А селекција

ОРЛОВИ РЕКЛИ "НЕ" НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА

05.10.2020.

Данашњи тренинг у кући фудбала репрезентативци Србије уз комплетан стручни штаб А тима, почели су у мајицама са поруком “Стоп насиљу над женама”. Ово је уједно и последња у низу активности коју су Координационо тела за родну равноправност и компанија Мozzart реализовали у циљу подизања свести о проблему насиља над женама.

“Сведоци смо насиља над женама и девојчицама готово свакодневно. Било да је реч о физичком или психичком насиљу, сексуалном узнемиравању и злостављању, проблем је који погађа цело друштво. Поред државних институција које су ту да раде свој посао, важно је да се сви укључимо више. Драго ми је да су наши репрезентативци препознали значај ове кампање и укључили се у подизање свести јавности да насиље није нечији проблем у четири зида и да не треба да затварамо очи, да нико нема право да туче или убије жену само зато што је жена и да ћемо сви као друштво осудити насилника”, изјавила је потпредседница Владе и председница Координациног тела проф. др Зорана Михајловић.

У акцију “Стоп насиљу над женама” Координационог тела за родну равноправност и компаније Mozzart до сада се укључило више од 600 спортиста – читав српски спорт једно коло националног првенста је отпочео слањем ове јако важне поруке. У Фудбалском савезу Србије су пронашли начин да А репрезентација упркос строгом режиму рада и максимално изолацији, због мера заштите од епидемије вируса COVID – 19, укаже на проблем породичног насиља, као и да апелује да је насиље недопустиво и да се мора пријавити.

“Имам утисак да је насиље над женама велики глобални проблем. И заиста мислим да је изузетно важно да се што гласније разговара на ову тему. Драго ми је и велика ми је част, а сигуран сам и осталим момцима, што смо део ове акције. Нажалост у медијима готово сваки дан можете да прочитате о насиљу оваквог типа и то су ужасне ствари против којих морамо да се боримо сви заједно као друштво. Надам се да ћемо на овакав начин бар колико толико да пружимо одговарајући допринос. Апелујемо на све који знају да насиље постоји да га пријаве надлежним органима – рекао је репрезентативац србије и заменик капитена Душан Тадић.

Приређивач игара на срећу, компанија Mozzart која је и иницијатор ове кампање међу запосленима има 70% жена, 40% је на руководећим позицијама, а више од деценије сваки месец донаторски и волонтерски помажу рад Саветовалиштва за борбу против насиља над женама.

“Многима је било необично што се компанија Mozzart активно укључила у борбу за прекид насиља над женама и што континирано упућујемо апеле преко свих својих комуникацијих канала да се насиље пријави где год да постоји. Ми смо лидери у индустрији која је најпре забава за наше кориснике, који су 90% мушкарци, а поражавајући подаци о породичном насиљу с којима смо упознати годинама, навели су нас да искористимо сав свој утицај и помоћ партнера да што гласније кажемо да нико не сме да врши насиље, посебно не над женама. Хвала Координационом телу, ФССу и репрезентативцима Србије што су данас послали исту поруку, само ако сви будемо стално понављали да је насиље у нашем друштву присутно и да га морамо пријавити, можемо очекивати да се нешто промени”, изјавила је Јелена Марковић, директор Корпоративних послова компаније Mozzart.

Овај друштвени проблем погађа цело становништво, број убијених жена у породичном насиљу је у овој години двоцифрен, а како бележе невладине организација број позива СОС телефона је за 30% већи него претходне године у ово доба.