А селекција

Горан Буњевчевић о успеху српског фудбала

07.09.2017.

После вишегодишњег поста Србија је на добром путу да се пласира на једно велико такмичење, овога пута оно највеће, Светско првенство које се одржава у Русији 2018. О великој победи у Даблину која може бити кључна на путу повратка међу најбоље селекције света, али и добрим резултатима осталих наших селекција, односно успеху клупског фудбала, говори Горан Буњевчевић, спорстки директор Фудбалског савеза Србије.
-Тријумф у Даблину је велика победа за Србију, сигурно кључна у овим квалификацијама. Много значи, јер сами контролишемо ситуацију и то је оно што је најбитније, не зависимо од других резултата. Играчи су показали да имају и квалитет и велико срце, мислим да највеће заслуге иду пре свега њима, односно селектору и његовом стручном штабу. На нама је било да им омогућимо најбоље могуће услове како би они могли да дају свој максимум. Понављам,изузетно смо задовољни што контролишемо ситуацију, али није све готово. Очекују нас још две утакмице, а створила се велика еуфорија у земљи. Тек када математички све буде било завршено можемо да кажемо да смо направили изузетно квалитетан и добар посао.За нас је важно да немамо пораз, да је хемија између свих структура веома добра, да екипа расте из меча у меч. Тачно се зна шта ко ради, и то је оно што ме много радује, свако зна своју улогу на терену. Покушавамо да из меча у меч изгледамо све боље. Нисмо, дакле, још завршили посао али веома смо близу коначног циља – истиче Горан Буњевчевић.


Победом, очекиваном, у квалификацијама за ЕП у Италији, стартовала је и млада репрезентација?
-Очекивања су увек велика када се ради о младој селекцији, увек тражимо добар резултат, али желим да млади пре свега буду јако добра спона између младог и А тима. И ту је тај велики проблем нашег репрезентатзивног фудбала, јер играчи одлазе млади у инстранство где већина њих не игра и онда долазимо у ситуацију да их репрезентација враћа на прави колосек. Важно је да момци имају доброг селектора који ће их добро упознати са оним што их сутра очекује у А тиму, а сигурно да ће велики број њих у будућности носити дрес најаче селекције.А у групи у којој се налазимо тражићемо пролаз на нову завршницу континенталног такмичења, где смо се већ, рекао бих, одомаћили.
У јавности је било различитих тумачења одлуке да Вања Милинковић – Савић и Марко Грујић не буду у конкуренцији за старт квалификација и меч са Гибралтаром?
-Јако је битно да се ствари ставе на право место. Селектор Ђоровић је одмах на састанцима које су имали, упознао играче са правилима која треба да се поштују, односно шта је дозвољено а шта није. Проблема нема када се са играчима успоставе односи који једноставно треба да се поштују. Код Марка Грујића све је било јасно, дечко је имао проблема са повредом, пожалио се нашем медицинкосм тиму, упознали смо са тиме и Ливерпул, разменили смо дописе и никаквих неспоразума, наравно, није било. А што се тиче Вање Милинковића – Савића десио се један пропуст за који смо сматрали да није дозвољен у овом моменту, разговарали смо са њим, ставили му до знања шта се очекује од играча у репрезентацији. Никога није отписао, али у том моменту и на основу тога што се десило одлучили смо да је најбоље да не буде у конкуренцији за утакмицу. Наравно он остаје члан младе рептрезентације, јер све су то млади момци које треба да припремамо за оно што долази касније. Вероватно би у његовом клубу или било ком другом, било све санкционисано на исти начин, тако да не треба правити никакву драму. Вања је будућност нашег фудбала, међутим морамо да подвучемо линију када се ради о неким стварима у репрезентацији.
Много приче било је и око статуса Сергеја Милинковића – Савића у репрезентацији?


-Више пута смо причали о Сергеју, сигурно да је он велика перспектива нашег фудбала. Игра јако добро у Лацију, али ситуација у којој се Србија налази, подсећам без изгубљене утакмице у квалификацијама и на месту које води у Русију, даје нам сигурно за право … Имамо један уходан тим који једноставно има добар резултат. За Сергеја, дакле, тек долази право време, Србија на њега рачуна и врата су му увек отворена. Уосталом тако је било и за Адема Љајића и неке друге играче, свима су врата Србије отворена.
Успех бележе и млађе селекције Фудбалског савеза, недавно су омладинци тријумфовали на традиционалном турниру „Стеван Ћеле Вилотић“. Ради се о једној од најталентованијих генерација у последњој деценији нашег фудбала?
-Са Милошем Велебитом, као и другим селекторима млађих селекција, створили смо један феноменалан однос, а све оно што он ради са том селекцијом кроз разне акције,окупљања, видео анализе, утакмице које прати по клубовима и контакт са истим,припрему тих младих играча, заслужује похвалу.Пред том генерацијом су сада квалификације, а ради се о генерацији која је изузетно талентована, многи од њих ће бити перспектива и у сенорским тимовима. Важно је да их усмеримо на прави пут, да покушамо да их што дуже задржимо у нашем фудбалу, јер рани одлазак многима може донети велики проблем. И то је кључни моменат, а ја бих само подсетио да поред генерације 1999. и генерацију 2001. коју води Владимир Јешић, очекују квалификације за Европско првенство и лако може да се догоди да буквално све селекције Србије имамо у завршници највећих такмичења.


Све то иде у прилог чињеници да српски фудбал, клупски и репрезентативни, није имао боље резултате у последњих 20 година?
-Наш фудбал је дуго био у запећку, било је само питање времена када ће да се догоди нека позитивна промена и да се он врати. Није било реално да задњих десет или двадесет година немамо више клубова у Европи. Можда је ово битан моменат да управо због добрих резултата сада не набијемо главу у песак и укажемо на проблеме којих има много. Јер сви ти проблеми који нису мали брзо ће нас стићи. Говорим о инфрастуктури, хулиганизму…стадиону Партизана који је сада празан у европским мечевима а то може да задеси и друге клубове и репрезентацију. Морамо да радимо на превентиви, сталној едукацији. И многе ствари учинимо бољим него што су то данас. Широк је спектар ствари о којима ћу да причам када се окончају квалификације, јер желим исто што и сваки навијач или грађанин ове земље. Србију која ће нас све учинити поносним.Али прво да оверимо визу за Русију, постигнемо резултат који ће да нас врати на мапу 32 најбоље селекције света – закључио је Горан Буњевчевић, спортски директор Фудбалског савеза Србије.