Вести

U21 | МЛАДА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ПОЧЕЛА ПРИПРЕМЕ ЗА ПРОВЕРЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ И ОЛИМПИЈСКЕ СЕЛЕКЦИЈЕ БРАЗИЛА (ВИДЕО)

31.05.2021.

Млада репрезентација Србије (U21) окупила се први пут под вођством селектора Звонка Живковића. „Орлиће“ очекују провере против Русије (СЦ ФСС 6.јун – 18,00 ТВ Арена спорт) и олимпијске селекције Бразила (U23) (СЦ ФСС 8.јун – 21,00 ТВ Арена спорт), али и тест затвореног типа (СЦ ФСС 2.јун) против „А“ репрезентације која 3. јуна одлази у Јапан где је очекују утакмице са Јамајком и домаћом селекцијом. У односу на први списак, селектор Живковић, због повреда, неће моћи да рачуна на услуге Филипа Стевановића и Светозара Марковића, односно Немања Јовић који је прикључен „А“ тиму за мечеве у Јапану. Младу репрезентацију Србије 3. септембра очекује старт у квалификацијама за Првенство Европе 2023. и  дуел са Украјином, а у нашој групи су још селекције Француске, Северне Македоније, Јерменије и Фарских острва.

„Ситуација је мало компликована. Имам на окупу групу момака који су прошли кроз разне селекције Србије, трудио сам се да испратим што више утакмица од како сам на функцији селектора и да се уверим у њихову форму и тренутне могућности. Имамо три јако захтевне провере и надам се да ћемо за ових осам дана успети да створимо реалну слику о капацитетима ове екипе. Позвао сам 26 играча, јавило се 24. Стевановић и Марковић из Партизана су повређени, али су дошли на окупљање и јавили се медицинском тиму. Неколико играча је на списку А тима за пријатељске утакмице у Јапану. Са једне стране, добро је што велики број наших младих играча добија шансу у најјачој селекцији, али са друге стране поставља се питање како ће се они после уклопити и како ћемо направити игру за старт квалификација и веома тешку утакмицу против Украјине. Термини УЕФА нам дозвољавају да се тек тада поново окупимо и да за тих пар дана успоставимо начин игре који би касније требало да нам донесе резултат“ рекао је селектор Звонко Живковић.

О квалитетима Русије и Бразила.
„Увек ме радују дуели против јаких противника, јер играчима у том случају не треба нека додатна мотивација. То су тестови после којих можете да створите праву слику о својим могућностима. Позитивну или негативну, свеједно. Ја се надам да ће бити позитивна. Резултат је увек у првом плану, али не треба заборавити да нас на прво очекује дуел против А тима Србије, која није у пуном саставу, али је у сваком случају противник за највећи респект. После тога играмо са Русијом, репрезентацијом нашег ранга за коју претпостављам да је такође у формирању и ту ћемо видети колико заиста можемо. И на крају, следи посластица против Бразила. Сви помињу да је то репрезентација до 23 године, али подсетићу да је олимпијски турнир одложен за годину дана и то је практично селекција играча до 24 године, плус три старија играча. Ако изузмемо Нејмара и још пар бразилских ведета, то је практично најјачи састав њихове репрезентације. Прави испит за наше момке да виде колико могу у дуелу против врхунских асова светског фудбала. Неће нам бити лако, али неће ни њима“.

Никола Штулић је најпре подвукао црту испод управо завршене сезоне у којој његов клуб није успео да освоји трофеј.
„Мислим да је могло и морало боље. Имали смо финале купа против Црвене звезде, али смо нажалост изгубили на пенале. Опоравићемо се, то је сигурно. Увек се из оваквих ситуација изађе још јачи. Сматрам да смо и у првенству морали ове сезоне да се боримо за титулу. У принципу, задовољан сам својим играма и минутажом, било је коректно. Мада, морам и ту да будем самокритичан. Није да сам могао, него сам морао да будем још бољи“.

Стигао је заслужен позив у младу репрезентацију Србије.
„Значиће ми пуно рад са овим момцима и са селектором Звонком Живковићем. Јако ми је драго због позива, срећан сам и спреман за сарадњу и ново упознавање. Очекују нас три врло атрактивне утакмице, на свакој можемо да видимо где смо тренутно и шта је то што би требало да исправимо да би се наша игра подигла на виши ниво. Увек је изазов играти против старијих колега из А репрезентације. Што се тиче Русије, реч је о врло чврстој екипи и биће то занимљива утакмица. А о Бразилцима не треба трошити речи, сво знамо какви су мајстори са лоптом и биће нам привилегија и задовољство да одмеримо снаге уочи њиховог пута у Токио на завршни турнир Олимпијских игара“.