А селекција

ОРЛОВИ У ПОРТУГАЛУ | СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ И КАПИТЕН ДУШАН ТАДИЋ, ТРЕНИНГ (ВИДЕО)

13.11.2021.
Дан уочи утакмице одлуке у квалификацијама за Светско првенство између Португалије и Србије, у Лисабону је одржана званична конференција за медије на којој су говорили селектор Србије Драган Стојковић и капитен наше репрезентације Душан Тадић.
Стојковић се најпре нашалио на питање португалске новинарке шта Србија мора данас да уради на терену:
 „Србија данас не мора ништа да уради, сутра је битно“ одговорио је селектор Србије, па одмах наставио у озбиљном тону: „Морамо да будемо јеко концентрисани, знамо да је Португал јака екипа и учинићемо све да постигнемо гол више од њих. Очекује нас изузетно тешка утакмица“
Новинар из Србије питао је селектора да ли планира неке промене у концепцији у односу на претходне мечеве:
„Ми смо од почетка квалификација кренули са једним стилом који желимо да негујемо из утакмице у утакмицу. Не видим разлога зашто бисмо било шта мењали. Без обзира на име противника, највише респектујемо себе и желимо да наш фудбал буде атрактиван и нападачки. Јесте велика важност, али Србија се неће адаптирати на игру Португала, него ће наставити да игра онако како треба да бисмо дошли до резултата“.
Душан Тадић се осврнуо на најопасније играче Португала.
„Имају заиста много добрих појединаца. Кристијано Роналдо је један од најбољих на свету. Ту су Бернардо Силва, Бруно, Рубен Дијаш… додао бих и мог пријатеља Жозеа Фонтеа. Не обазиремо се превише на чињеницу да Пепе нема право наступа, они имају много добрих решења на тој позицији. Покушаћемо да неутралишемо њихов квалитет и да извучемо максимум из наших капацитета. Биће права борба на терену у којој публика може само да ужива“.
Пикси о голу из 1984. када смо славили последњу победу против Португала:
„Сећам се те утакмице, победили смо са 3:2, био сам јако млад играч и успео сам да постигнем тај трећи гол за победу. Прошло је много времена, ја бих волео кад би време могло да се врати уназад па да опет играм, али то је немогуће. Традиције постоје да би се рушиле. Сутра је све могуће па чак и то да срушимо традицију и да дођемо до победе која нас води директно на Мундијал“
Лепе речи је Фернандо Сантош упутио на рачун наше репрезентације.
„Од како је мистер дошао на место селектора, осећа се нова енергија“ – каже Тадић и додаје – „Вратио се култ репрезентације, играмо стварно добро и атрактивно, народ је то препознао и стао уз нас. Не чуде ме речи селектора Португала. Нашу екипу кроз целе квалификације краси заједништво, вратила се вера у српски фудбал и у недељу треба само да ставимо шлаг на торту“.
Стојковић о квалитетима Португала:
„Сви знамо да је Португал у великој предности. Из два разлога. Први је што игра код куће, а други је што има два резултата на располагању. Србија долази само са једним циљем, да победи и да освоји прво место у групи. Португал није екипа која ће играти игру да би ишла на нерешено. Мислим да ће оба тима играти на победу, онај ко буде бољи и квалитетнији, тај ће ићи у Катар. Педесет хиљада људи не долази да гледа Португал који се брани, али ће видети и Србију која има исту намеру као и домаћи тим. Ово је утакмица између две екипе које су непоражене у овим брзим квалификацијама. Време је да видимо ко је бољи“ – каже селектор Србије и додаје:
„Припремамо се тако да уживамо у сунцу Кашкаиша у једној супер атмосфери. Не вршим никакав притисак на играче, нити правим састанке. Чекамо утакмицу и то је то. Португал је једна од најбољих екипа у Европи, то сви знају, знам и ја. Наравно да уграчи попут Жоте, Бернарда Силве или Бруна могу да дају гол ни из чега. Знамо и да Роналдо може да игра једном ногом и да буде опет опасан. Нема тајни између Португала и Србије, нема ту великих изненађења. Колега Сантош и ја знамо све једни о другима.  Битно је да будемо концентрисани, да не дозволимо простор њиховим нападачима и онда ће све бити под контролом“.
Тадића лепа сећања вежу за Лисабон:
„Победили смо недавно Спортинг са 5:1 на њиховом терениу. И против Бенфике смо овде играли 1:1 пре три године, постигао сам погодак. Али то сада ништа не значи. Наше је да се препустимо, да уживамо, да будемо насмејани и да у директном дуелу са Португалом видимо ко је бољи“.
 На крају је селектор Стојковић закључио:
„Можете свашта да очекујете. Али да ћете да гледате једну добру Србију, то је једино сигурно“.
Медији могу да преузму слике са линка https://yadi.sk/d/8h0MC0f-nUm3CA уз потпис Фото:ФСС
https://youtu.be/wR-1OQzGFKo
https://youtu.be/Y2CsYtpXtg0