Вести

ГОДИНА ИЗАЗОВА, ВЕЛИКИХ ОЧЕКИВАЊА, ГОДИНА РАДОСТИ И ИСТОРИЈСКОГ РЕЗУЛТАТА | ВИДИМО СЕ У НЕМАЧКОЈ (ВИДЕО)

29.12.2023.

Година 2023. била је година изазова, година великих очекивања, година радости и историјског резултата. На чело Фудбалског савеза Србије дошао је Драган Џајић, званично најбољи српски фудбалер 20. века, затим и успешни функционер, освајач 36 клупских трофеја, светске и европске титуле, човек огромног искуства. Делегати Скупштине дали су легендарном асу и спортском раднику поверење да у наредне четири године води фудбалску Србију. Новоизабрано руководство Савеза са четири потпредседничка места, поставило је осам стратешких циљева, од којих је први испуњен већ на старту четворогодишњег мандата.

Наша А репрезентација изборила је пласман на Европско првенство и наредне године у Немачкој, Србија ће први пут под тим именом, бити део највеће смотре континенталног фудбала.

Није било лако. Уосталом, која се то репрезентација данас шета до завршног турнира неког великог такмичења. Пулени Драгана Стојковића осветлали су образ нације у мечевима који су имали кључни утицај на коначан поредак у групи, против највећег конкурента за једно од прва два места, репрезентације Црне Горе. 2:0 у Подгорици, 3:1 у Београду, довољно за епилог који по много чему добија епитет историјског. После величанствене победе у Лисабону и пласмана на Светско првенство у Катар, Орлови су нам поново дали повода да будемо поносни и привилеговани. Обузети фудбалском грозницом која је својствена само највећим нацијама у Европи, нестрпљиво одбројавамо дане до старта Европског првенства и премијере са Енглеском.

Више од две деценије чекали смо и дочекали да вежемо два највећа такмичења, Светско и Европско првенство, а пласманом у А дивизију Лиге нација ушли смо у крем европског репрезентативног фудбала. Дошло је време уживања и нових великих изазова.

Повратак на мапу најбољих европских селекција обележен је и инфраструктурном револуцијом. Фудбалска Србија не памти да је у једној години, пре свега захваљујући улагањима државе, добила и отворила три нова стадиона. Зајечарска „Краљевица“, лесковачки „Театар снова“ и лознички „Лагатор“, само су почетак једне дивне приче. Нови Сад, Ниш, Крагујевац, али и Београд са Националним стадионом, потпуно ће променити слику фудбалске Србије. Истовремено, велика средства Савез је уложио у терене на стадионима Супер и Прве лиге, а циљ је да се достигне стандард који би затворио причу о квалитету травнате подлоге у најелитнијем рангу српског фудбала.

Година на измаку остаће у сећању и због догађаја који је само потврда фантастичних односа између Фудбалског савеза Србије и Европске куће фудбала. Србија је први пут била организатор састанка ХЕТ – ТРИК комитета УЕФА! Сви чланови овог високог органа, на челу са председником Карл- Ериком Нилсоном били су одушевљени и пуни позитивних утисака након посете нашем Спортском центру, што само доказује да смо апсолутно оправдали поверење УЕФА и заслужили да будемо домаћини овако важног састанка.

А колико УЕФА поштује Србију и Фудбалски савез, говоре и учестале посете нашег великог пријатеља, првог човека европског фудбала Александера Чеферина. Последња у низу имала је и специјалан повод. Челник УЕФА је заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем, отворио стадион у Зајечару, а затим присуствовао утакмици Србија – Бугарска у Лесковцу, последњем испиту Орлова на путу до ЕУРА у Немачкој.

Све млађе категорије, мушке и женске кадетске и омладинске селекције, избориле су пласман у други, завршни круг квалификација за пласман на Европско првенство са великим изгледима да се на крају нађу у одабраном друштву. Издвајамо и запажено учешће мушке кадетске репрезентације на Првенству Европе у Мађарској, где су изабраници селектора Александра Луковића, после велике борбе и сплета несрећних околности, елиминисани од вршњака из Пољске.

 

Женски А тим остаје локомотива развоја и популаризације женског фудбала у Србији. Пораз од Португала није обесхрабрио наше девојке које су у 2023. години оствариле фасцинантан низ добрих резултата, а у мечевима са Исландом потражиће карту за пласман у елитну дивизију Лиге нација.

Акција поделе опреме клубовима свих нивоа такмичења на територији Србије, настављена је и током 2023. године. До сада је више од две хиљаде фудбалских колектива добило донацију Фудбалског савеза Србије. Од Суботице до Ниша, на десетине градова из свих региона, били су домаћини делегацијама нашег Савеза. Потпредседник Бранислав Недимовић и генерални секретар Јован Шурбатовић, али и челни људи региона, прелазили су на стотине километара како би уручили вредне донације онима којима је помоћ најпотребнија.

Фудбалски савез Србије прати све трендове и схвата значај нових начина комуникације. Креативан и благовремен садржај на сајту и друштвеним мрежама, препознатљиви визуелни идентитет, милионске интеракције са навијачима из Србије и целог света, добиле су своју потврду у фантастичним статистичким подацима, као и похвалама од стране УЕФА и ФИФА.

Спремни смо и за наредни корак. Први конкретан подухват у новој години односи се на активацију нове апликације Фудбалског савеза Србије. Упоредо са стартом пролећне полусезоне на фудбалским теренима широм наше земље, корисници ИОС и Андроид мобилних уређаја имаће приступ у реалном времену свим подацима, резултатима и табелама у лигама од аматерског до професионалног нивоа.

Врхунски кориснички доживљај, изворне функције, геолокација, могућност директне комуникације са свим корисницима путем порука, банера, вести и пуш обавештења. Први пут на нашим просторима, мобилна апликација за ширу фудбалску заједницу, клубове, играче, родитеље, навијаче.

Било који играч или играчица, било који клуб или селекција, било који степен такмичења, било која узрастна категорија. Од пионира до ветерана, од окружне до Супер лиге Србије. Од детета које се први пут нашло у протоколу, до аса који је постигао најлепши гол у каријери. Сви на једном месту. Сви на длану. У новој апликацији Фудбалског савеза Србије – ФСС ЛАЈВ.

Све то као увертира у фудбалску грозницу која нас очекује средином наредне године. 16. јун: Србија-Енглеска. 20. јун: Србија-Словенија. 25. јун: Србија-Данска.

Спремите се, ВИДИМО СЕ У НЕМАЧКОЈ!