А селекција

EURO 2024 | СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ И КАПИТЕН ДУШАН ТАДИЋ ПРЕД ПОЛАЗАК У НЕМАЧКУ (ВИДЕО)

11.06.2024.

Дан који се чекао 24 године. Репрезентација Србије одлази данас у Немачку где је очекују мечеви на Првенству Европе, нашем првом после 2000. године и учешћа на шампионату у Белгији и Холандији. У добром амбијенту и оно што је најважније, без кадровских (здравствених) проблема, Србија полеће за Минхен у 17,00 а затим следи одлазак у Аугсбург где ће бити база Орлова током боравка у Немачкој.

А пре данашњег тренинга, пред бројним представницима медија били су селектор Драган Стојковић и капитен Душан Тадић.

-Све иде по плану, овај део припрема пред одлазак у Немачку, протекао је у најбољем реду. Имамо одличну атмосферу, практично од дана када смо се окупили, све протиче како могу само да пожелим. Поред тренинга које смо имали, свих ствари које смо радили, одиграли смо две утакмице у Аустрији и Шведској и најважније је да се нико није повредио. Настављамо са програмом, недељу смо, сарадници и ја, искористили да погледамо утакмице, урадимо анализе. Играчи су имали слободан дан, не можемо сви да одмарамо -каже у шали селектор Стојковић.

Говорио је први човек националног тима о свему што предстоји, повратку на мапу најбољих европских селекција, ситему игре…

-Када говоримо о систему, ни један систем као систем није гаранција да ћете успети. Ако га ви знате, реците, па ћемо бити најбољи на свету. Сваки систем захтева једну посвећеност, тактичку дисциплину, захтева пожртвовање, борбеност, захтева жртвовање на терену. И онда када дође резултат, сви кажу систем је феноменалан. Систем је у ствари само почетна фаза игре и ништа друго. Играчи те принципе морају да препознају, схвате и разумеју, ништа не сме да буде нејасно. Радимо пуно на том плану, практично сваки тренинг, свака утакмица је заснована на тим стварима, тражите увек боље и више – јасан је Стојковић.

Србију  очекују дуели у групној фази са Енглеском, затим Словенијом и на крају Данском. Медије је интересовало да ли постоји рачуница за пролаз у нокаут фазу?

-Рачунице су разне, ја бих волео да буде онај број који нама гарантује пласман у наредну фазу. А шта је то на крају, видећемо.

Немачки новинари су израчунали да је Србија највиша репрезентација на шампионату. Колико је то битан сегмент?

-Важно је, наравно. Прекид игре, у савременом фудбалу, је важан фактор, за многе екипе може да буде од пресудног значаја. Показало се много пута и да јесте. Мени је драго да имамо „расположене“ играче по висини, моћне у дефанзиви, али и пред голом противника. Да се бранимо, али и будемо непријатни пред голом ривала. Имамо играче који су способни да тај сегмент игре доведу у позицију једног доброг бенефита за нас. Тако да радимо и на том плану . Трудићемо се да у одбрани будемо на висини задатка, а у нападу опасни приликом прекида- не оставља дилему селектор Србије.

Србија и селектор имају искуство великог такмичења одржаног пре две године у Катару…

-Тимска игра и тимски дух морају бити такви да те носе по терену. Нема нити времена нити места неком индивидуалном показивању. Сваки индивидуализам је добар ако је у корист тима, знају то играчи, јер то тражим од првог дана. Тимски дух је од изузетне важности и драго ми је да сви они показују огромну жељу да Србију представљају на најбољи могући начин. Рекао сам, поновићу, борбеност, трчање, тактичка дисциплина, посвећеност резултату, посвећеност успеху доводи те на крају да се радујеш свих играча. Даћемо, обећавам, последњи атом снаге да направимо добар резултат и нацију учинимо поносном- закључио је селектор Драган Стојковић и поново апострофирао „велику мотивацију и посвећеност свих играча“, једну потпуно „другачију слику у односу на припреме пред Катар, јер данас немамо амбуланту, или да будем прецизнији, имамо је, али она је празна, за разлику од пре две године када је била пуна“.

И капитен Душан Тадић не крије да је атмосфера одлична, да су он и саиграчи силно мотивисани да остваре добар резултат на Првенству Европе…

-Имали смо две провере, задовољан сам, резултати и нису толико битни, колико да се осетимо, уиграмо. И сада иде оно најбитније. Размишљамо о Енглезима, идемо од утакмице до утакмице, фокус је на првој наредној утакмици. Учинићемо све да остваримо добар резултат, неће бити лако, јер су Енглези, као што сви знате, међу главним фаворитима на шампионату. Циљ је да прођемо у наредну рунду, то желимо, мислим и да можемо – истиче капитен Србије.

И Тадић не крије да је сада све другачије него пре две године…

-Нема еуфорије, сећам се тада да нисам могао да идем улицом, а да ми неко не добаци „идемо до полуфинала“. Добро је да нема велике еуфорије, да из тог неког мира учинимо све да прођемо у наредну фазу шампионата. Све ћемо учинити да постигнемо добар резултат. Не бих се бавио рачуницом, поента је да освојимо што више бодова. Распоред је сличан оном са СП у Катару, на старту играмо са најјачим ривалом, онда са условно речено „најслабијим“ и на крају са Данском, слекцијом која је по квалитету негде у рангу са нама. Распоред није толико битан, важно је колико бодова освојиш. Енглези? Изгубили су од Исланда у последњој провери, али стекао сам утисак да се нису много узбудили због тога. Знамо сви који квалитет поседују, пре су хтели да одраде неки добар тренинг, него да буду фокусирани на резултат. У постави нису имали неколико играча који ће  сигурно почети против нас – рекао је Душан Тадић уз још једно подсећање на сусрет са Златаном Ибрахимовићем, две легенде Ајакса.- Оставио је велики траг у Ајаксу, али и светском фудбалу. Мало смо се испричали, више приватно, познајемо се од раније.

Конференцију за медије селектора Стојковића и капитена Тадића можете да погледате на јутјуб каналу ФСС.