Вести

ФУДБАЛСКИ СВЕТ ПАМТИ | ОПРОШТАЈ ПЕЛЕА У ДРУШТВУ ЏАЈИЋА, ПЕТКОВИЋА, БЈЕКОВИЋА, ФИЛИПОВИЋА И ЕВРОПСКИХ БРАЗИЛАЦА (ВИДЕО)

18.07.2020.

Наш државни тим на опроштају „највећег сина фудбалске игре“ или дан када се од фудбала опростио за многе најбољи фудбалер света свих времена Едсон Арантес до Насименто Пеле. Бразилац је пре 49 година, 18.јула 1971. године одиграо свој последњи меч за репрезентацију своје земље, а за противника је изабрао репрезентацију која је тада играла по његовом укусу – Југославију или како су наш државни тим тада многи називали „европски Бразил“.
По Пелеовој жељи, опроштајни меч у дресу репрезентације Бразила одигран је „Маракани“ а мечу је присуствовало више од 160.000 људи. Дуел између актуелног светског шампиона и актуелног европског вицешампиона завршен је резултатом 2:2. Наша репрезентација играла је у саставу Вукчевић, Рамљак (од 46. Антонијевић), Степановић, Павловић, Пауновић, Холцер, Петковић (од 46. Бјековић), Облак, Филиповић (од 46. Јерковић), Аћимовић, Џајић.

Први гол на мечу постигао је Драган Џајић у 35. минуту, Бразилци праве преокрет у интервалу од 60. и 65. минута преко Ривелиња и Жерсона, да би коначан резултат поставио Јурица Јерковић 20 минута пре краја. У тренутку када је Пеле изашао из игре, а уместо њега на терен истрчао Клаудиомиро, скоро 160 хиљада људи на највећем храму фудбала на свету громогласно је поздравило човека који је Бразилу донео три титуле првака света (1958, 1962, 1970). Пеле је за репрезентацију Бразила одиграо 92 меча и постигао 77 голова!

https://youtu.be/qwFCGcS2Rc0