НА ДАНАШЊИ ДАН | СЕЋАЊЕ НА ПОСЛЕДЊИ ПРЕДРАТНИ МЕЧ СА МАЂАРИМА

23.03.2022.

На данашњи дан пре 81 годину, одиграна је последња предратна утакмица у Београду, а ривал нашој репрезентацији била је управо селекција Мађарске. У присуству 18.000 гледалаца на стадиону БСК-а, резултат је био 1:1. гости су повели голом Ђетваја у 8. минуту, а изједначио је Ваљаревић два минута пре одласка на одмор.

Утакмица је остала у сећању и због дебитантског наступа легенардног голмана Срђана Мркушића, док је у репрезентацији Мађарске прва звезда тима био Ђула Женгелер, ведета Ујпешт Доже, стрелац 387 голова на 323 меча и учесник Светског првенства у Италији 1938. године.
Један од најпознатији извештача из тог периода, чувени новинар Политике Бора Јовановић, утакмицу је описао као леп спортски дан на Топчидерском брду у коме наш фудбалски тим није имао довољно среће пред голом мађарског чувара мреже Чикоша. У извештају је критикована одбрана Југославије, уз конастатацију да је наш тим био бољи у другом полувремену, да је статива два пута била на страни Мађара и да је главни судија Рафaеле Скорцони из Италије поништио два гола због офсајда, по један са обе стране.
Мађарско руководство је џентлменски рекло да је наш државни тим играо боље, а наши играчи су били сличног мишљења као и новинар Јовановић, упирући прстом у недостатак среће:
„Задовољан сам резултатом, имајући у виду да смо играли са неколико повређених играча“ – рекао је Војин Божовић, док се Фрањо Велфл осврнуо на пропуштене шансе пред голом Мађарске и закључио да би минимална победа наше репрезентације била много праведнији исход београдског дуела.
У предигри утакмице, јуниорски тим Југославије победио је Мађарску са 3:1, а у саставу наше екипе били су Чајковски, Митић, Кокеза, Љуштица, Ђајић… Истог дана у Будимпешти је одигран сусрет Б тимова Југославије и Мађарске у коме је домаћин славио са 2:0. Од играча који ће касније нешто значити у нашем фудбалу, играли су Александар Атанацковић, Аца Петровић Пикавац и Фране Матошић.
Стадион: БСК
ЈУГОСЛАВИЈА – МАЂАРСКА 1:1
ЈУГОСЛАВИЈА: Мркушић, Брозовић, Дубац, Манола, Јазбиншек, Ђанић, Цимерманчић, Ваљаревић, Божовић, Велфл, Николић. Селектор Светозар Поповић

МАЂАРСКА: Чикош, Шуч, Полгар, Биро, Сароши, Лазар, Кинчеш, Береш, Женгелер, Бодола, Ђетвај.