Вести

МЕНТОРСКИ ПРОГРАМ ФИФА ЗА ЖЕНСКЕ ТРЕНЕРЕ | ЛИДИЈА СТОЈКАНОВИЋ, ПРВА ДАМА У СРПСКОМ ФУДБАЛУ СА УЕФА ПРО ЛИЦЕНЦОМ: ЖЕНАМА ТРЕНЕРИМА У СРБИЈИ ПОТРЕБНО ВИШЕ ПРИЛИКА И ПОДРШКЕ

13.01.2024.

Прва дама у српском фудбалу са УЕФА Про лиценцом, Лидија Стојкановић, селектор женске омладинске (WU19) репрезентације Србије, претходних месеци била је полазник Менторског програма ФИФА за женске тренере, а стечено искуство поделила је за сајт ФИФА заједно са својим ментором, Нилсом Нилсеном, стручњаком који је одвео Данску до финала Првенства Европе 2017. године.

Искуство које нема цену. 18 месеци, 78 недеља или 547 дана је период у коме можете много да научите једни од других. Управо толико је трајало друго издање ФИФА Менторског програма за тренере, током којег је Лидија Стојкановић, селектор женске омладинске селекције Србије (WU19) стекла више важног искуства за наредну фазу своје тренерске каријере.

„Могу рећи да је то била одлична прилика да учествујем у овом програму. Не ради се само о размени, већ и о слушању свих ових врхунских тренера и дивних људи који су били око мене – посебно мог ментора Нилса Нилсена. Веома сам срећна што је био са мном целих 18 месеци, посебно током наших квалификационих утакмица“, рекла је за сајт ФИФА селекторка женске репрезентације Србије WU19.

„Нилс ми је увек слао поруке пре и после утакмица. Пратио је моју групу када смо играли, и посетио ме је два пута. Повратне информације и непроцењиви савети које сам од њега добила биће ми од помоћи да убудуће још више напредујем.“

У свом осврту Лидија Стојкановић подвлачи да је емпатија кључна компонента Нилсеновог стила вођења екипе, и то не само током његове ангажованости као селектора Данске и Швајцарске.

Ако тренер жели да разуме своје играче и помогне им да се развију, препозната је мудрост да их морате упознати и разумети зашто реагују на одређени начин. Ова филозофија је била једини начин на који је рођени Гренланђанин могао да извуче најбоље из својих ранијих спортских ангажмана – баш као што је то учинио са својим „учеником“.

„Програм је тако добар јер сте увек у соби са људима који деле исту страст. То значи да је полазна тачка, наравно, фудбал“, каже Нилсен, који ради као директор женског фудбала у Манчестер ситију. „Али немате појма куда ће разговор кренути када почнете да разговарате и да се повезујете са људима. И то је увек оно што је занимљиво. Ако одвојите времена – што ја покушавам да радим све време – и слушате, онда увек учите.

Сада много боље разумем Лидију него после првог сусрета. Као и шта је заправо њена ‘реалност’ у Србији. Делећи искуства и са осталим ученицима, разумећете ситуацију свих тих људи широм света. То је било веома корисно за мене и тако сам схватио да, иако правимо кораке унапред у женском фудбалу, има још много тога да се ради, и да и даље има области у свету којем је потребна помоћ у изградњи и развоју основа женске игре. У позицији у којој сам сада свакодневно, понекад то заборавим.“ рекао је Нилс Нилсен.

Лидија Стојкановић такође сматра да је женама у њеној земљи потребно више прилика и подршке. Тренутно је једина жена селектор у свом савезу. Чињеница да ју је Нилсен посетио у њеном радном окружењу ‘код куће’ била је од велике важности.

„Помогло ми је да неко види где и како радим“, наставила је Лидија. „Када сам била у Манчестеру, све је било тако професионално и на тако високом нивоу. Надам се да ћу и ја једног дана моћи да достигнем тај ниво. Нилс ми је заиста помогао да превазиђем своје изазове и подигао ми је самопоуздање“, објаснила је ова 44-годишњакиња.

Видевши Лидијин примерни рад изблиза, Нилсен је размишљао како би више жена – тренера требало да добије шансу у будућности.

„Ово није крај, ово је само почетак. Нилс није само мој ментор, он је сада мој пријатељ“ рекла је Лидија Стојкановић, а њен ментор је нагласио“ Моја поента је да морате бити отвореног ума. Увек сам говорио да су жене тренери дефинитивно не само сјајни тренери, већ можда и боље разумеју играчице. Као мушкарцима, наша улога би подједнако требало да буде да помогнемо игри да расте и ствара прилике, а не да одузимамо прилике девојкама и женама. Имам среће, и на позицији сам у свом клубу где могу да учиним нешто. Морамо да схватимо да је код свих жена присутан квалитет и воља да буду тренери. Морамо се побринути да имају прилику да покажу шта могу.“

Повећање броја квалификованих женских тренера у фудбалу је кључно, и управо ту долази ФИФА-ин менторски програм. Веран ФИФА-иној посвећености промовисању женских фудбалских тренера, овај програм пружа амбициозним женским фудбалским тренерима из целог света подршку искусних тренера. Програм је фокусиран на умрежавање, савете и изградњу односа.

„Понекад помислим, зашто покушавамо да држимо жене подаље од тренерских улога? Да ли је то зато што се бојимо да су превише добре? Не знам“, наставио је Нилсен. „Дакле, онда мислим да треба да створимо прилике. А како то можемо да урадимо? Кроз умрежавање. Морају људи да вас упознају и упамте! Људи ће се сетити ко је Лидија. Они знају ко је она јер је била у Манчестеру, а следећи пут када буду желели некога да запосле, можда би погледали у том правцу. Има толико добрих људи – и ово се односи и на мушкарце – у програму који деле моје мишљење. Овде смо да помогнемо у развоју фудбала и један од начина за раст је да створимо више прилика за женске тренере. Не постоји мушки и женски посао. Можете све, али само треба да будете довољно отворени“ закључио је Нилс Нилсен, директор женског фудбала Манчестер Ситија.

Лидија Стојкановић је добила прилику пре 18 месеци и била је решена да је максимално искористи, прошири видике, стекне више знања и иксуства.

„Веома сам захвална што сам била део овог програма. Препоручила бих да се сваки тренер, свака жена тренер, сваки млади тренер пријави за учешће. Делећи сва ова искуства у последњих 18 месеци, нисам само напредовала као тренер, већ и као личност“, одушевљена је Српкиња, која је на садашњу функцију ступила у фебруару 2019.

„Никада нисам чула толико позитивних прича, а бити у просторији са овим врхунским тренерима који имају толико искуства било је посебно. Желим да се овај програм настави јер је од виталног значаја да се женски фудбал и даље унапређује и да има више жена тренера у фудбалу у будућности“ истакла је Лидија Стојкановић.