А селекција

КАТАР 2022 | СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ И ВАЊА МИЛИНКОВИЋ - САВИЋ

27.11.2022.

 

Репрезентација Србије у понедељак, 28. новембра игра други меч групне фазе Првенства света у Катару, против Камеруна (11,00 средњоевропско време). Дан пред меч на питања бројних новинара одговарали су селектор Драган Стојковић и голман Вања Милинковић – Савић.

„Ми смо и раније знали да ће утакмица са Бразилом бити јако тешка, поготово што смо имали кадровских проблема. Овај Мундијал је за нас почео после меча са Бразилом, знамо да су Камерун и Швајцарска екипе које се боре за друго место и пролаз у нокаут фазу такмичења. Ситуација је много боља, када се ради о здрваственом билтену, припремићемо утакмицу на најбољи могући начин и видећемо ко ће бити бољи“ рекао је Драган Стојковић и додао“Биће промена у тиму у односу на први меч. Што се тиче рековалецената ситуација је боља у односу на раније, Костић је последња два тренинга одрадио са екипом, а радује ме интезитет са којим је радио и на њега могу да рачунам. Колико? Видећемо. Физичко стање екипе? Направљена је анализа, што је и нормално, оба полувремена. У другом делу смо се трошили низашта, претрчали смо можда више од Бразила, а испало је као да не постојимо тих пола сата. Много лоших, погрешних пасова. Нисмо били комплетна екипа на терену. Управо из разлога што смо имали тих персоналних проблема, тада би била потпуно другачија слика, не само у тих 45 минута, него током целог меча. То што смо радили у полследња два дама, радује ме, играчи су добро одговорили и у техничком и у физичком смислу. Што се тиче физике, од доласка у Катар, имали смо седам – осам играча који уопште нису били у тренажном процесу. Нисам могао јавно о томе да говорим, јер би цео свет знао, али за мене је било забрињавајуће. Рекли су ми по доласку, селекторе не видимо осмех на вашем лицу, а само то је био разлог. Осмех се полако враћа, боље је него што је било. Ми смо као и Камерун кренули са поразом, аспирације су сада исте, да победимо. Да ли ћемо бити офанзивни, па бићемо, јер да би постигао гол, мораш и да нападаш. Морамо бити компактна екипа која тачно зна шта ради на терену. Да ли ће Митровић и Влаховић почети меч, видећете сутра. Знам састав, немам дилему и то је разлика у односу на меч са Бразилом. Србија ће играти на победу као што је играла ове две године. Све поштујемо, поштујемо Камерун, веома су снажна екипа, свима могу да направе проблем. Против Швајцарске је била отворена утакмица, резултат је могао да оде и на другу страну. Сећам се 90-те и Роже Миле, нисам знао да су тада остварили последњу победу на Мундијалу. Беома поштујем афрички фудбал, Камерун има играче који су легенде светског фудбала, оне које су обележили фудбал на планети и народ Камеруна може да буде поносан. Имају и сада веома добре играче, брзе, неугодне, опасне у контранападима. Надамо се да ћемо ми бити на свом нивоу и да ћемо кроз наш стил игре успети да укротимо „лавове“. Верујем у мој тим и мислим да ће, што се нас тиче, бити све у реду. Покушаћемо да изађемо са најјачим тимом против Камеруна. И на крају, желимо брз опоравак Нејмару, једном од најбољих играча на свету. Био је то инцидент случајан, стао је на ногу на нашем играчу и повредио се. Желимо му брз опоравак на радост навијача широм света“.

Вања Милинковић – Савић о колеги Онани и Камеруну…

„Мислим да је одличан голман, лепа је будућност пред њим. Добро се снашао на почетку сезоне, у Интеру је заменио Хандановцића и заиста о њему мислим све најбоље као голману. На мени је да се припремим најбоље за меч са Камеруном, имао сам видео анализу,а сада да ли ћу имати мање или више посла него у мечу са Бразилом, то заиста не знам, надам се. Похвале? Нравно да могу мало да утичу на мене, да самопоуздање порасте, али та утакмица нам није донела бодове, не гледам уназад, гледам напред, на меч са Камеруном. Ништа не може да поремети наш мир после меча са Бразолом. Види се огромна позитивна енергија у тиму и стварно један пораз не може то да поремети“