Вести

EURO U19 | СЕЛЕКТОР АЛЕКСАНДАР ЈОВИЋ И КАПИТЕН НИКОЛА ПЕТКОВИЋ ПРЕД МЕЧ СА ИЗРАЕЛОМ: ДА ОСТАНЕМО СКРОМНИ, ОНДА СУ ЧУДА МОГУЋА (ВИДЕО)

18.06.2022.

 

Омладинска репрезентација Србије (U19) остварила је огроман успех пласманом на Првенство Европе у Словачкој (18. јун – 1. јул), а у недељу 19.јуна од 17,30 креће у нови поход, са жељом да направи нови искорак и поново обрадује фудбалску Србију. Ривал је Израел, најпријатније изненађење у квалификацијама. Касније следе и дуели са Енглеском (22.јун) и Аустријом (25.јун). Две најбоље селекције из групе избориће пласман у полуфинале, аутоматски и одлазак на Првенство света за играче до 20 година, које се идуће године одржава у Индонезији.

Од 16.јуна експедиција Србије борави у Словачкој, месту Вихње. Селектор Александар Јовић са својим стручним штабом одрадио је два тренинга, а у послеподневним сатима „орлићи“ излазе још једном на терен пред премијерни дуел са Израелом. Важно је истаћи да је Србија пласманом међу осам најбољих селекција у Европи, иза себе оставила многе репрезентације из фудбалски далеко развијенијих земаља, једну Шпанију, Немачку, Португалију, на крају крајева и Холандију коју су елиминисали у директном сусрету.

-Пред нама је један много леп турнир, после годину дана и много одиграних утакмица, два квалификациона турнира – истиче селектор Александар Јовић.- Пласирали смо се међу осам најбољих селеквција у Европи и сада имамо нови циљ, нове жеље и амбиције.

Србија се налази у можда најнезахвалнијем положају у односу на остале учеснике. Никад се није догодило да у свега неколико дана, сада због ситуације у Украјини, играте веома захтевне квалификације, а онда после неколико дана и групну фазу на Европском првенству. Колико је то отежавајућа околност? Да ли је екипа успела да се одмори и припреми за нове напоре?

-Све екипе које су дошле у Словачку, нису ту случајно. Освајањем првог места у својим групама показале су квалитет и испуниле неке своје циљеве. Мо смо једина екипа која је због познатих разлога завршила елит рунду квалификација пре десет дана, дуго смо већ заједно, скоро четири недеље, покушавамо да дамо свој максимум. Цео стручни штаб ради на најбољи могући начин како би били од помоћи играчима и довели их поново у оптимално стање за први меч са Израелом.

Израел је можда и најпријатније изненађење у квалификацијама. Били су први у елит рунди са Турском, Шкотском и Мађарском која је била домаћин турнира.

-Ми га не третирамо као изненађење, већ репрезентацију која је прави добре резултате последњих годину дана. Имали су 19 утакмица, пријатељских и званичних, изгубили су само две, а играли су и против Шпаније, Француске, Немачке…Мечеви у којима су остварили победу или играли нерешено. Ради се о веома, веома дисциплинованој екипи која игра висок пресинг од првог минута, боре се до фанатизма. Играју на контра нападе, имају два веома брза играча, једноставно ради се о квалитетној селекцији. Желим, ипак, да нагласим да се ми не бавимо толико њима, колико пре свега размишљамо о себи. Играчима дајемо само неопходне информације, онолико колико је то потребно.  Бавимо се углавном само нама, да ми будемо наша најбоља верзија и да будемо бољи него у претходној утакмици.

Може ли та „наша најбоља верзија“ да направи нови искорак, нови успех пласманом у полуфинале које води и на Првенство света за играче до 20 година, које се у мају 2023. године одржава у Индонезији.

-Знате како, та могућност постоји, сам пласман у полуфинале, као и да постанете шампион Европе. Али то је разговор између нас, није за свлачионицу. Наш фокус је само на првом следећем противнику, а то је Израел. Даље наше мисли не иду. Утакмица се игра у недељу, мислим да смо довољно урадили и да смо се спремили за оно што нас очекује, да меч са Израелом приведемо крају на најбољи могући начин. Дакле, можемо да причамо о очекивањима, имам их и ја као селектор, имају их и играчи, али наш задатак је само први наредни меч.

Није тајна, за ових неколико дана боравка у Словачкој, стално понављате, апострофирате једну реч. Скромност. Понављате је играчима, сарадницима. Уз рад, посвећеност, знање, уложени напор, скромност је изгледа ваш пут до свих ових добрих резултата.

-Из скромности и понизности увек дођу добри резултати. Играчима стално говорим да пусте друге да говоре о њима, а да се они фокусирају на своје задатке, своју игру и раде оно што најбоље знају. Да играју фудбал. Ова селекција има огроман таленат, нажалост нису ту и неки играчи који су били учесници прошлог турнира, нису са нама из одређених разлога, повреда или мање минутаже. Имају , понављам, велики таленат, али стално им говорим да таленат без рада не значи ништа. Ако уз таленат не постоји и тежак рад, онда немате ништа. Остаје само таленат који може у једном тренутку да пресуши.  Само таленат и тежак рад доносе успехе – не оставља дилему селектор Александар Јовић.

Капитен Никола Петковић истиче да ова генерација играча има своје снове и поред чињенице да репрезентација практично није имала времена за одмор после захтевних мечева у Холандији.

-Није нам пријало то што смо морали да играмо елит рунду квалификација практично у истом месецу кад се одржава и Европско првенство, али успели смо да се и одморимо и припремимо, тако да једва чекамо да почне шампионат – истиче Петковић.

Већ је остварен велики успех пласманом међу осам најбољих у Европи, може ли ова генерација да начини нови искорак…

-Треба да заборамо и архивирамо успех из Холандије. Фокус нам је сада само на оно што нас очекује у Словачкој. И треба да тежимо пласману у полуфинале. Идемо, ипак, од меча до меча.

Први ривал је Израел?

-Не треба да гледамо даље од меча који је пред нама. Гледали смо Израел, добра су екипа, али мислим да имамо већи потенцијал од њих и да смо боља селекција.

Многи сматрају да је теже било доћи до Словачке, јер је квалификациона група у Холандији, са домаћином, Украјином и Норвешком, можда била захтевнија од ове где се налазе Израел, Аустрија и Ебглеска?

-Можда је истина, поготово што је у Холандији само првак могао да се нада пласману даље, а овде у полуфинале има места за две селекције. Без обзира, ми и овде идемо на прво место.

Многи стручњаци хвале генерацију 2003/о4. и виде је као наследнике оне генерације из 2013. године која је освојила Европу у Литванији?

-Спремни смо и можемо да поновимо тај успех, али то није лако обећати. Имамо своје снове – рекао је капитен „орлића“ Никола Петковић.

Photo by Seb Day – UEFA via Sportsfile