А селекција

ОРЛОВИ У ЈАПАНУ | СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ И СТЕФАН МИТРОВИЋ (ВИДЕО)

10.06.2021.

Репрезентација Србије у петак, 11. јуна (12,25 Нова С) игра меч Кирин купа са Јапаном, а дан пре меча на видео-конференцији били су селектор Драган Стојковић и један од капитена Стефан Митровић, који је и први одговарао на питања, а уводно се односило на његовог саиграча из клуба. Наиме, Еји Кавашима, један од тројице голмана Стразбура, члан је и јапанског националног тима, а домаће медије интересовао је сутрашњи сусрет саиграча из француског клуба…

-Да, баш ми је драго да ћу га видети, он је један од мени најомиљенијих саиграча. Ради се о великом професионалцу и велико ми је задовољство да имам прилику да играм у његовој земљи.

Новинаре је занимало колико су Митровић и саиграчи упознати са квалитетима јапанске селекције, односно играча који наступају…

– Познајемо доста играча из Јапана, јер много њих наступа у европским клубовима, гледамо их редовно сваког викенда на теренима у Европи.

Што се тиче тактике и њиховог начина игре, то је ствар нашег стручног штаба. Добићемо све неопходне информације, а припремамо се добро како би сутра могли да одиграмо праву утакмицу.

Знају домаћини да су Орлови дошли у госте без великог броја стандарних играча. Уз ту констатацију и питање о актуелном саставу играча, односно шта овај меч са Јапаном значи за изабранике Драгана Стојковића…

-Значи нам доста. На овим утакмицама желимо да стварамо тај победнички менталитет који смо почели у претходном циклусу. Доста  играча није ту, много је нових момака са нама који имамо неки стаж у репрезентацији.Сви они желе да се докажу и реално су мотивисани да дају све од себе. Углавном, момци који су овде, заслужили су то својим играма. Желим да истакнем да је свака утакмица у дресу репрезентација битна. Кад играмо за нашу земљу морамо  увек да дамо сто посто својих могућности, тако да је свака утакмица важна – не оставља дилему Стефан Митровић.

Није тајна, селектор Драган Стојковић је истинска легенда у Земљи излазећег сунца, Јапанце је интересовало како се сада осећа по доласку у Кобе…

-Осећам се одлично као и увек када дођем у Јапан, то је земља која ме воли, као и ја њу. Једини проблем је тај што због ковида не можемо да излазимо  и због тога сам тужан, али други пут надам се биће боље, срећније околности за све.

Домаћи медији су добро упознати са Стојковићевим резултатима у квалификацијама за Првенство света, начином игре, системом игре нашег тима…

-Тачно је да смо у квалификацијама играли са три играча у задњој линији, али покушавамо и са четири позади, јер желим да видим и један и други систем. Познајем, дакле, добро и један и други систем, а на крају ћу одлучити у којем ћемо играти. Мени је важно да моји играчи разумеју принципе система и да у сваком систему покушају да одиграју најбоље што могу.

Јапан је убедљив у текућим квалификацијама, колико је Стојковић пратио њихова издања…

-Искрено нисам дуго пратио, осим табеле и резултата. Верујем да је направљен прогрес с обзиром да знам јапански менталитет који стално тражи да се напредује. Сматрам да је јапански фудбал генерално из године у годину све бољи.

Интересантно питање (преводиоц је превео као „останак“) односило се на „останак Стојковића у Јапану“, односно жељу да се једног дана врати…

-Тренутно не могу да „останем“ зато што имам уговор са Фудбалским савезом Србије и приоритет је да покушам да национални тим Србије одведем на Првенство света у Катару, затим да се после тога квалификујемо и на Првенство Европе. Али, наравно, волео бих да се једног дана вратим у Јапан и да пробамо нешто лепо да остваримо.

Ново питање односило се на чињеницу да Србија није дошла са најјачим тимом, медији су апострофирали пре свега изостанак најбољег стрелца Александра Митровића.

-Чињеница је да нисмо дошли у најбољем саставу и ово није најбољи тим Србије, али доста играча, укључујући Митровића, Тадића, Миленковића и остаи који су стандардни, нису овде из објективних разлога. Неки су повређени, некима треба одмор…Ове утакмице у Јапану служе младим играчима да се покажу и докажу. Да видимо какав потенцијал имамо.

Може ли селектор Србије да каже на које играче Јапана мора посебно да се пази..

-Па (смех) ја могу да вам кажем и тим Јапана ако хоћете.

И Стојковић је издиктирао тим или како је истакао „то вам је фул пакет“.

-Овај тим Јапана је одличан, изузетно су брзи, имају одличну технику, на боковима имају добре дриблере. Мораћемо добро да обратимо пажњу и да се пазимо тих играча који играју у нападу, а  који могу својом брзином и брзим пасовима да нам направе проблем.

Констатовали су јапански медији да селектор Србије има „перфектне информације“ о јапанском саставу, а за крај су оставили интересантно питање.

Ви сте почели тренерску каријеру у Јапану, у Европи сте селектор репрезентације, шта мислите о разликама између азијског и европског фудбала, технике, брзине…

– Као што сам увек мислио није разлика у техници и тактици него у физичкој конституцији.Тај хендикеп не мора да значи да Јапан не може да игра против таквих екипа. Пуно пута је показао да екипе из Азије могу да победе екипе из Европе – рекао је селектор Србије уз поздрав јапанским извештачима и шаљиву опаску да ће можда сутра да постигне гол са клупе, али да му судија не да црвени картон.