Вести

ФУДБАЛ И ДРУШТВЕНА ОДГОВОРНОСТ

03.11.2021.

У просторијама Факултета за спорт и физичку културу у Београду одржан је први стручни семинар на тему ”Практична примена и планирање адаптираних спортско-рекреативних активности за ученике са сметњама у развоју и здравственом васпитању, са посебним освртом на фудбалску игру”, у организацији Клуба малог фудбала Мунгоси и уз подршку Фудбалског савеза Србије.

Пројекат је одобрен од стране УЕФА, у оквиру програма ”Фудбал и друштвена одговорност” (Football and Social Responsibility), на период од 2021. до 2024. године и биће састављен од низа едукативних скупова у неколико градова Србије. У плану су турнири уз учешће деце са посебним потребама, као и видео-конференције за стручна лица, тренере и родитеље.

Циљ је унапређење квалитета стручног рада са децом са сметњама у развоју, перманентна едукација стручног кадра и пре свега инклузија деце кроз фудбал, уз окупљање најстручнијег кадра из земље и региона који воде рачуна о особама са инвалидитетом и могу да пренесу огромна искуства и знања свим субјектима који реализују програме за ову популацију.

Учешће на семинару у Београду узели су еминентни стручњаци из области спортске психологије и спортског тренинга са особама са инвалидитетом. Професор доктор Горан Касум је говорио о борилачким спортовима као примарној и као допунској активности за особе са инвалидитетом, доцент доктор Марко Ћосић о спортском тренингу особа са оштећеним чулом вида, доцент доктор Горан Вукомановић о изненадној смрти код спортиста, а професор доктор Љубица Бачанац о улози и одговорности родитеља у раду са децом са сметњама у развоју.