А селекција

ОРЛОВИ НА ОКУПУ ПРЕД МЕЧЕВЕ СА БЕЛГИЈОМ И БУГАРСКОМ | КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ СЕЛЕКТОРА ДРАГАНА СТОЈКОВИЋ (ВИДЕО)

13.11.2023.

Најбоља репрезентација Србије почела је припреме за новембарске мечеве, пријатељски дуел са Белгијом у Бриселу, 15. новембра, и четири дана касније, последњи меч у квалификацијама за пласман на Првенство Европе, против Бугарске у Лесковцу. Орлови имају први тренинг вечерас од 18,00 на терену „Мишел Платини“ у Спортском центру ФСС у Старој Пазови, а тачно у подне конференцију за медије одржао је селектор Драган Стојковић. Конференцију можете да погледате у видео прилогу.

„Кадровска ситуација? Сви играчи који су били на првом списку, неће бити овде. Што се тиче Лазовића, он има повреду задње ложе, Сергеј има повреду колена, лигаменти су у питању, опоравак ће потрајати око 4 недеље. Гаћиновић није био на списку, али и он је у ровитом стању, имао је повреду задње ложе, боље је да се опорави сто посто, без обзира што је играо последњи меч или два. Бабић има ангину, ако буде боље, прикључиће се после меча са Белгијом. Знате, такође, да млада селекција има циклус озбиљних и важних утакмица у квалификацијама за Првенство Европе, у разговору са Друловићем, одлучили смо се да неке играче уступимо. Митровић, Илић, Лучић и Ратков су у питању. Да, у Бриселу имамо тешку утакмицу, са јаком селекцијом као што је Белгија. Можда тај меч долази у једном деликатном тренутку, јер нам је фокус на дуел са Бугарском, али поделићемо минутажу у Бриселу. Одиграћемо најбоље што можемо, без обзира што ћемо физички бити у Бриселу, а мислима у Лесковцу.“

„То што су Бугари променили селектора не мења ништа, овакву шансу не желимо да пропустимо. Утакмица се игра на нашем терену, уз сав респект према Бугарима, имамо и квалитет, и мотива, и жељу да меч решимо у нашу корист. Судбина је у нашим рукама. Селектора су променили, али не игра селектор. Циљ је, дакле, исти, да Србија оде на Европско првенство, на то је фокус. Нисам на крају ја битан, битан је српски фудбал, ако погледате наше клубове у Европи, схватићете неке ствари, тако да је успех репрезентације у овом тренутку од круцијалног значаја за Србију. Када будемо завршили овај део посла, бићу поносан на свој рад и рад мог тима, бићу наравно поносан на играче, на Фудбалски савез који нам даје подршку. То ће бити колективни успех, нећу га приписати себи, неко сам ко је рационалан и оставља простора другима да се радују. Мени је сатисфакција да људе које водим, мотивишем, да они направе тај искорак и оду на Европско првенство које се толико дуго чека. Али да не причамо унапред, циљ остаје, верујем да сви желимо исто, а ако неко не жели да одемо, онда је то погубно. Мислим, ипак, да сви желимо исто, јер пласман на ЕУРО много значи за српски фудбал. Тако да ће Србија 19. новембра пуцати из свих оружја“.

„Реално да гледамо, резултати клубова у Европи нису баш тако добри, дешава се и то. То је опомена да морамо да будемо бољи, да оставимо много бољи утисак, да не будемо само храбри, него и резултатима да оправдамо очекивања. Али очигледно да су противници бољи и јачи. Не бојим се што се репрезентације тиче, има довољно играча од којих можемо да очекујемо лепе ствари  у будућности. Имамо довољно играча у одличним годинама, можда само неколико њих после Првенства Европе неће играти, радимо на томе да им пронаћемо адекватне замене, тако да немам неку бојазан да ће репрезентација нешто трпети. Имамо играче као што су Лучић, Митровић, Илић… Нисам знао до јуче да може да даје и голове. Синоћ кад сам га гледао, помислио сам да је Ван Бастен на терену. За сваку похвалу. Имамо Недељковића, не би било изненађење да је позван за А тим, волим када видим потенцијал, врсту хрбарости, иако има доста мањкавости. Ипак, приоритет је његова генерација, остао је да буде део тима селектора Кривокапића. Цветковић из Чукаричког исто, толико млад, а делује баш добро. Има времена, на њима је да се доказују и боре. Позив ће стићи, пре или после“.

“ Мој уговор траје до 31. децембра. У случају да се квалификујемо на Европско првенство продужава се до краја тог такмичења. Да ли сам причао са неким из Савеза око продужетка уговора? Нисам, нити је моменат да се прича о томе. Не треба нико да брине што се тиче мог статуса. Бићу селектор, настављам посао и водићу репрезентацију на Европско првенство. Морам да кажем и да сам од 1. јануара слободан агент. Могу да разговарам, то ми ФИФА правила дозвољавају. Шест месеци пре истека уговора сте слободни да разговарате о својој будућности. Не кажем да ћу то учинити, али имам право на то и ту нико нема право да се љути“.