Вести

ЈОВАН ШУРБАТОВИЋ, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР ФСС, ГОСТ НА ФАКУЛТЕТУ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

05.05.2023.

Генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић био је гост на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду и више од сат времена одговарао на питања студената и професора Александра Јанковића на тему менаџмента у спорту и свега онога што функцију првог оперативца највеће спортске организације у земљи чини толико одговорном и комплексном.

”Фудбал је постао сувише велики бизнис да би се свео на пуку импровизацију. Зато нам требају млади, образовани, посвећени и амбициозни људи. Рећи ћу вам исто оно што стално говорим и студентима на свом факултету, имате привилегију да се едукујете у једној од најлепших друштвених области. Данас, огромна већина човечанства показује интересовање за спорт, бави се спортом, а многи и живе од њега. Функционишемо у свету који се сваког дана мења, морате да пратите трендове, да усвајате нова знања и да будете спремни у сваком тренутку да уграбите прилику која ће вам се сигурно пружити.” – обратио се Шурбатовић студентима у уводном излагању апострофирајући посвећеност као кључни фактор за постизање успеха у спорту.
”Живимо у високо конкурентном друштву, у свету који је постао глобално тржиште. Клубови су прихватили правила игре и излазе из националних оквира. Један Манчестер јунајтед има 330 милиона регистрованих навијача, већином ван граница Енглеске. Реал Мадрид и Барселона су почели да стварају енормне профите тек у тренутку када су се окренули и посветили својим навијачима у Африци, Азији и Јужној Америци. Зато и могу себи да приуште трансфере од преко 100 милиона евра. Ако Реал Мадрид за пар месеци од продаје дресова у свом званичном шопу отплати комплетно обештећење за Кристијана Роналда, онда то није трошак, него инвестиција. Ми у Србији не треба да измишљамо патенте, већ само да пресликамо оно што раде успешне компаније у свету.”
Говорио је Шурбатовић и о улагањима у инфраструктуру:
”Изградња Националног стадиона који ће бити капацитета 50.000 места даје нам могућност да конкуришемо за организацију великих спортских догађаја као што су финалне утакмице Лиге шампиона, Лиге Европе и Лиге конференција. Што је веома важно, тај нови дом фудбалске репрезентације Србије биће у исто време и генератор урбаног развоја потпуно нове градске зоне која ће држави Србији на директан и индиректан начин донети велике приходе. Такође, изградња стадиона широм Србије није трошак, него инвестиција. Имамо пример ТСЦ Арене која је пун погодак. Када гледамо на телевизији утакмице из Бачке Тополе, то је потпуно други утисак у односу на све друге. Другачији амбијент, квалитетан терен, пуне трибине, публика је задовољна јер има апсолутни комфор, распродате ВИП ложе, максималан број камера. Самим тим, утакмица је боља и квалитетнија. Био сам скоро у обиласку стадиона у Лесковцу који се званично отвара 21.маја, верујте ми да по условима, стандардима и визуелном ефекту, нимало не заостаје за стадионима широм Европе на којима се играју утакмице највише УЕФА категорије.” – рекао је генерални секретар ФСС и на крају послао поруку студентима:
”Учите и радите на себи. Да бисте били успешни, јако је важно да знате више од других и да надмашите конкуренцију. Она је сурова, али не и непобедива.”