбране Черниаускаса, али Литванци су познати као екипа која се никада не предаје. Резервиста Казалаускас који је ушао  у игру после неких пет минута донео је наду Литванцима, али свему је претходио велики превид пољског арбитра који није досудио очигледан прекршај над Милетићем. До краја меча селектор Тумбаковић је извршио још једну измену, после Гаћиновића и Лукића, поверење је добио и Гудељ, уместо Љајића. И није било промене резултата, Србија је чини се рутински завршила оно што се очекивало и освојила три бода у Вилњусу.