Вести

КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СМРТИ БИВШЕГ СЕЛЕКТОРА РАДОМИРА АНТИЋА (ВИДЕО)

16.07.2021.

У Народном позоришту у Ужицу одржан је комеморативни скуп поводом смрти једног од најбољих српских тренера свих времена Радомира Антића.

Селектор који је нашу А репрезентацију у великом стилу одвео на Светско првенство у Јужну Африку 2010, преминуо је 6. априла 2020. године у Мадриду, после кратке болести, у 72. години живота.

У присуству чланова породице, пријатеља, представника ФК Партизан и Фудбалског савеза Србије, као и великог броја спортских радника из целе земље, одата је последња пошта човеку који је оставио неизбрисив траг у српском, југословенском, европском и светском фудбалу.

У име свих Ужичана који воле фудбал, од Радомира Антића опростио се потпредседник УО ФК Слобода Немања Нешић:

„Говорити о Радомиру Антићу у име клуба у коме је поникао, заправо је прича о деценијама блискости, емоција и љубави. Нјегова величина није у томе шта је освојио, већ у томе што је био велики у ситницама које живот значе. У чињеници да је испред градске кафане његов сто увек био најпунији. У томе што је са пажњом слушао своје Ужичане и људе из околних села како му говоре какву тактику треба да постави у Јужној Африци. Нема човека у овом граду који нема селфи са Радомиром Антићем, а средином деведестих у Ужицу се све црвенило и белило у бојама Атлетика и претпоставка је да се после Мадрида, за Атлетико највише навијало баш овде поред Ђетиње. Радомир је изузетан пример особе која без обзира на звезду на коју се попела, није заборавила камен са којег је поникла. Као поука и као пример за друге. Нјегова одлука да за вечну кућу не одабере ни Мадрид ни Алеју великана у Београду, већ гробље у Ужицу, више је него довољан разлог да ужички фудбалски храм добије име по Радомиру Антићу. Од данас па убудуће, све фудбалске бајке исписујемо на стадиону „Радомир Антић“. Због Радомира, због Ужица, због Слободе“.

После приказаног филма о каријери Радомира Антића, присутнима се обратио председник ФК Партизан Милорад Вучелић:


„Када говорим о Радомиру Антићу, увек ми је испред очију та предивна слика његове породице коју сам имао срећу и задовољство да упознам, да видим његове дивне унуке како у дресовима Партизана трче по Мадриду, ту њихову огромну љубав према црно-белој боји. Антићева оданост породици и дух заједништва којем је тежио, најбоље су дошли до изражаја када је био на функцији селектора репрезентације Србије, којој је вратио култ и подигао је на пиједестал. Он је један од ретких Партизановаца који о Партизану никада ниједну ружну реч није рекао. Ми смо последњих година имали разне кризне ситуације, али свака његова изјава, чак и у најтежим тренуцима, била је пуна разумевања и представљала је подстрек за све у клубу. Умео је да ме позове телефоном и да ми каже како није то тако лоше како изгледа и увек ми је давао аргументе за тај свој оптимизам. Имао сам привилегију да заједно гледамо многе утакмице, да их коментаришемо и анализирамо, никада нећу заборавити његове стручне опаске и начин на који је приступао најситнијим фудбалским детаљима. Сећам се кад ми је рекао да тренери и играчи не би смели после утакмице да прелазе преко игралишта, да морају да га обиђу, јер је то арена за поштовање. Све трофеје и признања које је освојио током каријере оставио је тамо где је радио, а решио је да своје вечно пребивалиште пронађе у својој отаџбини, у свом Ужицу. И то довољно говори о Радомиру Антићу као људској и спортској величини. Хвала му на свему што је урадио за Партизан и српски фудбал. Вечна слава непревазиђеном Радомиру Антићу“.

Испред Фудбалског савеза Србије, последњем испраћају Радомира Антића присуствовали су заменик председника Ненад Бјековић и генерални секретар Јован Шурбатовић:

„Антара је оставио дубок траг у српском фудбалу, али и код мене лично“ – каже за сајт ФСС Ненад Бјековић – „Када сам пре годину дана чуо ту ужасну вест из Мадрида, осетио сам огромну тугу јер сам изгубио блиског пријатеља. Људи то не знају, мене и Радомира веже много заједничких успомена из играчких и тренерских дана. Напустио нас је велики човек, српски фудбал је изгубио свог амбасадора у свету. За нас је то ненадокнадив губитак у овом тренутку. Велики људи одлазе, иза њих остају дела. Антић је оставио много тога што може да нам послужи као путоказ у годинама које долазе. Од велике је важности да учимо на његовим идејама и да их у пракси примењујемо. Један је од ретких коме је пошло за руком да помири партизановце и звездаше, што је у Србији јако тешко. Једноставно је био рођен за то, имао је харизму и карактер, зато је и досегао највеће фудбалске висине. Нека му је вечна слава и хвала“ – рекао је Бјековић.

Док тихо Ђетиња шуми… Тако гласи почетак рефрена песме која је изведена током комеморације на сцени Народног позоришта у Ужицу.

Свима који су познавали Радомира Антића остала је празнина у срцу, а Србија може да буде поносна да је имала таквог човека у иностранству, који се својом земљом увек поносио. Антић је иза себе оставио супругу Веру, сина Душана, кћерку Ану, две унуке и два унука.

Фудбалски савез Србије изражава још једном искрено саучешће породици Антић. Почивајте у миру, драги Радомире!