А селекција

МЛАДЕН КРСТАЈИЋ, АЛЕКСАНДАР КОЛАРОВ И НЕМАЊА МАТИЋ

19.03.2018.

Србија добила новог капитена и заменика, неколико играча под упитником због повреда, позван Немања Максимовић

Иза нас су искушења која су фудбалској Србији вратили углед, а испред нас нови почетак и ново доказивање, јер у фудбалу јуче не постоји већ само данас и сутра. А то данас донело је Орловима новог капитена Александра Коларова коме ће заменик бити Немања Матић. И управо они су, заједно са главним и одговорним најбољег националног тима, селектором Младеном Крстајићем, отворили пред бројним представницима медија, ново поглавље нашег репрезентативног фудбала, припреме за СП у Русији и провере против Марока, 23. марта у Торину, и Нигерије, четири дана касније у Лондону.

– Задовољство ми је што могу да представим капитена Александра Коларова и заменика Немању Матића који ће предводити екипу у наредном периоду. Мислим да су то неке ствари које су у нашој струци сасвим нормалне. Коларов и Матић имају квалитет, снагу и моћ да наставе тамо где је Ивановић стао. Што се тиче нашег досадашњег капитена мислим да је Бане Ивановић био и остао део наше екипе, много је дао репрезентацији, а и Србија је њему много дала. Са те стране нема никаквих непознаница. Разговарао сам са њим, то су интерне ствари, које ми решавамо у свлачионици – рекао је Младен Крстајић, селектор репрезентације Србије.

Новинаре је интересовало када је донета одлука…
– Са Банетом Ивановићем сам разговарао отворено. Овде нема никаквих личних ствари, већ нешто што је сасвим нормално.
Са траке на терен. У којој ће формацији Србија играти на предстојеће две утакмице, да ли ће селектор нешто мењати?
– Није време да откривам све карте, али мање – више играћемо као у последње две утакмице на турнеји по Азији. Неће се ту много тога мењати, само неки играчи. Ово су утакмице где ћемо покушати да изротирамо доста играча и да видимо на кога можемо да рачунамо и у ком моменту, односно на ком делу терена.

Новинари су констатовали да је постало врло популарно да се поруке играчима достављају на цедуљицама, Матић већ има искуства са тим, како се селектору допада тај сегмент комуникације са играчима?
– Док сам играо фудбал, имао сам прилику да добијем једну цедуљицу, али видећемо да ли ћемо то применити. Можда ћу се захвалити Матићу и Коларову у датом моменту и кажем им: играјте још пет минута, издржите.
Александар Митровић се налази у одличној форми, али како селектор коментарише голгетерси учнинак заменика капитена Немање Матића?
– Драго ми је због Немање да, поред осталих играча који дају голове, имамо и једног дефанзивијег играча који то исто чини. То значи да Србија може да рачуна на гол више. Мени је најважније да направимо добру атмосферу и да се спремимо. Биће важно да оставимо што бољи утисак на терену, нарочито за нас у стручном штабу, јер и нама је циљ да направимо што бољи резултат, како бисмо имали што мирнији период испред нас. То су неке ствари које морају да се укомпонују, јер живимо у земљи која је гладна успеха.
Представнике медија интересовало је да ли селектор размишља да позове Милета Свилара и Луку Јовића?
– Гледао сам Јовића неколико пута у Франкфурту, баш као што су моји сарадници гледали неке друге играче. Ради се о потенцијалу који завређује пажњу, он је свакако будућност српског фубала. У овом моменту Лука је у младој репрезентацији, имамо Митровића и Пријовића на тој позицији. Јовић би требало да добије визу за Енглеску, али је важан и за младу селекцију. Што се тиче Свилара, то је више техничка ствар. Знам да им ажељу да игра за репрезентзацију, али то је више питање за директора. Знам да постоји жеља и воља.

Ривали су нам Мароко и Нигерија, а медије занима да ли су то “адекватни противници”?
– Они су учесници Мундијала, значи да су адекватни ривали – рекао је Младен Крстајић, селектор Србије.

Александар Коларов је нови капитен Србије…

– Захвалио бих се селектору Младену Крстајићу на указаном поверењу. Дуго сам играо са Банетом Ивановићем и ми заиста имамо сјајан однос. Ово је стварно велика част за мене и гледаћу да уз Немањину помоћ оправдам ову одлуку. Ставио бих тачку на ово питање да се не би улазило у полемику. Био сам јасан, међу нама нема никаквих проблема – не оставља дилему Александар Коларов.
Нови капитен је још нагласио…
-Нема за мене неких новина, добро познајем екипу. Знам како да се носим са овом одговорношћу која ми је дата.
На крају слово о ривалима…
– Што се тиче наредних утакмица за мене је Мароко непознаница, али имамо још четири дана до утакмице, тако да ћемо се упознати и са њима. Нигерују боље познајем, јер сам са неким њиховим репрезентативцима играо. Имају добар тим – рекао је Александар Коларов.

Прво име Јунајтеда Немања Матић стигао је расположен у табор Орлова…
– Што се тиче ситуације у мом клубу и испадања из Лиге шампиона то не може да утиче на моје расположење када дођем да играм за репрезентацију Србије. Сваки пут када дођем да играм за Србију то је за мене мотив више, тако је и овога пута. Очекујем да ове две утакмице искористимо на најбољи могући начин, да видимо где смо у овом тренутку, односно шта се конкретно тражи од нас. Мароко не познајемо баш најбоље, међутим стручни штаб је спремио материјал тако да неће бити проблема. Надам се да ћемо бити сви спремни и да ћемо како треба отворити ову годину. Нигерија има квалитетну репрезентацију и њих боље познајем, јер сам играо са неким играчима. Добра репрезентација са много искусних играча – истакао је Немања Матић.

 

ПОЗВАН НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ
Неколико играча је дошло повређено…

-Почињемо припреме за Мундијал, али имамо проблема. Сергеј Милинковић – Савић је повређен, упркос томе допутовао је у Београд и биће са екипом. Вељковић се такође жали на повреду, а Лука Миливојевић има проблем са задњом ложом. Што се тиче Вујадина Савића, он је такође повређен, али се надам да ће се до друге утакмици у Лондону опоравити. У специфичној смо ситуацији што са тиче накнадних позива јер су нам за Енглеску потребне визе – рекао је Младен Крстајић и додао.-
Позвао сам Немању Максимовића, јер имамо као што сам рекао неколико повређених играча. Он је већ био на ширем списку, тако да није био проблем да нам се прикључи.

Селектор је на крају рекао да му се свиђа нови изглед дреса.