VAR

КОРАЦИ У ПРИМЕНИ ВАР СИСТЕМА

30.03.2021.

Кључни тренутак за имплементацију ВАР технологију је званична одлука ФИФА донета 2016. године да се почне са пробним периодом на имплементацији система.

Након низа успешних провера и тестова, ФИФА 2018. године доноси одлуку, која ће утицати на даљу примену и коришћење система широм света, да ВАР технологија буде коришћена на Светском првенству које је одржано у Русији.

Прва национална лига која је применила ВАР технологију је аустралијска, затим МСЛ лига у САД, а након њих неке од највећих и најзначајнијих европских лига, попут Бундеслиге – Немачка, Серије А – Италија, Ла лига – Шпанија, Лига 1 – Француска. Данас се ВАР систем користи у преко четрдесет лига и такмичења широм света,

Фудбалски савез Србије је у јесен 2019. упутио допис ФИФА и Међународном борду, чиме је званично објавио своју намеру о увођењу наведеног система у Супер лигу. То је, уједно, и први, обавезан корак у процедури имплементације система.

У новембру 2019. представници ФИФА и Међународног борда посетили су Србију и ФСС, и у Спортском центру ФСС у Старој Пазови, одржали дводневни састанак са Пројектним тимом ФСС, који је формиран почетком новембра 2019. Формирање Пројектног тима за увођење ВАР система је, такође, неопходан поступак у дугој и обавезној процедури ФИФА када је у питању ВАР систем.

Наредна ставка је био састанак са ФИФА и Међународним бордом који се узима као полазна тачка и почетак пројекта у сваком појединачном савезу.

Најважније тачке комплексног и дуготрајног процеса су следеће:

– ИТ – минимум технолошко – техничких захтева

– ТВ партнер – минимум захтева који се тиче телевизијских преноса и преноса сигнала

– едукација – сложен процес едукације ВАР и АВАР судија, затим судија на терену као и оператера снимка, који помажу судијама у ВАР соби.

Након што су предочени сви наведени захтеви неопходни за функционисање система, као и обавезе свих учесника у овом комплексном процесу, могло се приступити конкретним корацима и прављењу детаљнијих планова у вези са ВАР  системом.