Вести

ЈОВАН ШУРБАТОВИЋ, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР ФСС | СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈУ ВАР-а

17.06.2020.

Дилеме више нема, Србија ће се од сезоне 2021/22. дефинитивно придружити групи земаља које су своје елитно фудбалско такмичење оплемениле видео-технологијом. У интервјуу за сајт ФСС, генерални секретар наше организације Јован Шурбатовић говорио је о процесу имплементације ВАР система (Video Assistant Referee)) у Супер лиги Србије:
„Чини ми се да сам у Новостима прочитао информацију да су корона и проширење лиге наводно успорили увођење ВАР технологије на стадионима Супер лиге Србије. То једноставно није истина. Користим прилику да подсетим да је у другом делу прошле сезоне формиран пројектни тим који чине стручњаци из ТВ Арена спорт који је медијски партнер ФСС, затим Телекома Србије, Супер лиге и ФС Србије на челу са председником Судијске организације Миланом Караџићем. Од октобра 2019. године урађен је велики део посла и практично су припремљени сви неопходни кораци за имплементацију ВАР система од сезоне 2021/22“ – рекао је Шурбатовић и додао да ће до краја календарске 2020. године Телеком Србије, ТВ Арена спорт и ФСС бити технолошки спремни за коришћење видео-технологије:

„Телеком Србије ће обезбедити инсталацију оптике на свим суперлигашким стадионима, као и адекватан проток сигнала, односно сигнал без кашњења. Телевизија Арена спорт нас је обавестила да је у фази технолошког унапређења продукцијских капацитета и увођења најмодерније „Remote“ продукције, што значи да ће бити у могућности да сваку утакмицу прате и са по 12 камера“.

Шурбатовић наглашава да је ФСС тренутно у фази прикупљања понуда за куповину опреме и опремање ВАР центра у Спортском центру ФСС у Старој Пазови.

„У току је израда пројекта, а у наредна три месеца ФСС ће добити најмодернији ВАР центар са четири ВАР собе у СЦ ФСС у Старој Пазови. Определили смо се за централизовани систем управљања ВАР технологијом из Старе Пазове, док ће ТВ Арена спорт инсталирати сву неопходну опрему на суперлигашким стадионима. Битно је напоменути да је тест фаза ВАР система у Србији планирана за пролећни део следеће сезоне током које ће бити покривене одређене утакмице Супер лиге“.

Сасвим је јасно да ће у најбржем могућем року почети и обука судија за примену видео-технологије.

„Управо тако. Већ од септембра ове године креће континуирано спровођење обуке судија и трајаће све до септембра 2021. ФСС тренутно има шест међународних судија са ВАР лиценцом, а после набавке опреме и опремања ВАР центра у Старој Пазови на јесен 2020, потписаћемо и ВАР декларацију са ФИФА“ – рекао је генерални секретар Јован Шурбатовић.