Вести

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ ЗА ЖЕНЕ | ШКОТСКА, СЛОВАЧКА И ИЗРАЕЛ ПРВЕ ПРЕПРЕКЕ ЗА НАШЕ ДЕВОЈКЕ

05.03.2024.

У Ниону је одржан жреб квалификационих група за пласман на Првенство Европе, а Србија се, условно речено, на почетку квалификација налази у Групи 2 Дивизије Б заједно са Шкотском, Словачком и Израелом. Жребу су присуствовале и представнице ФСС, потпредседница Сандра Сремчевић и тим менаџер А репрезентације Бојана Веселиновић.

Први пут ће квалификације за Првенство Европе бити одигране по новом систему, налик такмичењу у Лиги нација. У жребу се нашла 51 репрезентација, а само 16 ће играти на Првенству Европе. Швајцарска као домаћин има директно место, а преостале селекције које ће се наћи у земљи сира и сатова, знаћемо до почетка децембра.  У три дивизије, репрезентације су подељене по групама. А систем је такав да директан пласман из групне фазе квалификација могу да обезбеде само првопласиране и другопласиране репрезентације из група у Дивизији А. Затим следе две фазе баража. У првој ће се састати трећепласиране и четрвтопласиране селекције из група из Дивизије А са пет првопласираних и три најбоље другопласиране селекције из група у Дивизији Ц. Такође, у првој фази баража састајаће се првопласиране и две најбоље другопласиране селекције из група у Дивизији Б са две слабије другопласиране и трећепласираним селекцијама из група из Дивизије Б. Победници прве фазе баража затим иду међусобно у другу фазу баража једне против других и на тај начин ћемо добити преосталих седам селекција које ће играти на Европском првенству.

Квалификације почињу у априлу, биће завршене у јулу. Баражи почињу крајем октобра и биће завршени последњих дана новембра и почетком децембра. Учинак у квалификацијама, одредиће и распоред за следећу Лигу нација.