Девојке из Европе и света желе дрес Србије, Аида Кардовић и Кјара Савић донеле репрезентацији додатни квалитет

15.01.2017.

Женске репрезентативне селекције у последње време бележе запажене резултате и добре наступе, а у прилог томе и два пласмана на Европско првенство са кадетском и омладинском репрезентацијом 2012. и 2016. године. Истовремено са подизањем рејтинга, Фудбалски савез и људи који воде бригу о женском фудбалу могу да се похвале чињеницом да се све већи број играчица наших корена из Европе и Америке, јавља са само једном жељом, да обуку дрес Србије.
Најбољи пример је Сузан Нилсон, која је бранила за све млађе селекције Шведске, а онда донела одлуку да брани за „своју“ Србију. За кратко време освојила је симпатије свих у селекцији, а на неколико утакмица је носила и капитенску траку. И Наташа Петров из Франкфурта је имала запажене наступе за омладинску и кадетску репрезентацију Србије, а Стефани Грба из Америке наступала је у кадетској селекцији. Најсвежији пример жеље и љубави да се игра само за Србију је сјајна Аида Кардовић, која је за кратко време побрала све симпатије у српским селекцијама. Скромно и ненаметљиво, увек је давала пример како се бори за дрес са државним грбом. Њен допринос првом пласману кадеткиња на ЕП у Белорусији је био огроман. Рођена 21. фебруара 2000. године у Есену, прошла је комплетну немачку фудбалску школу,а од пете године равноправно је играла са дечацима у Хесену и Могелдорфу, касније у немачком великану Турбини из Потсдама. После ЕП у Белорусији постала је члан Вајнберга 67. За кратко време Аида је постала важна играчица кадетске и омладинске селекције, а већ је убележила и три наступа за А репрезентацију
-Волела бих да се поново пласирамо на Европско првенство и да у континуитету подижемо ниво игре и резултата. То би било сјајно за репрезентацију, али и за сваку играчицу. Жеља ми је да каријеру наставим у већем клубу, где бих имала услове да више радим и напредујем. Имам велике амбиције. Мајка Бурхана ми је велика подршка, мени и брату Дину који је велика нада Нинберга – каже Аида Кардовић.

Селектори Горан Сретеновић, Лидија Стојкановић и Сузана Станојевић за Аиду имају само речи хвале. А последња у низу играчица из дијаспоре је Кјара Савић, голман Хофенхајма. Кјара је на зимском кампу показала да се на њу у будућности може озбиљно рачунати.
-Фудбал тренирам од треће године, а волела бих да једног дана заиграм за Манчестер Сити или неки клуб у Француској. Српске репрезентативке су талентоване, али се у Немачкој ради више и девојке су тамо физички много спремније – истиче Кјара Савић.
Играчице попут Нилсон, Петров, Кардовић и Савић доносе репрезентацији додатни квалитет, потребан за још боље резултате. Уз талентоване играчице из српске лиге и наше играчице „на привременом раду“ у Немачкој, Исланду, Мађарској, Словенији, Румунији можда је баш ово формула за још боље резултате наших женских репрезентативних селекција.
Аида и Кјара су протеклих дана боравила на зимском кампу ФСС а на слици се налазе у друштву Никослава Бјеговића, координатора за женски фудбал ФСС.