Вести

LEKIP | ПРЕДРАГ РАЈКОВИЋ НАЈБОЉИ ГОЛМАН У ЛИГИ 1

12.04.2020.

Велико признање за нашег репрезентативца, Предрага Рајковића. Српски чувар мреже одушевио је  сјајним одбранама фудбалску јавност у Француској толико да га је угледни француски лист Лекип уврстио у идеалних 11 досадашњег дела првенства.

Момак из Неготина је до прекида сезоне на 12 мечева остао несавладан, што је у „лигама петице“ пошло за руком још само Алисону (Ливерпул), Тибу Куртои (Реал Мадрид), Давиду Сорији (Хетафе), Мајку Мањану (Лил) и Стиву Манданди (Марсеј). Иза српског чувара мреже је остао чак и Кејлор Наваса из Пари Сен Жермена.

Рајковић је на 27 утакмица у Лиги 1 примио свега 18 голова, по чему је заједно са Навасом најбољи у Француској, док су у најквалитетнијим европским лигама бољи само Алисон и Куртоа. С тим што достигнуће 24-годишњег Србина добија на значају ако се зна да не наступа у моћном тиму, какви су клубови поменуте тројице.

Два кола пре прекида сезоне, на утакмици са Монаком, забележио је чак девет одбрана, што је рекорд ове сезоне. Тиме се изједначио са Стивом Мандандом (Марсеј), Гатијеом Ларсонеом (Брест), Александром Окиђијем (Мец) и Матсом Селсом (Стразбур).

Поред свега, има и најбољи проценат одбрањених пенала са 80 одсто успешности. Рајковић је “скинуо” шутеве Александра Мендија у минималном тријумфу над Брестом, Мусе Дембелеа у ремију са Лионом, те Џонатана Бамбе у победи над Лилом, док је у подели бодова са Амијеном, Муса Конате погодио стативу. Није прочитао само Монаковог Бен Једера, онда када је забележио поменутих девет одбрана на стадиону „Луј Други“.

Све то било је и више него довољно да се чувар мреже Ремса са просечном оценом 6,11 нађе испред Манданде који је зарадио 5,96. У тиму који је састављен већим делом од играча Пари Сен Жермена, поред Рајковића су се нашла још двојица фудбалера Ремса, обојица из дефанзиве. Занимљиво је да је према просечним оценама угледног дневника Рајковић у досадашњем току шампионата боље оцењен од асова какви су Килијан Мпабе и Висам Бен Једер, док му је Марко Верати из Пари Сен Жермена (даје чак четворицу представника идеалном тиму) побегао само за 0,01.

Идеалних 11 досадашњег дела првенства према процени Лекипа.

ГОЛМАН: Предраг Рајковић 6,11 (Ремс);
ОДБРАНА: Мохамед Симакан 5,29 (Стразбур), Јунис Абделхамид 5,71 (Ремс), Габријел 5,57 (Лил), Хасан Камара 5,44 (Ремс);
ВЕЗНИ РЕД: Ренато Санчез 5,88 (Лил), Марко Верати 6,12 (ПСЖ);
КРИЛА: Анхел Ди Марија 6,17 (ПСЖ), Нејмар 6,4 (ПСЖ);
НАПАД: Висам Бен Једер 6,04 (Монако) – Килијан Мбапе 6 (ПСЖ)