А селекција

СРБИЈА УБЕДЉИВА У СТОКХОЛМУ ПРОТИВ ШВЕДСКЕ, ПРЕД ПУТ НА КОЈИ ЧЕКА 24 ГОДИНЕ

08.06.2024.

Репрезентација Србије савладала је Шведску у Стокхолму – 3:0 (1:0) у последњој провери пред одлазак на Првенство Европе које се одржава у Немачкој од 14. јуна до 14. јула. Орлови се враћају у Београд одмах после меча, а 11. јуна предвиђен је одлазак у Аугсбург, где ће бити база Србије током боравка у Немачкој.

СТРЕЛЦИ: 0:1 С. Милинковић Савић 18, 0:2 Митровић 60, 0:3 Тадић 68. Стадион: Френдс Арена. Судија: Јаспер Верготе (Белгија)

ШВЕДСКА: Олсен, Крафт, Хиен, Линделоф (79. Старфелт), Кајусте, Кулушевски, Селторс, Форсберг (62. Холм), Елијасон (46. Ларсон), Нилсон (46. Исак), Еланга (62. Еланга). Селектор Јан Дал Томасон

СРБИЈА: Рајковић, Стојић, Миленковић, Павловић, Живковић (71. Јовић), Илић, Лукић (46. Гудељ), Младеновић (61. Костић), С. Милинковић Савић (71. Бирманчевић) Влаховић (79. Самарџић), Митровић (61. Тадић). Селектор Драган Стојковић

Србија је добро ушла у меч, а потврда таквог приступа дошла је у 18. минуту игре када је сетгеј Милинковић Савић искористио непажњу у задњој линији шведског тима и главом постигао леп гол. Претходно је Влаховић упослио Живковића који је упутио центаршут на другу стативу, Олсен је остао на линији, а Сергеј иза леђа својих чувара довео Србију у вођство. Неколико минута касније Влаховић се изборио за лопту у шенаесерцу Швеђана, упутио ударац из прве, али лопта је отишла преко гола. С друге стране претили су и домаћини, било је „билијара“ испред Рајковића, неколико покушаја ван шеснаестерца, али увек је неко од наших дефанзиваца успевао да уђе у блок. Није било промене резултата до краја првог дела игре.

Наставак је донео привидну иницијативу Шведске, имали су домаћини већи посед, али претила је и Србија. Играо се 60. минут када смо дуплирали предност, Младеновић је центрирао по земљи, а Митровић у његовом стилу, реаговао у секунди, и спретно пласирао лопту иза леђа немоћног Олсена. Минут касније селектор је извршио дуплу измену, управо креаторе другог гола, Младеновића и Митровића, заменили су Тадић и Костић. Почетком полувремена у игру је ушао и Гудељ уместо Лукића. И освежена Србија је брзо дошла до трећег гола. Костић је повео контра напад, упутио ударац, лопта се одбила до Влаховића, затим и Тадића који је вешто закуцао у мрежу за сада већ великих 3:0. До краја меча у игру су ушли и Бирмачевић, Јовић и Самарџић.

По завршетку меча приређен је и званичан опроштај од играчке каријере једне од највећих звезда светског фудбала, Златана Ибрахимовића.