Вести

EURO U17 | ЗАПАМТИТЕ ГЕНЕРАЦИЈУ 2005!

24.05.2022.

Историја ће да памти Друловићеве омладинце (U19), прваке Европе из Литваније 2013. године. Златне странице у историји српског репрезентативног фудбала исписали су и Пауновићеви старији омладинци (U20), Прваци света са Новог Зеланда 2015. године. Из ових генерација, данас најбоља репрезентација Србије има једног Митровића, Рајковића, Сергеја и Вању Милинковић – Савића, Живковића, Максимовића, Рајковића, Вељковића…Уводни редови за оне који данас исписују лепе странице српског репрезентативног фудбала у узрасту до 17 година. Кривокапићеве кадете. Блистају „орлићи“ на Првенству Европе у Израелу, из најтеже групе на шампионату, изборили су пласман у четвртфинале Првенства Европе и без обзира на коначан епилог, после свега виђеног, може слободно да се констатује – запамтите генерацију 2005! Велики део фудбалске јавности први пут сада чује за Лијескића, Мајсторовића, Милошевића, Станковића, Шљивића, Бубња, Серафимовића, Ђекића и остале момке који својим играма и понашањем освајају симпатије на континенталном шампионату. Кроз квалификације били су бољи од Хрватске, Словеније…дошли су у Израел као једина репрезентација из региона, а на првенству су подигли лествицу, иза себе оставили Белгију и Турску. У мечу са први фаворитом на турниру, вишеструким европским прваком Шпанијом, изборили су пласман у четвртфинале и не желе да стану.

-Од првог дана селектор нам понавља да сваког ривала респектујемо, али да верујемо у себе највише. И верујте да нам име противника није важно, јер у сваки меч улазимо са истим циљем. Једина смо репрезентација на Првенству из нашег региона, а то говори да смо направили искорак. Меримо се са најбољима. Стручни штаб и селектор припреме анализу сваког противника, добро нас упознају са свим њиховим врлинама и манама, поклањају пажњу најмањим ситницама. Колико год да смо свесни значаја меча, селектор нас додатно мотивише неким примерима из историје нашег фудбала или спорта, емоцију и страст коју има преноси на нас. Изађемо на терен као гладијатори, жељни победе. Важно је да дамо све од себе, како истиче селектор, да будемо чисти кад се будемо погледали у огледало – истиче Милан Мајсторовић, сјајни  дефанзивац, „кривац“ за пенал који је Јован Милошевић претворио у злата вредан гол.

Ништа није случајно и све мора да се заслужи. А иза свега стоји огроман рад и велика посвећеност. Зато овде никога не чуде готово невероватни преокрети у режији генерације 2005. Много пута Станковић и другови враћали су се из минуса, дешавало се да имају и два гола заостатка, а да се онда на крају радују. Било је то у другом кругу квалификација против Словеније и Велса. Невероватна ментална снага, карактер за некога ко има 17 година. Тако се рађају и стварају шампиони. Тако се постаје наследник Митровића, Рајковића, Вељковића, Сергеја или Максимовића…

-Ми нисмо екипа, ми смо браћа! Сви смо као један, ван терена, поготово на терену. Прихваћен сам од саиграча као да смо рођени и одрасли заједно. Дишемо као један – каже Јан Карло Симић, рођен у Немачкој, играч страховитог потенцијала, бескомпромисан, храбар и одлучан.

Нико из ове генерације играча неће да вам одговори на питање: ко је најбољи играч? Свако ће да вам да исти одговор – тим! Али то неће нико да учини из куртоазије и неке учтивости. Не, сваки појединац то заиста мисли.

-За фамилију, а ми смо фамилија, не постоји граница. Ми смо ту да померамо границе. Да сваким даном будемо бољи, напредујемо. Уз људе који нас воде, можемо много. Показали смо то до сада, али то је прошлост. Фудбал признаје само шта ћемо да урадимо сутра. А ми смо гладни успеха – каже капитен Александар Станковић.

Генерација о којој ће се тек писати и причати, генерација која ће бити понос српског фудбала. Момци који се труде да буду достојни дреса који носе, али и момци који су за медаљу ван терена. Васпитање које имају, поштовање према људима који их окружују, наравно и ривалима, само је један од битних предуслова који им гарантује лепе каријере. Србија их заслужује, зато запамтите генерацију 2005!

Четрфинални дуел између Србије и Данске на Првенству Европе у Израелу на програму је 26. маја од 16, 30 (директан пренос Спорт клуб 1).