А селекција

ONLINE КОНФЕРЕНЦИЈА СЕЛЕКТОРА ЉУБИШЕ ТУМБАКОВИЋА (ВИДЕО)

24.09.2020.

 

Селектор репрезентације Србије Љубиша Тумбаковић саопштио је списак играча за октобарске дуеле против Норвешке (бараж за ЕУРО), Мађарске и Турске (Лига Б нација), а онда је на online конференцији одговарао на питања новинара.

Нова имена су Михаило Ристић и голман Ђорђе Николић, повратник Милош Вељковић, о систему са три играча у задњој линији, могућем дебију…

-Пред нама су много важне утакмице, прва је можда најважнија. Списак смо направили од играча који могу да одговоре захтевима тих утакмица, пре свега у баражу. Стручни штаб и наша скаутинг служба се бави веома темељно свим питањима и није изненађење што су са нама и Михаило Ристић и Ђорђе Николић. Милош Вељковић је евидентиран и раније, али због повреде није могао у ранијим терминима да буде са нама. Ристића пратимо већ годину дана, играо је променљиво, али оно што игра у последње време преломило нас је да га позовемо. У клубу игра добро и то је најбоља препорука да сада буде са нама.

Три играча у задњој линији, има ли времена за уигравање…

-Систем је распоред играча на терену и од потенцијала са којим располажемо ми формирано условно систем. А да ли можемо да се уигравамо, наравно да не можемо, у седам дана колико смо заједно можда један тренинг можемо томе да посветимо а све остало је подређено ономе што нас очекује пре и после утакмице. Стручни штаб формира начин игре на основу оних задатака који играчи имају у својим клубовима. И тако правимо композицију тима. И то је разлог зашто три играча у задњој линији…

Повратак Луке Миливојевића, јача конкуренција у вези…

-Утакмица против Норвежана је најважнија, а ко ће да игра, то зависи од играча. Кад се будемо окупили и када се поставе захтеви онда ћемо и да се определимо. Нама требају квалитетни играчи, Лука није био на последњем окупљању, сада је изашао из повреде, ушао у игру у последња два меча у клубу. Ту је, он је део репрезентације, рекли смо да желимо да направи групу која функционише на бази једне квалитетне атмосфере и амбијенте. Е сад ко ће да игра, сви су они репрезентативци, сви треба тако да се понашају, а да ли ће играти прву, другу или трећу утакмицу, то је ствар селектора.

О тактици, плану за Халанда…

-Покушавамо да направимо амбијет на терену који ће нама да одговара, снагом нашег квалитета да се наметнемо. Покушаћемо све њихове квалитете да сведемо на минимум. А Халанд је у форми, требаће нам пуно концентрације и дисциплине да све завршимо како нама одговара.

Норвешка је у претходна два меча показала два различита лица…

-Група играча која је покрила утакмице у 2019. били је на окупу и претходне две утакмице. Мислим да ни њихови ни наши мечеви у септембру нису дали реалну слику о репрезентацијама. Ирци су били потпуно неспремни за меч са Норвешком, а оно што је за Норвешку интересантно јесте компактност у екипи, жеља за успехом. Они имају веома квалитетну селекцију, по свему, конституцији, таленту, знању. Е сада како ћемо ми играти. Борбено наравно, али фокус ће бити  на наш квалитет. Ми морамо да се ослонимо на наш квалитет, да будемо сконцентрисани од првог минута.

Нисмо били 20 година на ЕП постоји ли притисак..

-Утакмица у Ослу је много важна, много, али играће се фудбал и после тог меча. Све ћемо наравно учинити да остваримо резултат који желимо.

Утакмица која може да врати веру у наш фудбал…

-Верујем у групу наших играча, објективно ово је најбоље што Србија има и морамо да верујемо у себе и у оно што радимо. Моја очекивања су да екипа може много боље него што је био случај у септембру, уосталом увек сам кроз каријеру размишљао само позитивно,  о амбијенту и добрим резултатима, е сад ако Норвежани буду бољи, онда свака част.

Наши играчи се враћају у форму после септембарског окупљања, многи наступају у својим клубовима…

-Утакмице које смо играли у септембру није реална слика наше репрезентације и рекао сам тада да ће бити много боље у октобру, када играчи буду имали иза себе утакмице у својим клубовима.

Андрија Живковић, Ранђеловић, Живко Живковић…

-Јако их добро познајем, поготово прву двојицу…Пратимо све играче, Андрија ће бити на списку уколико настави са играма које тренутно пружа у дресу ПАОК-а, Живка Живковића такође пратимо, а Ранђеловић ће сигурно у неком наредном периоду добити шансу, само нека настави са добрим играма…

Још једном о Матићу…

-Матић сигурно недостаје овој репрезентацији, обавили смо разговор, његов став је био искључив, донео је одлуку са својом фамилијом…Нисам се сложио, рекао сам да може још да игра, а ако он мисли да може да промени одлуку, врата репрезентације су отворена – закључио је Љубиша Тумбаковић.