Вести

СПИСАК И ИНТЕРВЈУ СЕЛЕКТОРА U21 ИЛИЈЕ СТОЛИЦЕ ПРЕД КВАЛИФИКАЦИОНЕ МЕЧЕВЕ ПРОТИВ ЛЕТОНИЈЕ И БУГАРСКЕ

24.08.2020.

Селектор младе репрезентације Србије (U21) Илија Столица саопштио је списак играча за предстојеће мечеве у квалификацијама за Првенство Европе против Летоније у гостима (4. септембар) и Бугарске (8. септембар, стадион у Горњем Милановцу).

 

Истовремено први човек младе репрезентације Србије у интервјуу за сајт ФСС говорио је о списку, бонус играчима и интернационалцима, проблемима са којима се стручни штаб суочава, наредним ривалима и оптимизму који не крије…

На списку се налази већи број играча од уобичајеног?

-Мало је специфична ситуација проузрокована пандемијом коронавируса са којом се суочава цео свет. Једноставно нисмо сигурни за један број играча у каквој се форми налазе, а с друге стране имамо ситуацију са бонус играчима у Супер лиги које желимо да упознамо са нашом идејом и начином рада у репрезентацији, али и да доживе једну сатисфакцију, рекао бих награду за оно што пружају у својим клубовима на теренима елитног ранга. Када говорим о тој групи играча онда је списак могао можда бити и већи, али имаћемо и следеће окупљање, тако да је на играчима из наше лиге да се покажу и наметну – истиче Илија Столица.

Да ли је то на неки начин и награда клубовима из нашег елитног ранга који су форсирали бонус играче?

-Управо тако, правило које је уведено замишљено је да бенефит имају сви, пре свега наш млади тим, а самим тим и наш фудбал, тако да једни другима треба да будемо подршка. Ови позиви играчима су, дакле, сатисфакција и клубовима и њиховом опредељењу.

Све то не значи да на списку није и велики број интернационалаца, али ту постоји проблем њихове минутаже и статуса у клубовима из којих долазе?

-Имамо групу играча која је до сада изнела овај део квалификација, међутим то није затворена прича, увек ће бити нових играча, неког ко се истиче у датом тренутку и налази се у доброј форми. Интернационалци које смо звали већ су били на списку и опет ћемо их звати без обзира на њихов статус у клубовима. Желимо да буду са нама на лицу места како би се уверили колико су спремни у овом тренутку. Једна група играча није имала такмичарску утакмицу још од марта и то нам свакако представља велики проблем. Доста њих има проблем са недефинисам статусом у клубу, тако да желимо и њима да будемо подршка, будемо уз њих када им се можда ломи њихов статус у клубовима, тако да је логично да буду уз нас. Видећемо када будемо заједно да ли су и колико спремни да пруже репрезентацији у предстојећим утакмицама. Стандардни су чланови и морамо да будемо уз њих. Морам да кажем да, када се ради о линијама тима, имамо доста проблема са задњом линијом. Света Марковић излази из повреде, Страхиња Павловић је добио позив за А тим и овом приликом му честитамо…Волео бих да тим путем иде што већи број играча из младе селекције. И Душан Влаховић је са А селекцијом…У задњој линији имамо и случај Ранка Веселиновића који због целе ове ситуације није у могућности да буде са нама. Могао би да допутује из Канаде, али правила налажу да због пандемије у повратку мора да проведе одређено време у карантину и десило би се да га потпуно избацимо из такмичарског ритма. Тек се усталио у новом клубу и одлучили смо да није добро за њега и његову каријеру да га пореметимо једним позивом који би могао да му искомпликује тренутну ситуацију.

Колико сви наведени проблеми ремете систем и тактику пред важне мечеве са Летонијом и Бугарском?

-Увек је најосетљивији део тима задња линија и ми из тренерског угла, угла струке увек гледамо да нам то буде најстабилнији, најстандарднији део тима који се најмање мења. Међутим, сада имамо ситуацију да ли због повреда, да ли због пандемије, да ли због играча који су напредовали и прешли у А селекцију, да имамо доста померања и ремећења. То су ствари на које морамо да се прилагођавамо, наравно да оне све мало ремете, али ово је репрезентација и гледаћемо да изаберемо најбоље од онога што тренутно имамо, уклопимо у систем њихову тренутну форму. Мислим да ћемо извући оно најбоље у овом тренутку и направити добар резултат.

Налазите се у мало чудној ситуацији, имамо на списку три играча из Манчестер Ситија, али сви они су тренутно далеко од дреса тог клуба и пред њима је период великог доказивања?

-Познавајући све њих мислим да су то добри и зрели момци који препознају ситуације. Клубови у њих улажу новац и виде их као пројекте за неко будуће време. Оно што је проблематично је да немају континуитет у раду и оно што је важније, игрању утакмица на такмичарском нивоу. Дакле, сам одлазак у те клубове, а имамо много примера, не гарантује даљи успешнији развој у каријери. Он отвара могућност, прилику играчима да се изборе за неки свој статус у тим клубовима који је за њихове године јако тежак и углавном следе позајмице другим клубовима и каљење у новим срединама, углавном филијалама тих клубова.

Испред нас су два меча, прво Летонија у гостима, затим Бугарском у Горњем Милановцу. Карактеристично је за обе селекције да без обзира на имена која играју, примају веома мало голова. Летонија је примера ради играла са Бугарском 0:0 а показали су и овде у Новом Саду да су незгодан противник. Имамо, дакле, испред нас дисциплиновану екипу која се ослања на један дефанзивни приступ фудбалу и кроз брзе нападе покушавају да угрозе противника, Ми морамо да будемо паметни, стрпљиви, мислим да је квалитет на нашој страни и треба да донесемо бодове са тог гостовања. После тога нас чека Бугарска, екипа која је примила најмање голова у квалификацијама, чврста и стабилна селекција са мало другачијим системом игре, већим квалитетом у односу на Летонију, али исто тако мислим да је и у овом случају квалитет на нашој страни. У Бугарској смо победили, верујем да то можемо да поновимо и на нашем терену – закључио је Илија Столица.