Вести

ПРОФ. ДР ЈОВАНУ ШУРБАТОВИЋУ ПРЕСТИЖНА МАСТЕР ДИПЛОМА - MESGO

18.10.2021.

Специјализоване мастер студије за топ менаџмент у области глобалног управљања у спорту – МESGO добилe су нову, пету, генерацију дипломаца, међу којима је и генерални секретар Фудбалског савеза Србије проф. др Јован Шурбатовић.

После две године студија током којих су предавања одржавана у Паризу, Риму, Њујорку, Стразбуру, Лозани, Франкфурту, Мајнцу, Барселони и Лондону завршна свечаност одржана је почетком овог месеца у Немачкој. Одбрану завршног рада под називом „Власничка трансформација фудбалских клубова у Србији као фактор доброг управљања“ Шурбатовић је положио највишом оценом. Ментор је био Професор Емеритус Владимир Андреф са универзитета у Сорбони, један од водећих светских стручњака у области економије спорта и аутор многих књига и научних радова.

МЕСГО је програм под покровитељством УЕФА, ФИБА, ЕХФ, ИИХФ и Европског савета у организацији пет водећих европских универзитета – Биркбек у Лондону (Велика Британија), Универзитет у Лиможу (Француска), Универзитет у Лозани (Швајцарска), Универзитет у Љеиди (Шпанија) и Јоханес Гутенберг Универзитета у Мајнцу (Немачка).
Намењен је специјализацији и даљој едукацији искусних менаџера и руководилаца. Омогућава контакте са најуспешнијим спортском организацијама као што су у Европи УЕФА, ФИБА, УЛЕБ, Франуцуска фудбалска федерација или у Америци НБА, НФЛ и НХЛ. Студенти су такође имали и ту могућност да се информишу о функционисању и најатрактивнијх спортских догађаја на свету као што су Ролан Гарос, Вимблдон или такмичење у формули 1 као и у крикету.
Између осталог одређено време провели су у разговорима са менаџментом фудбалских клубова Пари Сен Жермена, Барселоне и Челсија, а део програма обухватао је и посету Европском парламенту и Савету Европе.
Генерални секретар Јован Шурбатовић је иначе дугогодишњи универзитетски професор који предаје предмете из области економије спорта и спортског менаџмента, а чија се два уџбеника „Менаџмент у спорту“ и „Спорт и бизнис“ управо преводе на енглески језик за потребе „УЕФА Академије“.
Многи кадрови Фудбалског савеза Србије већ су прошли одређене програме УЕФА Академије. ФСС ће у даљем периоду посебну пажњу посветити даљем стручном усавршавању на програмима УЕФА Академије који су намењени менаџерима, специјалистима у различитим областима и бившим фудбалерима.