Вести

ЈЕДНО ОД НАЈВЕЋИХ ДОСТИГНУЋА САВЕЗА, ДА СЕ ПАМТИ 2022. | ТРИ СЕЛЕКЦИЈЕ У ЈЕДНОМ ЦИКЛУСУ ИЗБОРИЛЕ ПЛАСМАН НА НАЈВЕЋА СВЕТСКА И ЕВРОПСКА ТАКМИЧЕЊА

07.06.2022.

Фудбалска Србија, она репрезентативна, поново доживљава невероватне тренутке. Нико, наиме, дуго није остварио оно што је актуелни спортски сектор Савеза учинио током последњег квалификационог циклуса са скором свим такмичарским, репрезентативним селекцијама. Остаће записано да су кроз веома захтевне и неизвесне квалификације, практично сви (изузев U21) изборили пласман на највећа светска и европска такмичења. И то на збиља спектакуларан начин.

Најбоља А репрезентација, предвођена Драганом Стојковићем, пласирала се на Првенство света, у директном мечу са Португалом на његовој трави. Лисабонска ноћ остаће за сва времена записана као пример борбе за свети дрес Србије, борбе једног тима који је срушио све предрасуде о томе да Србија не може остварити победу против неке топ селекције у мечу од великог значаја. Улог је био огроман, пласман међу најбоље селекције света. И Србија у новембру путује у Катар.

Претходних дана били смо сведоци феноменалних игара кадетске селекције на Првенству Европе у Израелу. Генерација 2005. о којој ће се још много чути у будућности, а коју фантастично води селектор Радован Кривокапић, окончала је такмичење после пет мечева, практично без пораза у регуларних 90 минута, јер је тек у полуфиналу Холандија била боља после пенал рулета. А одлазак на Европско првенство ова селекција обезбедила је као једина из региона. У два круга квалификација иза себе је оставила и Хрватску, Словенију…Треба истаћи да је ово најбољи резултат једне наше кадетске репрезентације у последњих 30 година.

На крају су нас обрадовали и омладинци (U19). И то на какав начин. У земљи фудбала, земљи која важи за расадника најталентованијих играча у Европи, изабраници селектора Александра Јовића одржали су час фудбала и иза себе оставили Холандију, Украјину и Норвешку. У елит рунди квалификација Србија је показала да у генерацији 2003. има наследнике Тадића и другова. Лазетића и другове сада очекује Првенство Европе у Словачкој (18. јун – 1. јул) где ће ућинити све да направе нови искорак и изборе пласман на Првенство света за играче до 20 година.

НА ПОНОС СТОЈАНОВИЋА, ЛАЗЕТИЋА, МАТИЋА…

Година за памћење, циклус за памћење. На понос оних који су главни и одговорни за рад и резултате у спортском сектору Фудбалског савеза Србије. Од врха пирамиде и директора А тима Стевана Стојановића, директора млађих селекција Николе Лазетића и координатора млађих селекција и директора Инструкторске службе Игора Матића, до свих оних људи из система који су сервис свих селекција, медија – маркетинг тима, тим менаџера, економа, људи који раде у Спортском центру ФСС у Старој Пазови.

БЈЕКОВИЋ И ШУРБАТОВИЋ ВЕТАР У ЛЕЂА

Није тајна, А тим је у сваком националном савезу приоритет свих приоритета, тако и у Фудбалском савезу Србије. Доласком легендарног аса, репрезентативца, пете Звездине звезде, Драгана Стојковића, Србија је доживела рестарт и неко би рекао просветљење. Орлови су се вратили на мапу најбољи селекција света. Подршку на том путу, огромну, имали су у заменику председника Ненаду Бјековићу и првом оперативцу, генералном секретару Јовану Шурбатовићу. Они су имали велико разумевање и за потребе млађих селекција, показали да улагање у њих, сутра доноси огромне бенефите најбољем националном тиму. Уосталом данас најбољи тим Србије чине играчи који су 2013. и 2015. били прваци Европе и света у узрасту до 19 и 20 година. Тада су на челу Савеза били председник Томислав Караџић и генерални секретар Зоран Лаковић, а директори спортског сектора, Саво Милошевић и Митар Мркела.