Вести

ПРИЗНАЊЕ ФС РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ | ФСС ДОБИТНИК "ЗЛАТНЕ ПОВЕЉЕ МИЉАН МИЉАНИЋ"

18.02.2020.

На деветој по реду манифестацији „Дан фудбала“ у Бањалуци, коју заједнички организују Фудбалски савез Републике Српске и лист „Спортски журнал“ најважнију награду за фудбалско стваралаштво и изузетна достигнућа добио је Фудбалски савез Србије за век постојања, као и прослављени стручњак Велибор „Бора“ Милутиновић.

-Привилегија је и задовољство бити данас овде са вама у Бањалуци и Републици Српској. Желео бих најпре да честитам Вицу Зељковићу на избору за председника Фудбалског савеза Републике Српске, да у наредном периоду учини добре ствари за фудбал, клубове и лигу у Републици Српској. Фудбалски савез Србије имао је и има добре односе са ФС РС а жеља свих нас је да пре свега буде више клубова из РС у Премијер лиги. Такође, РС дуго чека, још од 2011. и тријумфа Борца, на шампиона Премијер лиге, волео бих када би стигла нова титула, као и да што више клубова из РС избори пласман на европску сцену. Све то може бити само импулс за даљи развој фудбала у Републици Српској – рекао је Славиша Кокеза и наставио.- Захвалио бих се на овом признању, повељи која носи име вероватно највећег фудбалског ума Југославије Миљана Миљанића. Ентузијасте и визионара чија посвећеност и преданост фудбалу могу и морају бити путоказ за све нас који радимо у фудбалу и за фудбал.

Фудбалски савез Србије недавно је спектакуларном представом у „Народном позоришту“ обележио век поноса. У претходне три године остварени су запажени резултати, а пред „А“ тимом је ускоро највећи испит…

-Од дана када сам дошао на место председника Фудбалског савеза Србије поставили смо неке приоритете, резултате које желимо да остваримо. Пласманом на Првенство света вратили смо се тамо где српски фудбал и заслужује, а млада репрезентација се два пута пласирала међу најбоље селекције у Европи. Нови циљ је да после две деценије наша „А“ репрезентација избори одлазак на Првенство Европе. Истакао бих и да смо, први пут после неколико деценија, уложили огромна средства како би средили терене на стадионима широм Србије. Покренули смо праву инфраструктурну револуцију, а у сарадњи са државом и локалним самоуправама, ускоро ће почети изградња неколико стадиона, а свој дом добиће и репрезентација изградњом Националног стадиона. Желим све да вас још једном поздравим и надам се да ћемо сви заједно имати прилику да се радујемо пласману Србије на Првенство Европе!

Легендарни тренер Бора Милутиновић  је са чак пет различитих репрезентација учествовао на завршницама Мундијала, што ниједном селектору у историји фудбала није пошло за руком. Предводио је Мексико 1986, Костарику 1990. у Италији, САД 1994, Нигерију на СП 1998 у Француској и Кину на Мундијалу 2002. у Јапану и Јужној Кореји.

-Путуј и пиши, тако ми је рекао Миљан (Миљанић) кад сам био играч. Кад ме питају да објасним своје резултате, ја кажем да сам из Бајине Баште. Вода то је Дрина, ваздух то је Тара, ватра то је менталитет тог народа. За 25 година Партизана Милош је добио златну награду а ја сребрну, ја сам питао како он златну а ја сам четири пута био шампион. Каже па знаш ти ко је то, то је Милош. Милош је Милош, а Бора је Бора. Хвала вам свима, мом клубу, Борцу и мојој породици без које не бих овде стајао – рекао је Бора Милутиновић подсетивши присутне на свог рођеног брата и једног од највећих играча у историји фудбала Милоша Милутиновића.

Претходних година „Златну повељу Миљан Миљанић“ добили су Сафет Сушић (2013), Милорад Мажић (2014), Омладинска репрезентација Србије која је била првак света (2015), Драган Џајић и Предраг Мијатовић (2016), Илија Петковић (2017) и Роберт Просинечки (2018).

Плакете ФС РС добили су и клубови: Црвена звезда (Звездан Терзић), Партизан (уместо одсутног Милорада Вучелића, плакету примио Иван Ћурковић) и Војводина (Војислав Гајић).

За најбољег фудбалера у 2019. години изабран је капитен Борца Стојан Врањеш, коме је припала награда „Велимир Сомболац“. Због повратка Борца у елиту и податак да ће се после дуго година борити за излазак у Европу и титулу у првенству и Купу БиХ, најбољи тренер у претходној години је Бранислав Крунић, који је добио награду „Илија Миљуш“.

Награду за најперспективнијег играча Републике Српске, која носи назив „Срђан Качар“, по трагично настрадалом играчу Борца и Партизана, примио је фудбалер бијељинског Радника Владимир Брадоњић. Милорад Субић из Дервенте је најбољи фудбалски радник у 2019. години и примио је награду „Илија Пантелић“, док је награда за животно дело „Доктор Милан Јелић“ припала Милораду Лали, потпредседнику ФС РС.