Vesti

DELEGACIJE FSS I FSB OBIŠLE GROBNO MESTO MILJANA MILJANIĆA

12.05.2021.

Trećeg dana Memorijalnog turnira Miljan Miljanić, delegacija Fudbalskog  saveza Srbije predvođena v.d.predsednika Markom Pantelićem i generalnim sekretarom Jovanom Šurbatovićem, obišla je grobno mesto legendarnog stručnjaka u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.
”Reč je o čoveku koji je fudbalu podario život, nama je ostavio stazu kojom i danas možemo da koračamo, jer Miljan Miljanić je bio čovek perfekcionista, sjajan organizator, osoba koja je fudbal posmatrala drugačijim očima. Za popularnog „Čiču“ fudbal nije bio samo lopta na terenu. Kroz fudbal je spremao generacije za život, učio ih koliko su važni disciplina i odgovornost za život van terena, zato su ga i oni najveći asovi nazivali „fudbalskim ocem“. I to je ono što je sada pred nama, ovajsedmi turnir talentovanih igrača iz regiona koji će u borbi za pehar „Miljana Miljanića“ pokazati da su dostojni da budu učesnici turnira sa ovako velikim imenom. Mnogi od njih će verujem poneti lepe uspomene iz Sportskog centra FSS. Svima želim dobru igru i lepo druženje, a uveren sam da će mnogima ovo biti samo važna usputna stanica do nekih lepih karijera” – rekao je Pantelić i dodao da nikada neće zaboraviti svoj prvi susret sa Miljanom Miljanićem.
”Imao sam 13 ili 14 godina i pozvan sam na neki selektivni turnir kao član reprezentacije Srbije. Miljan je ušao u svlačionicu, pozdravio se sa svakim detetom ponaosob, a kada je meni pružio ruku, upitao je ‘Marko, da li si spreman da budeš lider ove generacije’. Taj osećaj uzbuđenosti što je Miljan Miljanić znao moje ime bio je neopisiv. I kasnije, kad god smo se sreli, uvek je imao pozitivan stav i lepu reč koja je meni ulivala ogromnu dozu motivacije. Sada, sa ove pozicije, mogu slobodno da kažem da mi je Miljan Miljanić najveći uzor u karijeri fudbalskog rukovodioca”.
U prisustvu predstavnika delegacija iz Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, obratio se i Miljanov sin, Miloš Miljanić, inače direktor Centra za edukaciju fudbalskih trenera Srbije:
”Želim da se zahvalim učesnicima 7. Memorijalnog turnira koji čuva sećanje na lik i delo mog oca. Nadam se da ćete se lepo družiti i igrati fudbal sa nama, za najbolje smo pripremili i specijalna priznanja po završetku turnira. Čiča bi sada bio jako srećan da može da vidi Lalu, Zokija Damjanovića, Kuleta Aćimovića, Staneta Karasija i ostale fudbalske saradnike koji su došli da mu odaju počast. Svake godine koristim priliku da se u ime porodice zahvalim Fudbalskom savezu Beograda odakle je svojevremeno potekla inicijativa za organizacijom ovog turnira i tadašnjem generalnom sekretaru koji je sada na toj funkciji u FSS, Jovanu Šurbatoviću”.
U izjavi za sajt FSS, legendarni reprezentativac naše zemlje Jovan Kule Aćimović kaže da je Miljan Miljanić institucija u svakom smislu reči.
”Miljan je među prvima uspeo da pronikne u suštinu sportskog života. Učio je mlade fudbalskim veštinama, vaspitavajući ih na sebi svojstven način. U dobrom delu sopstvenog karaktera nosim veliki procenat Miljanovih ideja. Verujem da i Stane Karasi i svi naši ispisnici dele isto mišljenje. Ove nove generacije nisu ni svesne veličine Miljana Miljanića, ali je bitno da ljudi iz struke znaju kako da sačuvaju uspomenu na jednu od najvećih legendi našeg fudbala. Sećam se svojih početaka u Crvenoj zvezdi, voleo sam kao i svi klinci da ostanem duže u gradu. Vratim se posle Drugog dnevnika, provirim kroz prozorče i vidim Miljana kako sedi za stolom sa mojim roditeljima. Živeo je blizu nas i nije mu bilo teško da se lično uveri da li ležem na vreme u krevet. Naravno, usledile su kritike i vaspitne mere. Nikada mi više nije palo na pamet da zakasnim. To me je naučilo da budem tačan i odgovoran, prema sebi i prema drugima” – rekao je Aćimović.
Utakmice za plasman na 7. Memorijalnom turniru Miljan Miljanić igraju se u četvrtak.
Za treće mesto: Bugarska – Severna Makedonija
FINALE: SRBIJA – Crna Gora (16:30)