VAR

ОБЈАШЊЕЊЕ У ВЕЗИ СА КОРИШЋЕЊЕМ ВАР ТЕХНОЛОГИЈЕ (ВИДЕО)

22.07.2021.

После мечева 1. кола Linglong Tire Супер лиге Србије на којима је премијерно коришћена видео-технологија, ВАР инструктор Игор Радојчић објаснио је на конкретним примерима како је функционисала сарадња главних арбитара са колегама из ВАР собе у Старој Пазови.

У складу са ВАР протоколом, ВАР судија је члан судијског тима са независним приступом видео-снимку утакмице који може помоћи судији само у случају „јасне и очигледне грешке“ или „пропуштеног озбиљног инцидента“, а који се односе на следеће ситуације:

а.​ Погодак / нема поготка

б.​ Казнени ударац / Нема казненог ударца

ц.​ Директан црвени картон (не други жути картон/опомена)

д.​ Погрешан идентитет (када судија покаже жути картон или искључи погрешног играча екипе која је начинила прекршај)

Судија може добити видео-помоћ ВАР судија само у случајевима који се односе на четири категорије одлука/инцидената који утичу на исход утакмице. У свим тим ситуацијама, ВАР-систем употребљава се искључиво након што је судија донео (првобитну) одлуку (укључујући ону о дозволи наставка игре), или када чланови судијског тима пропусте/не виде озбиљан инцидент.

Првобитна одлука судије неће бити промењена, осим уколико је дошло до „јасне и очигледне грешке“ (укључујући било коју одлуку коју је судија базирао на информацијама добијеним од било ког другог члана судијског тима, нпр. офсајд). ВАР судија ће интервенисати само уколико снимак који се користи приликом анализе недвосмислено покаже да је дошло до „јасне и очигледне грешке“.

Клип 1 – судија на терену доноси исправну одлуку, ВАР судија анализира снимак и за веома кратко време обавештава судију да може да настави игру.


Клип 2 –  
судије на терену доносе исправну одлуку, ВАР судија користи све расположиве снимке како би проверио да ли је лопта, евентуално, прешла гол линију. Само у случају да, на основу снимка, постоји јасан и очигледан доказ да је цела лопта прешла гол линију ВАР би интервенисао. Добра сарадња судије и ВАР судије и исправна примена ВАР протокола.

Видео клипови су направљени у складу са ВАР протоколом: главна камера, затим подељени екран (снимци које анализира ВАР) и на крају снимак из ВАР собе.