Вести

МИЛАН ЈОВАНОВИЋ | ОД ХЕЛСИНКИЈА ДО ИСТОРИЈСКОГ ГОЛА ЗА ПОБЕДУ ПРОТИВ НЕМАЧКЕ (ВИДЕО)

02.06.2020.

https://www.instagram.com/p/CA8s7-7HfXu/?igshid=b12ta7xoww9t

На данашњи дан пре 13 година за најбољи национални тим дебитовао је Милан Лане Јовановић. У мечу квалификација за ЕП 2008. Србија је гостовала у Финској, славила 2:0 а стрелац другог гола био је дебитант Милан Јовановић. Сјајни нападач нашим љубитељима фудбала остаће у сећању и због гола који је Србији донео победу против Немачке, 2010. године на СП у Јужној Африци.

А те 2007. године дуго су селектора Србије Хавијера Клементеа убеђивали да скокне до Белгије и погледа момка који решета мреже у дресу Стандарда.
„Посрећило ми се да је дошао на дерби против Андерлехта који сам решио голом у 67. минуту на асистенцију Аксела Вицела. Било је логично да ме после тога позове у репрезентацију. Деби је био као из снова, славили смо у Хелсинкију 2:0, ушао сам уместо Пантелића и одмах се уписао у стрелце. Сећам се да ми је Данко шмекерски одиграо петом, ја сам пробио финског дефанзивца и рутински завршио акцију. Клементе је био јако коректан. Поштено је делио минутажу и форсирао оне који су били у најбољој форми“.

Квалитет увек дође до изражаја. Без обзира на име селектора и конкуренцију у екипи. Довољно је само да се играч нађе на списку.
„Ја нисам био међу кандидатима када је Антић почео циклус за Светско првенство. Добио сам накнадно позив за утакмицу са Литванијом, јер се неко повредио на дан окупљања. У томе је била величина Радомира Антића. Без сујете је рекао: ’Па чекај, можда сам се огрешио о тог момка који гине на тренинзима и заслужује место у стартној постави’. То је била прекретница, одиграо сам одлично и усталио се у репрезентацији. Зато је Антић посебна фигура у мом животу. Ако један Дејан Станковић, човек који је променио 11 селектора и одиграо више од 100 утакмица за репрезентацију, апострофира његово име у свим својим интервјуима, онда то нешто значи. Радомир је оплеменио наше каријере и дао им посебан печат. Ја сам га доживљавао емотивно и био је велики пријатељ моје породице“.

По јутру се дан познаје. Дебитантски гол у Финској најавио је још много врхунских партија у дресу са државним грбом. Укупно, 44 наступа и 9 голова. По два Фаранима и Румунима, по један Финској, Аустрији, Кипру, Бугарској и Немачкој.
„Најлепши је онај против Румуније у Београду, контра ногом, када смо изборили пласман на Светско првенство. А најдражи свакако онај против Немачке у Јужној Африци. Чекали смо четири деценије на ту победу. Чак сам пре утакмице рекао Марку Марину да не запиње превише, иако у том тренутку нисам био сигуран да вуче порекло из наших крајева. То је тријумф који остаје за сва времена у аналима српског фудбала. Немци су имали страшну екипу, за четири године само су од Шпаније претрпели пораз. Искористили смо предност играча више, одиграли херојски и заслужено победили. Сећам се да сам у микс зони после утакмице рекао како ће се и за 50 година памтити да је Лане Јовановић срушио Немце на Светском првенству. Кајем се због те изјаве, био сам под утиском и жао ми је што сам себе ставио у први план. Стојкету припада највише заслуга јер је одбранио пенал и скинуо још неколико зицера у финишу меча. Краса је такође одиграо утакмицу живота, добио је максималну оцену у немачким медијима. Та победа има далеко већу вредност од пуке чињенице ко је постигао победоносни гол“.

А онда Нелспруит. Стадион Мбомбела и један од најтежих пораза у историји српске репрезентације.

„Најболнија тачка у мојој каријери. После кажу да срећа не игра битну улогу у савременом фудбалу. Та утакмица је књишки пример како је срећа била на страни противника. Дизали смо форму за нокаут фазу и све се некако намештало да догурамо далеко. Против Гане стидљиво, против Немачке знатно боље и против Аустралије најбоље. То прво полувреме је било за уџбенике. Моћно, компактно, стабилно, технички изузетно, комуникација фантастична, проток лопте брз, непогрешив… Жигић шанса, Краса шанса, Бане шанса… Требало је већ на полувремену да водимо три-четири разлике. И онда тотални слом у наставку. И дан данас када се изнервирам на Красу на малом фудбалу кажем: ’Стално ти је неко крив, шта је са левом, служи само за квачило’. Али то су тренуци који ломе утакмице и који ломе каријере читаве једне генерације“.