Вести

IN MEMORIAM | СТАНКО НИКОЛИЋ ЛАЛА

16.11.2021.

Тужна вест за све у Фудбалском савезу Србије.

У Београду је у 75. години преминуо легендарни економ нашег државног тима Станко Николић Лала.

Каријеру у стручном штабу репрезентације Лала је почео далеке 1974. године у квалификацијама за Европско првенство, које се две године касније одржало у Југославији и на коме су Плави освојили четврто место.

Учесник четири Светска (1982, 1990, 1998 и 2006) и два Европска првенства (1984 и 2000), али и освајач бронзане медаље на Олимпијском играма у Лос Анђелесу 1984. године, као део екипе коју су чинили фудбалски виртуози попут Драгана Стојковића, Адмира Смајића, Боре Цветковића, Мехмеда Баждаревића, Нене Грачана, Владе Чапљића, Штефа Деверића… Са задовољством је водио рачуна о опреми феноменалних момака коју су Американци, опчињени игром Топлакове чете, звали Лудом дружином из Источне Европе.

Тих, скроман и ненаметљив, али увек лепо расположен, насмејан и спреман за шалу, Лала је временом постао омиљени лик међу фудбалерима и човек коме су поверавали своје најскривеније тајне.

Изградио је фамилијарни однос са ведетама југословенског фудбала, а са некима попут Фарука Хадзибегића, Синише Михајловића или Драгана Стојковића то је попримало и коју емоцију више.

Селектори су се мењали (Биће Младинић, Иван Топлак, Станко Луштица, Стеван Вилотић, Миљан Миљанић, Тоза Веселиновић, Милош Милутиновић, Ивица Осим, Слободан Сантрач, Милан Живадиновић, Вујадин Бошков, Милован Ђорић, Илија Петковић), али је Лала остајао на свом месту и својим ведрих духом доприносио увек доброј атмосфери у табору државне репрезентације, што довољно говори о његовим људским квалитетима.

Пре ангажмана у Фудбалском савезу, активно је играо фудбал за Војводину, Палилулац, Јагодину, Вождовац и Радник из Бијељине.

Сахрана Станка Николиће Лале обавиће се у суботу, 20. новембра, на Новом бежанијском гробљу од 13:30 сати.