Азербејџан
1
2
:
(0
1)
:
Србија
Квалификације за Светско првенство 2022.30.03.2021.Баку (Азербејџан)

Стадион: Олимпијски стадион Баку

Гледалаца: без присуства публике

Судија: Реиншрејбер (Израел)

Извештај: Уводни минути меча показали су да ће домаћин бити фокусиран на одбрану свога гола. Сви играчи су углавном стајали иза лопте, а с друге стране Србија је дошла у Баку по три бода. Прву прилику смо имали већ у седмом минуту, после корнера који је извео Тадић. Добро је скочио Сергеј Милинковић-Савић, али на путу ка голу лопта је некога погодила и спречено је вођство наше репрезентације. Узвратили су домаћини такође после прекида, али Горбани је главом гађао преко гола.

Играо се 16. минут када смо дошли до жељеног вођства. У право време! Спајић је одрадио велики посао на средини терена, прекинуо је једну акцију Азербејџана, проследио лопту до Тадића који је милиметарским пасом пронашао Александра Митровића. Уследио је пријем, мали пас и прецизан ударац у доњи десни угао немоћног Магомедалијева. Најбољи стрелац у историји нашег репрезентативног фудбала постигао је 40. гол!

Гол који смо сви желели, а какво је даље опредељење било, видели смо одмах после реакције селектора Стојковића, који је руком показао играчима да мало више изађу напред и притисну одбрану Азербејџана, која је на тај начин била приморана да испуцава лопту далеко у поље.

Домаћин је, ипак, ни крив, ни дужан, дошао до једне одличне прилике. Играо се 30. минут, довољан је био само мали пад концентрације у нашој задњој линији и Горбани је био практично један на један са Рајковићем. Уследила је одлична реакција нашег чувара мреже и лопта је завршила у корнеру.

До другог гола могли смо у 37. минуту. Радоњић је стигао једну лопту, упутио центаршут, а Александар Митровић је главом покушао да погоди гол. Лопта је завршила поред стативе. Није било изгледнијих прилика до краја првог дела игре, а ми смо, по свему, пре свега резултату, могли да будемо задовољни епилогом.

Натавак је донео прву шансу за домаћина. По левој страни пробио је Нурлијев, али на срећу, стартовао је Стефан Митровић у последњи час и лопта је завршила у корнеру. Узвратили смо одмах, такође после корнера и гужве испред мреже домаће селекциј. На крају је Костић покушао шутем са дистанце. У 57. минуту имали смо добар контранапад, Тадић је упутио пас ка Александру Митровићу, али он се није најбоље снашао. И онда, 59. минут, потпуно безазлен напад Азербејџана и један неопрезан старт у нашем шеснаестерцу, после ког су домаћини добили ударац са 11 метара. Махмудов је преузео одговорност и донео Азербејџану изједначење – 1:1.

Селектор Драган Стојковић је извршио двоструку измену. У игру су ушли Грујић и Живковић уместо Максимовића и Костића. Имали смо иницијативу, били на прагу новог вођства. Поново је Тадић додао лопту за Александра Митровића, који је упутио ударац, али Магомедалијев му је ушао у шут и спасио своју мрежу. Селектор Стојковић је посегнуо за новом изменом. Јовић је ушао у игру уместо Тадића. Наставили смо са офанзивом, тражили прилику за други гол и дочекали је у 81. минуту. Гудељ је проиграо Сергеја који је из прве проследио лопту Александру Митровићу. Уследио је одмах ударац левом, условно речено, слабијом ногом и лопта је завршила на правом месту. Гол злата вредан! Митровићев 41. у репрезентацији! У три меча овог циклуса квалификација постигао је пет голова! И нове две измене у нашем саставу, Ристић је заменио Радоњића, а Влаховић Александра Митровића. Требало је сачувати предност, али све измене селектора Стојковића су показале да је опредељење јасно, нападом се чува(ла) предност.

И успели смо у ономе због чега смо дошли у Баку – остварили победу, освојили три велика, злата вредна бода, пред наставак квалификација. И поред умора, великог броја утакмица за само три дана, напорног пута, Орлови су прелетели Баку.

Стартна постава
Азербејџан
Бадалов
69'
Горбани
А. Хусејнов
Б. Хусејнов
Ибрахимли
Кривоциук
Махамадалијев
60 (П)'
Макхмудов (К)
Медведев
69'
Нуриев
72'
Салахли
Србија
Предраг Рајковић (19)
45+1'
Урош Спајић (15)
Стефан Митровић (24)
Страхиња Павловић (7)
64'
Немања Максимовић (29)
75'
Немања Гудељ (36)
86'
Немања Радоњић (21)
75'
Душан Тадић (76) (К)
64'
Филип Костић (38)
Сергеј Милинковић-Савић (22)
16'
81'
86'
Александар Митровић (64)
Резервни играчи
Азербејџан
69'
Шејдаев
79'
69'
Емрели
72'
88'
Калилзада
79'
Јафаргулијев
Србија
64'
Андрија Живковић (1)
64'
Марко Грујић (1)
75'
Лука Јовић (13)
86'
Душан Влаховић (7)
86'
Михаило Ристић (7)
Селектори
Азербејџан
Де Бјази
Србија
Драган Стојковић (3)
Галерија