Вести

EURO U19 | ПРЕПОДНЕ КВАЛИФИКАЦИЈЕ, ПОСЛЕПОДНЕ ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ, ХРАБРИ "ОРЛИЋИ" СЕ БОРЕ ПРОТИВ СЕБЕ И РИВАЛА, ИЗРАЕЛ ОСЕТИО КАРАКТЕР ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈА ЈЕ ИЗА СЕБЕ ОСТАВИЛА ХОЛАНДИЈУ, ШПАНИЈУ, НЕМАЧКУ, ПОРТУГАЛ, ХРВАТСКУ...

20.06.2022.

Омладинска репрезентација Себије (U19) одиграла је нерешено у првом колу групне фазе Првенства Европе у Словачкој, против Израела – 2:2 (1:1), најпријатнијег изненађења у квалификацијама. Неко би рекао реми као победа, поготово после свих дешавања на терену, нашег раног вођства, затим преокрета и на крају гола Стефана Лековића који је дефинитивно показао карактер и снагу ове сјајне генерације наших младих играча. За неупућене и оне који, како је неко некад у шали рекао, нису шутнули мачку с прага, податак који говори о једном важном детаљу, а односи се само, за разлику од осталих седам учесника U19 Првенства Европе, на  изабранике селектора Александра Јовића. Никад се, наиме, до сада у историји шампионата није десило да једна репрезентација U19 преподне игра квалификације, а већ послеподне буде учесник завршнице Првенства Европе. Због познате ситуације у Украјини, други, завршни круг квалификација и група у којој се налазила Украјина, заједно са домаћином Холандијом, Србијом и Норвешком, одлуком УЕФА померен је за прву половину јуна. И док су се друге репрезентације одмарале и припремале у том периоду, „орлићи“ су имали огромну потрошњу у веома захтевним мечевима. Успели су  играчи из класе 2003/04. генерације која је већ сада пласаманом међу осам најбољих у Европи остварила велики успех, да елиминишу Холандију (2:1), победе Норвешку (3:2), иза себе оставе Украјину, али и једну Шпанију, Немачку, Португал, Хрватску, Белгију….селекције које нису успеле ни да стигну до Словачке. И то је резултат који заслужује велико поштовање. Селекција U19 се придружила А репрезентацији и селекцији U17 које су у истом циклусу оствариле пласман на највећа светска и европска такмичења.

И због свега наведеног Србија у Словачкој има у сваком мечу два ривала. Себе и противника. Знају то сви у стручном штабу „орлића“, а томе у прилог речи, искрене, селектора Александра Јовића, после меча са Израелом, који се труди да реално сагледава ситуацију. Човек који је довео Србију међу осам најбољих у Европи гледа у прошлост, али мисли само на будућност…

-Физички нисмо добро изгледали – каже селектор Јовић.- Они су деловали боље, изгледали свежије. Рекао сам да гледамо прво себе, а знали смо да после великог физичког и емоционалног пражњења у недавним мечевима квалификација, а одиграли смо их три за кратко време, против веома јаких ривала, можемо бити у проблему. И сада је опоравак најважнији. Никога се овде не плашимо, напротив никоме није и неће бити свеједно што има Србију за ривала. Ова генерација има веома талентоване момке, играче гладне успеха, тим који има карактер. Видели сте уосталом њихову жељу када је то било најтеже. И награђени су. У нимало лаким околностима, тешком времену, огромном притиску, успели су да остваре резултат који нам даје за право да наставимо свој сан.

Ништа у фудбалу није случајно, све се треба заслужити. Чак и срећа. Она прати храбре. Много зноја је проливено у току само једног месеца, много тешких утакмица је иза ове генерације која сама себи подиже лествицу. Мало је оних који су веровали да ће на терену земље која важи за расадника највећег броја талената у Европи, можда и свету, Холандије, преслишати домаћина, оставити иза себе многе селекције из фудбалски далеко развијенијих земаља. Зато респект и поштовање.

-Момци, како ће бити кад будете играли добро, кад освајате бодове и сада кад сте одиграли мало слабије – нашалио се директор млађих селекција Никола Лазетић после меча са Израелом.

И кроз шалу рекао истину. Ова генерација играча важи за једну од најталентованијих у увом узрасту у последњих десетак година, још од 2013. године и генерације Александра Митровића која је освојила Европу у Литванији. Уколико се, после недавних тешких квалификација, екипа у потпуности регенерише, онда граница за ове момке не постоји. Знају то најбоље Холанђани.

ЕНГЛЕЗИ У СЛОВАЧКОЈ НАЈБРОЈНИЈИ, У ЕЛИТ РУНДИ ЕЛИМИНИСАЛИ ПОРТУГАЛ

Следећи ривал „орлићима“ на Првенству Европе у Словачкој је Енглеска. Селекција која у стручном штабу има више људи него што је довела играча. Примера ради, само три психолога или боље рећи ментал-коуча. И све су даме. Ту су тренери са разним задужењима, силна логистика, фото, камере, сајт, друштвене мреже. Као да је у питању А селекција. И играчи из Ливерпула, Ситија, Јунајтеда, Тотенхема, Арсенала…Добар мотив за „орлиће“. У првом колу Енглеска је савладала Аустрију – 2:0. У елит рунди квалификација елиминисали су у директном окршају Португал, било је – 2:0. Меч Енглеска – Србија игра се у Бањској Бистрици, у среду, 22. јуна од 20,00.