Вести

ЖЕНСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ ЖЕЛИ ДА ИСПИШЕ ИСТОРИЈУ И ПРЕКО ИСЛАНДА ОСТВАРИ ПЛАСМАН У ЕЛИТНУ ГРУПУ ЕВРОПСКОГ ФУДБАЛА | ЈОВАНА ДАМЊАНОВИЋ, ЈЕЛЕНА ЧАНКОВИЋ И МИЛИЦА МИЈАТОВИЋ (ВИДЕО)

22.02.2024.

Није тајна, Србија има женску репрезентацију која изазива поштовање у фудбалском свету дама, а наредна два дуела са Исландом, 23. фебруара на трави СЦ ФСС у Старој Пазови (16,00) и четири дана касније у Рекјавику (15,30), показаће да ли су изабранице селектора Драгише Зечевића направиле тај историјски искорак и нашле се у крем друштву европског фудбала. У последњој најави првог дуела који се игра у петак од 16,00 на главном терену СЦ ФСС у Старој Пазови, три наша велика бисера, играчице које носе дрес два европска великана, Бајерна и Челсија, Јована Дамњановић и Јелена Чанковић, и Милица Мијатовић која пружа сјајне партије у Италији у дресу Фиорентине, верују да ова Србија може до резултата који би био до сада и највећи успех српског женског фудбала, пласман у А дивизију Лиге нација.

-Пред нама је велики изазов, знамо шта нас очекује, прво на нашем терену, онда и на Исланду, добар противник, ривал за свако поштовање – не крије Јована Дамњановић.- Очекују нас две веома интересантне утакмице у којима ће детаљи пресудити за пласман у елитно друштво европског фудбала.

Јована игра у Бајерну са неколико играчица Исланда…

-Три су у клубу, две ће бити сада на терену, а са једном ћу водити директну борбу, јер она игра централног бека. Да, било је мало боцкања, прозивања, типа да се нећемо познавати наредних 90, односно 180 минута. Желимо исто, желимо победу, желимо пласман у А дивизију Лиге нација. Исланд је јако добра селекција, физички на високом нивоу.Играју тај неки, рекла бих робуснији фудбал, за разлику од нас који смо технички боља селекција. Изазов је, дакле велики, пласман у А дивизију доноси и лакши жреб и проходност касније на Првенство Европе који је и главни циљ за све нас које носимо дрес репрезентације. Мислим да смо спремне за А дивизију, а бенефити су огромни, јер би то били мечеви са најјачим селекција Европе. Верујем да смо спремне за то, а потврда ће бити, надам се, против Исланда. Позвала бих навијаче да нас подрже, улаз је слободан, врата су отворена, дођите да се заједно боримо и победимо. Искрено се надам да ће бити више публике него на неким претходним утакмицама, јер нам много значи тај ветар у леђа који долази са трибина – рекла је Јована Дамњановић.

И Јелена Чанковић верује да је дошао тренутак за велики искорак…

-Једва сам чекала ово окупљање, обожавам да играм за репрезентацију, поготово када су овакве утакмице у питању – искрена је Јелена Чанковић.- Надам се да ћемо остварити циљ.

После пласмана мушког А тима у А дивизију Лиге нација, ред је да нас обрадују и девојке.

-Бло би лепо да и мушка и женска репрезентација Србије играју у А дивизији Лиге нација. Ми ћемо дати све од себе да остваримо пласман, али неће бити лако, Исланд је веома добра репрезентација са запаженом традицијом у женском фудбалу. Имају искуство играња на великим такмичењима што је њихова предност, али исто тако мислим да смо ми сазрели као екипа која је спремна да слави у овако захтевним мечевима.

Ко је највећа опасност за наш тим, није тајна да Исланђанке имају и добре индивидуалце и добар тим…

-Мислим да ми треба да се фокусирамо на нашу игру, а знамо сви да имају добре играчице које иза себе имају добре каријере у добрим клубовима. Физички су веома спремна екипа, доста брзе. И то им је највећи квалитет. У нападу су опасне, управо због те брзине. Морамо ту повести рачуна, тактички да се спремимо.

Може ли важност утакмице да доведе већи број људи на трибине стадиона у СЦ ФСС у Старој Пазови?

-Надам се, јер до сада подршка није била онаква каква мислим да је ми заслужујемо. Верујем да доћи људи да нас подрже, много би нам значило – јасна је Јелена Чанковић.

Не крије то ни Милица Мијатовић, верује да би уз подршку све било лакше.

-Пред нама је велики изазов, али изазов за који смо спремне, изазов који смо радом и резултатима заслужиле – истиче Милица Мијатовић.- Имамо велику шансу и надам се да ћемо ту шансу искористити.

Са Исландом имамо негативан скор, сада је прилика да евентуалним успехом вратимо неке дугове?

-Урадили смо анализу, познајем доста њихових играчица, једна од њих игра са мном у Фиорентини. Добро су организована екипа, веома чврста, имају добру транзицију. Играју у средњем, ниском блоку, тако да морамо и ми мало да се томе прилагодимо, али нећемо одступити од нашег стила и идеје, нападачког фудбала. И оне су као и ми веома озбиљно схватиле предстојеће дуеле, улог је велики – закључила је Милица Мијатовић.

Србија – Исланд, петак 23. фебруар у 16,00. Први меч баража за пласман у А дивизију Лиге нација. Позив за навијаче, позив да се подрже девојке које су већ показале да могу, знају и умеју да обрадују љубитеље фудбала, не ретко да изненаде женски фудбалски свет, као онда када су управо у СЦ ФСС савладале европске и светске шампионке, репрезентацију Немачке. Исланд је земља која је женском фудбалу дала позната имена, фудбалски развијенија од Србије, учесник највећих такмичења. Довољан мотив за наше девојке, али и навијаче да у петак испуне трибине стадиона у СЦ ФСС у Старој Пазови.