Вести

ИЛИЈА СТОЛИЦА И ОРЛИЋИ У БУГАРСКОЈ | КАДА ЗОВЕ СРБИЈА МНОГЕ СТВАРИ МОРАТЕ ДА ЗАНЕМАРИТЕ (ВИДЕО)

07.10.2019.

Речи новог селектора које све говоре о потезу ФСС и његовом именовању: „Када зове Србија многе ствари морате да занемарите“.

Илија Столица је нови селектор младе репрезентације, а пред бројним новинарима представио га је Владимир Матијашевић, спортски директор ФСС. Селектор младе репрезентације одабрао је 24 играча за два предстојећа квалификациона меча против Бугарске и Пољске. После пораза у Русији и нерешеног исхода са Летонијом, ово ће за Србију бити важни дуели на путу до Словеније и Мађарске, домаћина Првенства Европе 2021. године.

 

Нови селектор младе репрезентације имао је веома занимљиву презентацију, а већ на првом окупљању тима потрудио се да и јавности представи начин, моделе и принципе игре које ће форсирати са овом генерацијом Орлића…

-Желимо да јавности приближимо начин функционисања и рада једне селекције, барем селекције какве је ми видимо – рекао је Столица у присуству спортског директора ФСС Владимира Матијашевића и координатора за млађе селекција Горана Гркинића са којим је сарађивао и у Вождовцу.

-Намера је да по дубини повежемо све селекције, јер рад у селекцијама је спефицична ствар. Немате довољно времена и простора да спроводите тренажне процесе у клубовима. Овде то морамо да заменимо истим радом у свим селекцијама. Да се једног дана пренесе на А тим. Потенцијал наших играча није довољно искоришћен. Усмеравани су погрешно. Да ли су то менаџери, пријатељи, па чак и породица из најбољих разлога није ни битно, али све то уводи у егоизам, а то се не завршава добро. Не користимо тај потенцијал и зато што играчи нису довољно упознати са системом зато што се он често мења, па нам се то све касније обије о главу у А тиму.

Дакле, први задатак је све репрезентативце увести у систем…
-Да А тим буде првак света! Нисам несвестан ситуације у којој смо, али ако не размишљамо тако нећемо никад доћи у ситуацију да се боримо за такве ствари. Циљ није обавеза, већ правац. Шпанци су прво поосвајали трофеје у млађим генерацијама, па су инфицирани тим шампионским геном после завладали на сениорској сцени. То је последица минимум десетогодишњег рада. Касније су то урадили и Немци. Сад мислим да следује Енглеска. И ми морамо да се понашамо тако, као да ћемо бити овде 10 година.

Многи Илију Столицу пореде са Вељком Пауновићем, тренером који је са U20 био првак света…

-То поређење за мене је огроман комплимент, чак и непријатност ако се има у виду шта је Вељко урадио са својом генерацијом.

Мало о списку…

-Алекса Терзић данас има операцију носа. Филип Стевановић би био овде, али изашли смо у сусрет колеги из U19 селекције, мада тај искорак… Убудуће ћемо направити принцип по коме један играч који изађе из своје генерације, да се не враћа више назад. Ако се сви усагласимо да је прерастао селекцију, повратак онда није потребан, без обзира на то што значи слабљење млађе селекције. Нама је свима циљ А тим.

Још о играчима којих нема…
-Нисмо обухватили велики број играча од Ђерлека, Кокира, Јовановића… На све њих рачунамо, али у односу на тренутну форму.. Довољан је ово број имена. Пред такмичарске утакмице не волим више од 20 играча, плус голмани.

О појединцима одвојено, неко од новинара је споменуо Уроша Рачића…
-Није само он. Златановић, Рачић, Динга. Они јесу чланови ове групе, али уступили смо место играчима који су по нашем мишљењу тренутно ближи првом тиму. И они који знају наш систем ће имати предност, јер немамо времена превише, морамо да се ослонимо на нешто проверено.

Оптимиста је Илија Столица да ће са својим стручним штабом успети да се домогне Европског првенства 2021. А у том стручном штабу и нека нова имена. Ненад Милијаш је ту, као и Саша Илић, који води селекцију 2004. Ту је и аналитичар Лука Јевтовић, затим Горан Сретеновић, Миљан Весић задужен за голмане, Влада Вуковић за дефанзиву…

Милијаш и Илић?
-Како звучи то кад кажете легенде. Тешка реч. Али заслужена. То што они желе да се уопште баве овим после, верујте ја сам одушевљен – рекао је Илија је Столица.

ОРЛИЋИ ВЕЋ У БУГАРСКОЈ

Млада репрезентација Србије кратко се задржала у Србији и наставила са радом у Бугарској где је у петак, 11.октобра очекује веома важан са домаћом селекцијом. После пораза у Русији и ремија са Летонијом у Новом Саду, сваки освојени бод у наредном току квалификација има огромну тежину. Орлиће после меча са Бугарском очекује пут у Пољску и нови, важан меч против селекције која такође жели пласман на Првенство Европе.