А селекција

ПРЕПУНО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ КЛИЦАЛО ДРАГАНУ СТОЈКОВИЋУ | НИШ ИМА ДВА ЦАРА, ЈЕДАН ЈЕ КОНСТАНТИН, ДРУГИ ЈЕ ПИКСИ, НОВО ПРИЗНАЊЕ ЛЕГЕНДИ НАШЕГ ФУДБАЛА (ВИДЕО)

19.12.2023.

 

Кажеш Пикси, мислиш Ниш. У дану у коме пола Србије слави Светог Николу, Ниш слави свог највећег сина, Драгана Стојковића. Препуно Народно позориште клицало је данас рођеном Нишлији, дечаку  који је одрастао у Паси Пољани, играчу коме се свет клањао, тренеру и селектору који је Србији подарио резултате вредне поштовање. Бујица емоција преплавила је крцато позориште у граду на Нишави, натерало многе да кришом бришу сузе, све због човека који није крио радост што је данас ту са својим Нишлијама. Онима који кажу да Ниш има два цара, један је Константин, други је Пикси! Почетком године, Ниш му је подарио највише признање града, награду „11. јануар“, а данас је постао и први почасни грађанин Градске општине Палилула, општине која обележава 20 година постојања, општине којој припада и Паси Пољана. А све је имало велику тежину због оних који су дошли да поделе овај значајан тренутак са Пиксијем. Бивши саиграчи, велике легенде Радничког, али и први тренер Дуца Стефановић, па Пиксијева учитељица Радица Живић из тада ОШ „Моша Пијаде“, данас Краљ Петар I…бројне личности из јавног, културног живота града, али и велики број деце из нишких фудбалских клубова.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски поздравила је Драгана Стојковића и све госте једним веома пригодним говором…

„Леп и посебан дан за све нас који се осећамо Нишлијама. И верујте ми, веома емотиван. Једна каријера човека који је потекао са нашег Чаира, из наше Паси Пољане, из нашег Ниша, преко Француске до Јапана, па поново данас ево у Нишу. Неће се наљутити Драган кога познајем много година, да кажем да сам му видела једну искрицу, једну сузу у очима, јер ово је велики дан за њега, али и велики дан за град Ниш и градску општину Палилула. И хвала председнику што је кренио са овом иницијативом да пре свега наше људе наградимо, да им кажемо да мислимо на њих, да их волимо и да им се захвалимо што су промовисали наш град и нашу земљу широм света. За мене као градоначелника била је посебна част када ми је пре неколико месеци био у посети амбасадор Јапана и када ме је одмах упитао „да ли познајете Пиксија“. Да, познајем га, имала сам ту част да га давно упознам, и ми се као град поносимо Пиксијем. Одговорио ми је „ми га много волимо“. Пикси, заиста вас много волимо овде у Нишу, хвала вам на свему ономе што чините за град Ниш и нашу Србију, хвала вам на свим донацијама које су стигле у град Ниш захваљујући вашем великом срцу. Председник општине ће вам данас поклонити један златник са Константиновим ликом у име града Ниша, на њему је Христов монограм, чувајте га и мислите на ту поруку са Христовог монограма  „побеђуј“. Нека вас прати срећа, нека вас прати здравље, вас и вашу породицу, прослављајте наш град где год да кренете, чувајте нам репрезентацију, водите је у нове победе. Ваш Ниш. ваша Паси Пољана и ваш Чаир су уз вас. Верујем да ћемо 2024. године добити нови стадион, а ми сви желимо да се тај стадион зове вашим именом. Како ви прослављате Ниш, тако ми да чувамо сећање на вашу каријеру и све оно што сте постигли од тренутка када сте почели да се бавите фудбалом до данас“ рекла је прва дама Ниша, Драгана Сотировски.

Повељу Почасни грађанин ГО Палилула Драгану Стојковићу уручио је председник ГО Палилула Братислав Вучковић…Повеља се иначе уручује за „посебне заслуге за промоцију града Ниша и Градске општине Палилула у земљи и иностранству и за изванредан допринос за промоцију спорта и хуманитарне активности“.

„Драги Пикси ово је, рекао бих,  најмање како можемо да ти се одужимо. Приликом нашег сусрета у Градској општини Палилула рекао сам да је Ниш имао два цара, један је Константин, а други си ти као наш „фудбалски цар“. И не само као наш, него и европски и светски. Памтимо твоје бравуре, потезе и голове којима си свима донео радост. Предајем ти овај златник са ликом цара Консантина и монограмом „побеђуј“, носи га на Европско првенство и обрадуј нас све поново“ поручио је Братислав Вучковић.

У току програма приказан је и кратак филм о богатој каријери Драгана Стојковића у изради Сити групе и продуцента Оливера Пауновића, који је поводом јубилеја века постојања ФК Раднички, ове године урадио и филм Легенде Чаира.

Гледали смо многе наступе, разговоре Драгана Стојковића, силне конференције за медије, али уверени смо да му никад није било, условно речено теже, него данас када је изашао на бину пред крцатим Народним позориштем. Неколико минута је трајао аплауз уз скандирање „Пикси, Пикси“ док није добио прилику да се обрати…Морао је на тренутак да застане, умири емоције које су навирале.

„Знам да бих сада морао по протоколу све да поздравим, али ја ћу сада само рећи, драге моје Нишлије, драги моји пријатељи, сваки сусрет са вама и сваки долазак у овај највољенији град у мени буди посебне емоције. Желим да вам се у моје, и име моје породице, од свег срца захвалим, Градској општини Палилула на овом великом признању које мени буди велике емоције. И када чујем све оно што сте рекли о мени, једноставно не постоје речи којима бих се захвалио и како се осећам. Пресрећан сам, трудићу се да и даље промовишем и наш град и нашу општину , све што се дешава у овом делу Србије, на најбољи могући начин, увек ћу давати све од себе да будем добар пример, како у резултатима, тако и понашањем оправдам оно што сви очекујете. Много сам срећан и сада када ми неко каже, ти си легенда, не ја не мислим да сам легенда, за мене су легенде ови људи овде који стоје. моји бивши саиграчи, људи који су били уз мене када сам улазио у први тим Радничког, људи који су ме чували, пазили, учили, бодрили. Ја сам им неизмерно захвалан. То су биле године које ја никада не могу да заборавим и нећу заборавити. И много сам срећан што их данас видим, и не само њих, има још много њих који данас нису могли да дожу, али их се сећам. Хвала и председнику Вучковићу на иницијативи да ми се додели једно овакво признање. И свима овде желим да поручим, када ми кажете „ми тебе волимо“, знам да је тако, али онда да знате да волим и ја вас и не може нам нико ништа. На крају много ми је драго да видим неке људе које нисам видео годинама, овде је и моја учитељица из 3. и 4. разреда основне школе, људи из школе, први тренер, некадашњи саиграчи…Хвала вам, много вам хвала на овим дивним тренуцима“ рекао је највећи син Ниша, Драган Стојковић Пикси.

Драган Стојковић је добио и енциклопедију  Знамените личности Ниша 2, испред Удружења стваралаца Ниша „Цар Константин“, енциклопедију је уручио председник мр Новица Ранђеловић. Уручуена му је и монографија ОШ Краљ Петар I од стране директора Роберта Џунића.

 

УРУЧЕНО И НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ГРАДА НИША, НАГРАДА „11.ЈАНУАР“

Драган Стојковић је данас, у Скуштини града Ниша, из руку председника Бобана Џунића, добио и највеће признање Ниша, награду „11.јануар“ за 2022. годину. Наиме, због обавеза, селектор Србије није могао почетком 2023. године да присуствује додели признања па му је оно овом приликом накнадно уручено.