А селекција

РЕЧ БИВШИХ АСОВА | ИМАМО ХЕМИЈУ, ВИДИ СЕ ЖЕЉА У ОЧИМА ИГРАЧА

11.11.2020.

Пред Србијом је, како су већ многи медији то апострофирали, меч деценије, дуел са Шкотском у финалу баража за пласман на Првенство Европе, такмичење на које Србија чека пуних 20 година. Реч имају асови, они који су играли против Шкотске, имају име и презиме, пре свега велико искуство, да говоре о предстојећем мечу. Станислав Караси, Драган Џајић, Будимир Вујачић…

Предстојећи дуел у финалу баража за пласман на Европско првенство, враћа сећања и на утакмицу са Светског првенства у Немачкој 1974. године, када је југословенска репрезентација ремијем против острвског представника осигурала учешће у другом кругу шампионата. Стрелац водећег гола за Плаве у Франкфурту, Станислав Караси,  каже да се слика шкотског тима није променила ни после четири и по деценије.

-Можда су нијансе у питање, све се то и даље своди на физички аспект фудбала са много трчања и ваздушних дуела. Ако на том пољу будемо успели да одговоримо на прави начин, не страхујем уопште за коначан резултат. Техника и једноставност игре су апсолутно на нашој страни. Утакмица у Ослу је модел како репрезентација треба да игра и ако поновимо бар пола онога што је виђено у победи против Норвешке, Шкотска нема шта да тражи у Београду – истиче Станислав Караси.

Легендарни ас Драган Џајић био је капитен у мечу са Шкотском на Светском првенству у Немачкој 1974. године…

-Битно је да не подлегнемо притиску у финалној утакмици са Шкотском. Налазимо се на корак од великог подвига, морамо бити свесни да нас очекује изузетно незгодан противник. Чак ни моја генерација није умела да изађе на крај са Шкотима. Поред оног ремија на Светском првенству у Немачкој, још једном смо ремизирали у пријатељској утакмици и чини ми се да смо их само једном добили на мини-мундијалу у Бразилу – сећа се Драган Џајић.

И члан шампионске генерације Војводине из 1989. године и љубимац навијача Партизана крајем осамдесетих и почетком деведестих година прошлог века, Будимир Вујачић, верује да екипа Љубише Тумбаковића има снаге и квалитета да се после 90 или 120 минута на стадиону Рајко Митић, нађе међу 24 најбоље репрезентације на континенту.
-Осећам да дувају неки нови ветрови у српској репрезентацији. Ако погледамо последње три утакмице, само је она против Мађарске за заборав, јер је подсетила на све што не ваља. Али дуели против Норвешке и Турске охрабрују, види се нешто ново. Пре свега однос играча према задацима на терену. Види се неки елан, нека хемија… једноставно, види се једна жеља у очима тих играча. Свидео ми се приступ најискуснијих играча, мотив који се види код Коларова на последњих неколико мечева. Митровић такође гори од жеље и на свакој утакмици даје пример како се бори за боје своје земље. Уколико сви буду на нивоу са утакмице у Норвешкој, Србији се смеши пласман на Европско првенство.

Вујачић зрачи оптимизмом, али упозорава да ће Шкотска, као један од домаћина завршног турнира, бити изузетно опасан ривал.
-Не треба заборавити да су обе утакмице у којима је Србија била на висини задатка у октобарском термину, игране на гостујућем терену. Ова ће сада бити специфична, игра се такође без публике и видећемо коме ће то донети предност. Шкотска је направила серију од неколико победа, пружа заиста одличне игре и биће веома незгодан противник. Наравно, квалитет је на страни Србије. Ту су два одлична голмана, искусна одбрана… лично, више сам присталица система са четири играча у последњој линији, али морам да признам да је мој бивши тренер Тумбаковић одлично уклопио ову нову варијанту са три централна бека – рекао је  Будимир Вујачић.