Вести

ХИТНО | ФСС СЕ ОБРАТИО УЕФА ПОВОДОМ НОВОНАСТАЛЕ СИТУАЦИЈЕ НА КиМ

10.04.2023.
Поводом новонастале ситуације и забране „приштинских власти“ за организовање такмичења на територији Косова и Метохије, Фудбалски савез Србије обратио се УЕФА писмом са ознаком ‘хитно’. У писму пише:

Поштовани господине Чеферин,
са великом забринутошћу обавештавамо Вас да привремене институције у Приштини, протеклих дана спроводе нелегалне и нехумане притиске на фудбалске клубове који имају седиште у аутономној покрајини Косово и Метохија чији су чланови (фудбалери и руководство) српске националности.
Привремене инстутуције у Приштини застрашују фудбалере и спортске раднике српске националности на тај начин што им забрањују да тренирају на својим стадионима и да организују такмичења локалног карактера. Те претње су такве природе да је фудбалерима, тренерима и руководству фудбалских клубова угрожено, како људско право на рад, тако и право на бављење фудбалским спортом и слобода удруживања у спортске клубове. Члановима фудбалских клубова са Косова и Метохије, прети се хапшењем и затворским казнама, ако наставе са процесом тренинга и такмичења у локалним лигашким фудбалским такмичењима. Таква праксе супротна је Европској спортској повељи Савета Европе, а представља и кршење одредби Конвенције Уједињених нација о основним људским правима и слободама.
Молимо Вас да се својим ауторитетом и ауторитетом функције коју обављате, заузмете да се описана пракса прекине. Молимо Вас за помоћ пошто на време желимо да избегнемо ескалацију проблема и ескалацију евентуалног насиља које може бити испровоцирано и изазвано нелегалним потезима привремених институција у Приштини.
Фудбалски савез Србије константно прати развој догађаја и увек ће стајати уз своје сународнике на Косову и Метохији. Нећемо одустати од залагања и примене свих легалних средстава којима можемо да заштитимо право фудбалера српске националности да тренирају и баве се фудбалским спортом у локалној заједници – пише у саопштењу које су потписали председник Драган Џајић и генерални секретар Јован Шурбатовић.