Вести

УЕФА | САСТАНАК ГЕНЕРАЛНИХ СЕКРЕТАРА У ЕНГЕЛБЕРГУ

29.01.2024.
Ко је постигао највише голова на једном завршном турниру Европског првенства? Колико је постугнуто укупно голова из игре, а колико ударцима са беле тачке?
Ово су само нека од квиз питања која су послужила као интересантна увертира у много озбиљније теме на састанку генералних секретара националних фудбалских асоцијација, који је УЕФА током претходне недеље организовала у швајцарском граду Енгелбергу.
„Када се помену голови, свима је у глави Кристијано Роналдо јер је одиграо највише завршних турнира (5) и једини је играч који је на четири шампионата успео да се упише у стрелце. Португалац јесте апсолутни рекордер са 14 голова, али је Мишел Платини неприкосновен када је реч о головима на једном Европском првенству. Он је 1984. године у Француској чак 9 пута тресао мрежу, а уједно је и један од седам играча који су забележили хет-трик и то на утакмици против наше репрезентације“ – каже Јован Шурбатовић који је представљао Фудбалски савез Србије на састанку чији су домаћини били генерални секретар УЕФА Теодор Теодоридис и директор националних асоцијација Зоран Лаковић.
Највише речи било је о предстојећем Европском првенству које ће се од 14. јуна до 14. јула одржати у Немачкој.
„Очекује се долазак три милиона навијача, процена је да ће за месец дана око 12 милиона људи посетити навијачке зоне у десет градова домаћина завршног турнира. Укупан приход требало би да буде 2,4 милијарде евра. Ако се има у виду да је та цифра 1992. године у Шведској износила свега 40 милиона евра, а на претходном турниру 2021. године око 1,9 милијарди евра, јасно је да ће ово бити најпрофитабилнији шампионат свих времена. Искуство које Немци имају са организацијом великих спортских догађаја, као и податак да ће се утакмице играти у истим градовима као и Светско првенство 2006. године, не остављају ни трунку симње да ће ово бити и најбоље организавано првенство у историји европског фудбала.“
Медијска и комерцијална права су одавно распродата, а значајан приход очекује се од продаје улазнице чија је трећа и последња фаза заказана за март и април ове године.
„Улазнице су посебна прича. Интересовање гледалаца драстично превазилази расположиве контигенте. Прва фаза је почела још у октобру прошле године, друга је трајала током децембра 2023. и јануара 2024, просто је плануло два милиона улазница, а преосталих 700.000 биће на располагању током последње фазе продаје, у марту и априлу ове године. Занимљиво је да се цена улазница за мечеве групне фазе креће од 30 до 200 евра, изузетак је утакмица између Немачке и Шкотске на отварању турнира за коју су карте знатно скупље (од 50 до 600 евра). Слично је и са нокаут-фазом, цене улазница расту како се турнир буде ближио крају, док ће за финале у Берлину најјефтинија места коштати 95, а најскупља 1.000 евра.“ – реферише Шурбатовић.
Да цене улазница не утичу на интересовање публике, доказ је податак да убедљиво највећа потражња влада за утакмицом којом ће 14. јула бити спуштена завеса на Европско првенство.
„Скоро 2,3 милиона навијача изразило је жељу да буде присутно на стадиону у Берлину када се буде одлучивало о новом европском шампиону. На другом месту је утакмица Немачка-Шкотска за коју је требовано 1,4 милиона улазница. Занимљиво да је ‘најтраженија’ утакмица групне фазе првенства дуел у Франкфурту између Немачке и Швајцарске, за коју је требован сличан број улазница као за полуфинални меч у Минхену (око милион). Сасвим логично, највеће интересовање влада међу навијачима из земље домаћина, следе Енглези, па Французи, Шпанци и Аустријанци. Што се тиче љубитеља фудбала са других континената, највише захтева за улазнице стигло је из САД, Канаде, Аустралије, Кине и Мексика.“
За навијаче наше репрезентације, као и за све остале, УЕФА је определила по 10.000 улазница за сваку утакмицу (укупно 30.000). Продаја се обављала преко УЕФА Портала, уз неизбежну лутрију, јер је за сваки меч Србије стигло око 30.000 пријава.
„УЕФА жели да се осигура да током турнира не буде празних места ни на једном стадиону. Зато ће у трећој фази продаје улазница која стартује у марту ове године, навијачи имати могућност да купљене улазнице понуде за препродају на званичној платформи УЕФА ЕУРО 2024. Ова платформа елиминише ризик од стицања неважећих или лажних улазница и осигурава да продавци добију свој новац у целости, као и да важећа улазница доспе у руке другог правог навијача по номиналној цени. Све улазнице ће бити дистрибуиране преко званичне УЕФА мобилне апликације која ће генерисати јединствени ‘кју-ар код’ за сваку улазницу. То је свакако лоша вест за колекционаре, али најефикаснији могући начин да се избегну злоупотребе и да улазнице заврше у рукама правих навијача.“
Заменик генералног секретара УЕФА Ђорђо Маркети говорио је о еволуцији коју су УЕФА такмичења претрпела у последњих десет година.
„Основни циљ нових формата је да се задовоље потребе националних савеза и клубова и да им се понуде најсавременија такмичења у сваком домену. Централизација медијских права 2014. године била је први корак јер је поставила темеље и убрзала просперитет фудбала као глобалног феномена. Убрзо после тога, завршни турнири Европског првенства проширени су на већи број учесника (мушко на 24, женско на 16, младе репрезентације на 12, па на 16, футсал на 16), уведена су нова такмичења у футсалу, мечеви за планетарног шампиона између актуелних првака Европе и Јужне Америке, а нови формат Лиге нација који је стартовао 2018. године показао се као пун погодак“ – каже Шурбатовић и наглашава да је наш Савез у неколико наврата током састанка апострофиран као позитиван пример, пре свега када је реч о продаји и дистрибуцији телевизијских права и сарадњи са УЕФА по том питању.
Посебно интересантан део састанка у Енгелбергу односио се на извештај председника Судијске комисије Роберта Розетија о досадашњим искуствима и бенефитима које је донело увођење ВАР технологије.
„Погледали смо и подсетили се неких примера из прошлости када су судијске грешке утицале на коначан исход веома важних утакмица. Конкретно, гол Џефа Харста који је Енглезима 1966. године помогао да освоје једину титулу светског првака и чувену руку Тијерија Анрија на утакмици Француска-Република Ирска у баражу за Светско првенство 2010. године. Фудбал је данас бизнис и озбиљна индустрија, никоме није у интересу да због једне судијске грешке изгуби утакмицу. ВАР је свакако допринео да фудбалска игра буде чистија и праведнија, али далеко од тога да људски фактор губи на значају. Главни судија је и даље тај који има последњу реч и који доноси одлуке на терену. Розети је нагласио да технологија служи искључиво да се избегну и отклоне јасне и очигледне грешке и да ће се у наредном периоду радити на њеном додатном усавршавању.“
Домаћини састанка, Теодор Теодоридис и Зоран Лаковић, захвалили су се учесницима на конструктивној дискусији и истакли важност заједничког рада на унапређењу европског фудбала. Договор је да ће се наставити рад на имплементацији предложених мера и праћењу нових трендова у циљу одржавања високог стандарда фудбалских такмичења у Европи.