А селекција

Горан Буњевчевић: Коме сметају резултати ФС Србије!?

13.11.2017.

Уместо да ових дана будемо сведоци реалне анализе оствареног по завршетку квалификација за СП, у појединим медијима појављују се у најмању руку некоректни, ружни, злонамерни и тендециозни наслови са циљевима који сигурно не доприносе доброј атмосфери у српском фудбалу. За сајт ФС Србије говори о томе спортски директор Савеза Горан Буњевчевић.
Пласман на СП, одличне игре младе репрезентације, као и осталих млађих селекција, па опет изгледа није довољно да неко каже, да добро сте урадили посао?
-Изгледа да некоме, не бих рекао многима, али да појединцима смета што се репрезентација Србије пласирала на СП у Русији. И не само то, смета им и што млада репрезентација има одличне резултате у групи. А оспоравали су Ђоровића, колико се сећам такође. Млађе категорије су опет веома успешне, али да кренемо редом са резултатима који су остварени од септембра ове године:
1. Србија се пласирала као прва у групи на Светско првенство
2. Млада селекција је прва у групи са четири победе из четири утакмцие
3. Селекција до 19 година прошла први круг квалификација
4. Селекција до 17 година прошла први круг квалификација
5. Женска селекција до 17 година прошла први круг квалификација
6. Женска селекција до 19 година прошла први круг квалифкација
7. Футсал репрезентација је учесник ЕП у Словенији
-Резултати сада изгледа више нису важни. До пре годину дана сви су говорили како немамо шта да тражимо у квалификацијама, да ћемо опет остати без пласмана на велико такмичење, а сада је све то неважно. Овде се ради о томе да се напади појединаца заснивају на чињеницама да менаџери више не могу да састављају тим, као што су то чинили раније. Због тога смо, између осталог, постигли запажене резултате у последњих годину и по дана. У ФС Србије не постоји хаос, не постоји приватизација, нити било шта од онога што се у негативном контексту појављује у јавности. Резултати су очигледно мерило успеха или неуспеха само кад их нема. Они који желе, сигурно нас неће дестабилизовати. Наставићемо да радимо, зато што за разлику од многих, ми ипак имамо резултате који стоје иза нас.

Када ће сениорски тим Србије добити новог селектора?
-До краја године. Не знам када се појавила изјава било ког функционера ФС Србије да се преговара са било ким око ангажмана. Чињеница да нисмо разговарали ни са једним кандидатом јасно говори да онда нико није ни могао да одбије позицију селектора, кад никоме није ни понуђено. Ускоро ћемо сести и причати са онима за које проценимо да би могли да буду решење. Многи се нуде… После именовања селектора саопштићемо који су циљеви на СП као и у наредном циклусу квалификација за ЕП на којем нисмо били 20 година, као што смо то саопштили и по именовању претходног селектора на почетку квалификација за СП у Русији.
Због чега се ФС Србије определио за азијску турнеју?
-Мислимо да је политика Савеза за утакмице против Кине и Јужне Кореје била да наступе забележе пре свега млади играчи и да тим потезом обезбедимо њихово играње за Србију у будућности. Да се не догоди нови случај Марка Арнаутовића. Дебитовали су Сергеј, Вељковић… Велика је ствар за српски фудбал што ће они и момци попут њих сигурно бити ослонац националног тима у наредних десет година. Дебитоваће највероватније и Радоњић који такође има велики потенцијал. Очигледна је била наша намера да променимо састав, многи од оних који су играли у квалификацијама дошли су уморни и повређени, па су опет били максимално на располагању. Да ли је можда требало да их држимо повређене у тиму. Да ли бисмо онда избегли злонамерне спекулације? И још једна врло важна чињеница. Савез је од ове турнеје зарадио много. И због тога можемо да будемо апсолутно задовољни – закључио је Горан Буњевчевић.