А селекција

ЉУБИША ТУМБАКОВИЋ И ДУШАН ТАДИЋ ПРЕД ПОРТУГАЛ (ВИДЕО)

06.09.2019.

Неко ће можда рећи да је то само једна утакмица у квалификацијама за Првенство Европе, али после пораза у Украјини и чињенице да нам у госте долази актуелни првак Европе и победник Лиге нација, селекција Португала, јасно је да ће субота, 7.септембар бити посебан дан у историји српског фудбала.

Роналда и другове чекају пуне трибине нашег највећег стадиона, као и тим који има велика имена и појединце који наступају у највећим европским клубовима. И нови селектор, Љубиша Тумбаковић, који, како каже, има огромно искуство, више од хиљаду утакмица у каријери, а опет меч са Португалом биће посебан и за њега…

„Није коректно причати да дебитујем у овим годинама – каже уз осмех селектор Србије на последњој конференцији за медије пред дуел са Португалом.- Јер сам водио више од 1.000 утакмица у каријери. Имам трему, увек сам је и имао, али је под контролом. Не постоји човек који нема трему. Ко од нас тренера каже да је нема – није искрен“.

Стадион „Рајко Митић“ биће испуњен до последњег места…

„То је сјајна прича! Када смо причали на ту тему, нико није ни размишљао о тој суми. Били смо пресрећни да на стадион дође 20-25.000 људи. У реду, један од разлога је Роналдо, као и Португал, али нешто се ново и код нас дешава, а не мислим само на новог селектора. И људи то желе да виде. Наша је одговорност, када смо добили толико поверење, када се народ приближио репрезентацији, да то буде двосмерно, да људи то препознају и да нас подигну на терену“.

Истиче селектор да је било мало дилема око састава, формације, али је то временом разрешио…

„Имао сам слатке муке око тима, јер не сме да се погреиши. Играмо мини лигу у преосталих пет утакмица и свака грешка, ако се добро не организујеш или не направиш најбољи тим, скупо кошта и нема времена да се поправи. Имао сам дилему око састава и формације још и пре два и по месеца и почео да рамишљам шта и како да радим. Све се искристалисало и мислим да имам испред себе јасну слику ко ће да игра против Португалије“.

Португал има добар тим и сјајне појединце. Али, као што је рекао и Фернандо Сантош, сутра увече ће победу однети боља екипа.

„Један играч може да допринесе крајњем резултату али то није одлучујуће. Португалија има сјајне појединце, али имамо их и ми. Ако Бернардо Силва каже да је Душан Тадић један од најбољих фудбалера света, онда је то тако, треба му веровати. То је реално“.

Иако је Португалија првак Европе и шампион Лиге нација, Тумбаковић је додао још два детаља, да нагласи колико тежак посао чека Орлове.

„Они су последњи пораз доживели на Светском првенству од Уругваја. Нису изгубили 15 утакмица у низу. Поред тога, последњи гол из игре су примили у септембру прошле године. Али, спремни смо, снимали смо где су им врлине, мане, како улазе у игру, све детаље и направили модел игре како да то искористимо“.

Није желео српски селектор да оцени да ли је данашњи састав Србије уједно најбољи тим који је икада тренирао.

„Тренирао сам и раније сјајне играче, још на почетку тренерске каријере. Када бих дао директан одговор, не би био тачан, умањио бих неком вредност. Данас је ту Тадић, а онда је био Пеђа Мијатовић. Не бих се упуштао у ту причу“ закључио је селектор Србије.

Душан Тадић има добар биланс са Роналдом…

„Прошле године сам са Ајаксом избацио Јувентус у четвртфиналу Лиге шампиона, а са репрезентацијом одиграо нерешено у Португалији. Имам, дакле, добар биланс са Роналдом“, насмејао се Тадић.

Али, није Португалија само ЦР7…

„Јасно је да ће највећи фокус бити на Роналду, играју и они највише на њега, покушавају да му што додају што више лопти, али имају они доста квалитетних играча и поред Кристијана. Опасност прети са више страна“.

Један од опасних је и Бернардо Силва, који је Душана Тадића назвао једним од најбољих играча света.

„Хвала му на комплименту, лепо је чути када тако добар играч каже тако нешто за тебе. И он је један од најбољих на својој позицији, прети нам велика опасност и од њега“.

На једној страни је велики квалитет Португалије, а на другој добар тим Србије и велика подршка с трибина…

„Обе екипе ићи ће на победу. Све зависи од тога како утакмица крене. Португалци ће пробати да доминирају на терену, али имамо и ми квалитет, радили смо добро ових дана да се спремимо колико можемо, да искористимо све њихове мане“ рекао је Душан Тадић.